کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


صرف نظر از سازش حکمرانان عرب با رژیم صهیونیستی، ملتهای عرب همواره از هرگونه سازش با این رژیم و امتیازدهی با آن مخالف بوده اند. دلیل اصلی این مقاومت آگاهی ملت ها ازخطر رژیم صهیونیستی و سیاست های سلطه جویانه این رژیم بوده است. انتقال این آگاهی نیز عمدتاً توسط افراد تحصیل کرده و مبارز و وطن دوست صورت گرفته است. تقریباً از زمانی که نخستین گامهای عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای عربی برداشته شد، قشر روشنفکر عرب، سعی کرد با اطلاع رسانی درست خطرات هرگونه ارتباط با این رژیم را گوشزد کند و یکی از اقدامات صورت گرفته در این راستا تشکیل هیئت ها و کمیته هایی برای مخالفت با هرگونه عادی سازی روابط با آن بود.

کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط بارژیم صهیونیستی با هدف مقابله با طرح های صهیونیستی، نهادینه کردن فرهنگ مقابله با عادی سازی روابط، اطلاع رسانی صحیح و شفاف سازی، مقابله با ارتقای سطح اقتصادی رژیم صهیونیستی و ایجاد همبستگی میان اعراب، پس از انتفاضه الاقصی به طور منسجم فعالیت های خود را در سطوح مختلف سیاسی، فرهنگی و اقتصادی سازماندهی کرد و با برگزاری همایشها و کنفرانسهای متعدد، انجام مصاحبه های مطبوعاتی و صدور بیانیه های متعدد، ایجاد سایت مخصوص تحریم کالاهای آمریکایی و صهیونیستی، انجام سفرهای دوره ای و برقراری ارتباط با کشورهای مختلف عربی، برگزاری اعتصاب و تظاهرات، بررسی و موشکافی طرحهای صهیونیستی و تدوین راهکارهای عملی، گام های مؤری را در زمینه مقابله با رژیم صهیونیستی و دفاع از ملت فلسطین برداشته است.

با این وجود، عدم حمایت دولتهای عربی از این کمیته ها و عدم اعطای مشروعیت کافی به آنان موجب شده، تا کمیته های مذکور قادر به تحقق کامل اهداف خود نشوند. با این وجود، کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط به فعالیت خود ادامه داده و سعی کردند حداقل با اطلاع رسانی صحیح، مانع تحریف حقایق و وارونه جلوه دادن شرایط حاکم بر منطقه شوند. کمیته های مذکور توانسته اند خسارتهای اقتصادی متعددی را به شرکتهای اسرائیلی و آمریکایی وارد کنند و با ترویج فرهنگ مقاومت و اطلاع رسانی صحیح و ایجاد هماهنگی میان اندیشمندان و متفکران عربی و اسلامی یک موج مخالف عادی سازی روابط را در منطقه ایجاد و تا حدودی مقبولیت عمومی برای خود کسب کنند.

در سال 1994، یک کمیته مخالفت با عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در اردن تشکیل شد. هدف اصلی این کمیته بررسی و کنترل فعالیتهای عادی سازی روابط، هشدار در مورد خطرات احتمالی آن و ممانعت از مشارکت اعضای اتحادیه های صنفی در روند عادی سازی روابط بود.گفتنی است عملکرد این کمیته با واکنش تندی از سوی دولت مواجه شد به طوری که در سال 2000 به دنبال فاش کردن فهرست نام شرکت ها و شخصیت های رسمی، حزبی، فرهنگی و سیاسی که اقدام به عادی سازی روابط با این رژیم کرده بودند، دولت اردن اقدام به دستگیری و بازداشت هشت عضو این کمیته به اتهام عضویت در تشکلی غیرقانونی کرد.

کمیته تحریم اتحادیه های صنفی نیز یکی دیگر از NGOهای فعال است که مدتهای مدیدی تحت پوشش اتحادیه داروسازان فعالیت می کرد. فعالیت این کمیته به طور دقیق از زمان جنگ آمریکا علیه عراق در قالب جنگ آزادسازی کویت در سال 1991 شروع شد و فعالیت های اولیه آن به تحریم داروهای آمریکایی و انگلیسی و نمایندگان آنها در مصر و سایر کشورهای عربی منحصر می شد.

تا پیش از انتفاضه الاقصی کلیه این کمیته ها به طور پراکنده فعالیت می کردند اما با آغاز انتفاضه الاقصی و به طور مشخص از سال 2002 کلیه کمیته های مذکور به طور منسجم تحت عنوان کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی فعالیت خود را دنبال کردند.

مهمترین تشکل های فعال در کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی عبارتند از: کمیته تحریم کالاهای آمریکایی و صهیونیستی مصر تحت ریاست عبدالعزیز الحسینی، کمیته مقاومت علیه رژیم صهیونیستی در مصر تحت ریاست فاروق العشری، کمیته های فعال در حمایت از انتفاضه مثل کمیته مصری حمایت از ملت فلسطین و کمیته حمایت از انتفاضه در اتحادیه روزنامه نگاران و کمیته های صنفی مخالف عادی سازی روابط در اردن، کمیته ملی تحریم کالاهای آمریکایی در سوریه، کمیته های مقاومت مردمی کویت و کشورهای خلیج فارس.

الف ـ اهداف کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط:

1 ـ مقابله با طرح صهیونیست ها:

کمیته های مذکور با آگاهی از خطر بزرگی که از سوی رژیم صهیونیستی در سطوح سیاسی، اقتصادی و فرهنگی امت عرب را تهدید می کند، تمام تلاش خود را وقف مقابله با طرحهای تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی و دفاع از آرمان ملت فلسطین کرده اند. حفظ هویت عربی فلسطین، حق مقاومت ملت فلسطین، حق بازگشت، حق تعیین سرنوشت کشور و تشکیل یک دولت مستقل فلسطینی به مرکزیت قدس شریف و... همواره توسط این کمیته ها مورد بررسی و حمایت قرار می گیرند و آنها برای تقویت سیاست های تحریم و متوقف ساختن روند سازش و عادی سازی روابط با دشمن صهیونیستی مکانیسم ها و راهکارهای متعددی را مطرح می کنند.

2 ـ مخالفت با طرح خاورمیانه بزرگ:

کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، بر این باورند که طرح خاورمیانه بزرگ که تحت شعارهای صلح و پیشرفت در منطقه مطرح می شود،به دنبال کسب مشروعیت برای رژیم صهیونیستی در منطقه است و تا زمانی که این رژیم به اشغال و تجاوز در سرزمین فلسطین ادامه دهد و سلاحهای هسته ای این رژیم کشورهای عرب را تهدید کند، ایجاد فضای اقتصادی جدید در خاورمیانه برای حل و فصل تنازع اعراب و رژیم صهیونیستی توهمی بیش نیست و این امر صرفاً موجب گسترش هیمنه این رژیم در منطقه در قالب یک طرح اقتصادی بزرگ می شود.

3 ـ نهادینه کردن فرهنگ مخالفت با عادی سازی روابط:

یکی از مهمترین اهداف کمیته های مزبور، نهادینه کردن فرهنگ مخالفت با عادی سازی روابط بارژیم صهیونیستی از طریق تقویت و تحکیم نیروهای فکری و فرهنگی در منطقه است لذا با برقراری ارتباط با شخصیت ها و هیئت های فرهنگی و علمی خارجی مخالف سیاست های آمریکا و رژیم صهیونیستی، مشروعیت و تأییدهای لازم را برای مقابله با رژیم صهیونیستی کسب می کنند و با برگزاری دیدارها و سمینارهای فرهنگی و تحقیقاتی در مؤسات و مراکز فرهنگی، آموزشی و پرورشی به شرح ابعاد تحریم و نقش مهم آن در مقابله با دشمن پرداخته و با ایجاد برنامه های آموزشی و کارگاهها برای جوانان، به تبیین نقش عادی سازی روابط در گسترش هیمنه اقتصادی و سیاسی دشمن صهیونیستی می پردازند و با فعالیت در محافل دانشجویی و غیردانشجویی، نیروهای جوان را برای مقابله با طرح های تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی آماده و آموزشهای لازم در این زمینه را عرضه می کنند.

از سوی دیگر با جذب فقها و علمای برجسته سعی می کنند ایده تحریم و مخالفت با عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را تقویت و ریشه دار کنند. کمیته های مذکور با آگاهی از نقش زنان در تحریم کالاهای اسرائیلی، به ترفیع سطح آگاهی زنان در این زمینه می پردازند و نقش مهم آنها در انتخاب کالاها و تحریم رژیم صهیونیستی را تبیین می کنند. کمیته های مخالف عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، با تحریم فیلم های سینمایی و سریالهای غربی که در خدمت اهداف رژیم صهیونیستی قرار دارند، سعی می کنند دیدگاه صحیحی را در مورد نقشه های صهیونیستی ـ آمریکایی ارائه دهند.

4 ـ اطلاع رسانی صحیح:

کمیته های مذکور برای مقابله با جنگ روانی رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین و حامیان آنان، سعی می کنند به کمک رسانه های مختلف ماهیت اشغالگران قدس را تبیین کنند و مانع ترویج نگرشهای صهیونیستی ـ آمریکایی شوند. آنان از سوی دیگر، بر مفاهیم و اصطلاحاتی که موجبتقویت روح مقاومت در فلسطین می شود تأکید می کنند. کمیته های مذکور با انتشار نشریه های دوره ای تحریم و کتابهای مستند، اطلاعات مناسب و صحیح را در اختیار افکار عمومی قرار می دهند و با انجام یک سلسله اقدامات نمادین از جمله، سوزاندن میزان زیادی از کالاهای آمریکایی و اسرائیلی، توزیع پلاکاردها و پوسترهای مربوط به تحریم و اختصاص دادن یک روز در سال به تحریم رژیم صهیونیستی، در جنگ روانی علیه این رژیم عقب نمی مانند و با ایجاد یک سایت الکترونیکی نیز اطلاعات لازم را در اختیار عموم قرار می دهند.

5 ـ مقابله با ارتقای سطح اقتصادی رژیم صهیونیستی:

از آنجا که کشورهای عربی و اسلامی، یکی از مصرف کنندگان کالاهای صهیونیستی اند، لذا کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، ضمن شناسایی کالاهای رژیم صهیونیستی و شرکتهای غربی پشتیبان آن، به تحریم این کالاها می پردازند و ضمن برقراری ارتباط با اتاقهای بازرگانی، صنعتی و کشاورزی و نیز بازرگانان سعی می کنند، جایگزین های مناسب کالاهای وارداتی غربی تحریم شده را شناسایی کنند و طی برگزاری نمایشگاههایی، این کالاها را در اقصی نقاط جهان عرب عرضه کنند.

6 ـ اتحاد اعراب:

یکی از اهداف کمیته های مذکور ایجاد هماهنگی میان کشورهای مختلف عربی و بالا بردن سطح تعاون و همکاری اقتصادی آنان است، لذا بر ضرورت احیای روابط اعراب در همه سطوح سیاسی و اقتصادی تأکید دارند تا با ایجاد موجی از هماهنگی و اتحاد میان جهان عرب، به تحریم و مقابله با رژیم صهیونیستی بپردازند.

ب ـ فعالیت کمیته ها:

کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، فعالیت های عمده ای را در راستای اهداف ضدصهیونیستی انجام داده اند که عبارتند از:

1 ـ برگزاری همایشها و کنفرانسهای متعدد:

یکی از عمده ترین فعالیت های کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط، برگزاری همایش ها و کنفرانسهای متعددی است تا از طریق اطلاع رسانی درست و هم اندیشی در شرایط دشوار، بهترین تصمیم برای حل و فصل آن بحران را اتخاذ کنند. این کمیته ها تاکنون چندین همایش برگزار و در چندین کنفرانس شرکت کرده اند که در ذیل عنوان می کنیم:

ـ شرکت در کنفرانس قاهره تحت عنوان "با مقاومت در فلسطین و عراق" که از 24 الی 27 مارس 2005 برگزار شد.

ـ شرکت در کنفرانس هم پیمانی با ملت مقاوم عرب که از27 الی 29 مارس 2006 در قاهره برگزار شد.

ـ شرکت در کنفرانس عربی "برای یاری فلسطین و عراق" که در 11 سپتامبر 2003 در بیروت پایتخت لبنان برگزار شد.

ـ برگزاری کنفرانسی تحت عنوان "تحریم و مقاومت راه پیروزی" در مصر

ـ برگزاری کنفرانس مردمی مخالف با عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در قطر در 27 و 28 دسامبر 2004.

2 ـ انجام مصاحبه های مطبوعاتی و صدور بیانیه های متعدد:

کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی،از طریق مصاحبه های مطبوعاتی و صدور بیانیه های مختلف نظرات و موضع گیریهایخود را نسبت به مسائل مهم منطقه به اطلاع عموم می رسانند.

3 ـ تشکیل هیئت هایی برای بررسی روند فعالیت کمیته ها:

از آنجا که به نظر می رسد ایجاد هماهنگی میان کمیته های مذکور دشوار است و این کمیته ها از سازماندهی کافی برخوردار نیستند لذا گاه، هیئت ها و کارگاههایی برای بررسی نحوه فعالیت کمیته ها و دلایل کاهش فعالیت آنها تشکیل می شود.

4 ـ ایجاد یک سایت مخصوص تحریم کالاهای اقتصادی صهیونیستی و آمریکایی:

کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی سایتی تحت عنوان (www.kate3.com)راه اندازی کرده اند تا اطلاعات لازم را برای مخاطبان خود عرضه دارند. در سایت مذکور مطالبی مربوط به تاریخچه عادی سازی روابط، دلایل مخالفت با آن، نمونه هایی از نقشه های استعماری رژیم صهیونیستی، راههای مقابله با طرح های صهیونیستی، فهرستی از نام شرکت ها و کالاهای اسرائیلی و آمریکایی حامی رژیم صهیونیستی و... ذخیره شده است.

5 ـ دیدار هیئت هایی از کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی از برخی کشورهای عربی و حاشیه خلیج به منظور جلب کمکهای لازم واطلاع رسانی صحیح.

6 ـ برگزاری تظاهرات و اعتصاب:

کمیته های مذکور به منظور اعلام مخالفت خود با عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در شرایط مختلف با اطلاع رسانی صحیح از مردم می خواهند تا در اعتراض نسبت به تجاوزات و استعمارهایصهیونیستی اقدام به تظاهرات و گاه اعتصاب کنند.به عنوان نمونه به دنبال امضای توافقنامه ای در سال 1994 میان اردن و اسرائیل، قرار شده بود که در چارچوب همکاریهای پزشکی دوره های آموزشی برای پرستاران اردنی در اسرائیل برگزار شود که در تاریخ 30/1/2006 پرستاران اردنی از حضور در این دوره های آموزشی خودداری کردند و اتحادیه پرستاران اردن اعلام کرد که حضور در این دوره ها نوعی عادی سازی روابط در بخش پزشکی با رژیم صهیونیستی محسوب می شود که پرستاران با این گونه امور مخالفند.

7 ـ بررسی طرح های تجاوزکارانه صهیونیست ها و مقابله با آن:

کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی با بررسی پروژه های صهیونیستی، اهداف آنها را شناسایی می کنند و اطلاعات لازم را در اختیار مقامات مسئول و عموم مردم قرار می دهند. به عنوان مثال، جریان قاچاق سیمان به اسرائیل برای ادامه ساخت دیوارحائل توسط کمیته های مذکور کشف شد. در این جریان، شخصی به نام زیف بلینسکی که دارای شناسنامه اسرائیلی و آلمانی بود، طی امضای یک قرارداد با یک شرکت مصری، اقدام به خرید 21 هزار تن سیمان برای رژیم صهیونیستی کرد که با انتشار اخبار مربوط در رسانه، قرارداد مذکور فسخ شد اما رژیم صهیونیستی به کمک دلالان فلسطینی موفق به وارد کردن حجم زیادی از سیمان مذکور شد، که کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط با بررسی این امور و اطلاع رسانی درست و اعمال فشار بر مقامات مسئول مانع ادامه چنین روندی شدند.

ج ـ دستاوردها:

از آنجا که کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی به طور کاملاً مستقل از دولت های عربی فعالیت می کنند و ازحمایت سران عرب محرومند، نه تنها قادر به تغییر شرایط موجود و تحقق آرمانهای ضدصهیونیستی نیستند بلکه در زمینه اقتصادی نیز نمی توانند خسارتهای هنگفتی را به شرکتهای آمریکایی و اسرائیلی وارد کنند، به طوری که بر اساس گزارش سالانه اتاق بازرگانی عربی ـ آمریکایی، میزان واردات کالاهای آمریکایی به کشورهای عربی در سال 2007 در مقایسه با سال گذشته 29 درصد افزایش یافته و محصولات آمریکایی به میزان 45 میلیون دلار وارد بازارهای جهان عرب شده اند.

با این وجود، فعالیتهای کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط تاکنون دستاوردهای عمده ای در بر داشته است و انتظار می رود که با تداوم فعالیت های این کمیته ها و گسترش سطح آگاهی جهان عرب، حرکتهای لازم به منظور تغییر شرایط موجود و دستیابی به شرایط مطلوب صورت گیرند. در ذیل عمده ترین دستاوردهای کمیته های مذکور ذکر شده اند:

ترویج فرهنگ مقاومت از طریق برگزاری کنفرانس ها و همایشها.

اطلاع رسانی صحیح و فاش کردن اهداف رژیم صهیونیستی از طریق رسانه ها و انتشار مجلات تخصصی.

ـ ایجاد هماهنگی میان اندیشمندان و متفکران عربی و اسلامی و همسو کردن آراء آنان.

ـ ایجاد یک موج مخالف عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در میان ملتهای عرب: به عنوان مثال در کشور اردن مقامات سیاسی طالب عادی سازی روابط اظهار داشته اند، که ایجاد هماهنگی میان دو طرف اردنی و اسرائیلی صرفاً از کانال دولت ها امکان پذیر نیست بلکه باید دو اسرائیلی و اردنی در این زمینه به توافق برسند که به دلیل فعالیت کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط و تحریم توافقهای صورت گرفته میان مقامات اسرائیلی و اردنی از سوی این کمیته ها، دولت اردن تاکنون بهای سنگینی پرداخت کرده است.

ـ وارد کردن خسارتهای مالی به اقتصاد رژیم صهیونیستی و حامیان آن: کمیته های مذکور از طریق تحریم کالاهای اسرائیلی و شرکتهای آمریکایی حامی اهداف صهیونیست ها، به این شرکت ها خسارت مالی وارد می آورند. به عنوان نمونه به دنبال تحریم محصولات شرکت آمریکایی کوکاکولا در مصر، شرکت مذکور نیمی از سرمایه خود را از دست داد و نزدیک بود کاملاً بسته شود و حتی علیه کمیته تحریم کالاهای آمریکایی در مصر شکایت کرد.همچنین تحریم داروهای آمریکایی، سیگار و...، به شرکت های آمریکایی خسارت وارد کرد.

کسب مقبولیت عمومی: فعالیت کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط موجب شده است تا این کمیته ها در میان عموم از جایگاه ویژه ای برخوردار شوند، لذا، نهادها و تشکل های غیردولتی مخالف رژیم صهیونیستی سعی می کنند با این کمیته ها ارتباط برقرار کرده و هماهنگی های لازم را ایجاد کنند. به عنوان نمونه هیئت مردمی و عربی یاری عراق در زمان اعلام موجودیت، یکی از اهداف خود را ایجاد ارتباط با کمیته های مردمی مخالف عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی قلمداد می کند.

مآخذ:

  1. www.alqudsonline.com/show-article.asp%3 Ftopic id%3D1651%26mcat.
  2. www.aljazeera.net/in-depth/twovearintifada/2002/9/9-20-2htm+%D8 %..
  3. www.kefaya.org/05 reports/05041 hmasolidairity.htm+%D8%A7%D9%...
  4. www.fm.m.com/2005/feb2005/story20.htm+%D8%A7%D9%84%D8%
  5. www.20at.com/print/%3Fsid%3D356+ %D9%84%D8%AC%D8%A7%...
  6. www.qudsnet.com/mynews/modules. php
  7. %3Fname%3DNEWS%26file %3D...
  8. www.kate3.com/news/2007-04/print. jsp?id 3$$date 2007-04.
  9. www.aljazeera.net/ews/archive/archive? ArchiveId 040163.
  10. www.whyusa.net/arabic/print. php %3Ft%3 D477+%D9%84%D8% AC%D.
  11. www.darbable.net/stands/standpg1.htm+%D9%84%D8% AC%D8%A7.