هیأت معاونان یهودیان انگلیسی

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


الف ـ تاریخچه تشکیل:

هیأت معاونان یهودیان انگلیس BOD (Board of Deputies of British Jews)مهمترین سازمان یهودی ـ صهیونیستی در میان جوامع یهودی انگلیس است. این هیأت در سال 1760 به عنوان یک انجمن خیریه ای متشکل از جمعی از نمایندگان کنیسه های انگلیس تأسیس شد. بنیانگذار BOD برخی از رهبران جوامع یهودی در انگلیس هستند. هیأت معاونان به عنوان نماینده جوامع یهودی انگلیس از سوی دیگر جوامع یهودی در این کشور و خارج از آن به رسمیت شناخته شده است و سازمان یافته ترین تشکیلات یهودی صهیونیستی در انگلیس است که از زمان تأسیس (1760) تاکنون گام به گام در جهت تحقق آرمانهای صهیونیستی و حمایت از منافع رژیم صهیونیستی اسرائیل (پس از تأسیس در سال 1948) قدم برداشته است.

این هیأت با گسترش و توسعه فعالیتهای خود از هنگام تأسیس، از جمله تشکیل "انجمن تکفل امنیتی" CST (Community Security Trust) که بازوی امنیتی آن است و همچنین تلاش برای نفوذ در ارکان مختلف دولتی، رفته رفته به یکی از لابیهای مهم صهیونیستی در کشور انگلیس تبدیل شد که تأمین منافع رژیم صهیونیستی در داخل بریتانیا و در برخی موارد در اروپا را تضمین می نماید.

ب ـ فعالیت:

عملکرد و فعالیت این نهاد یهودی - صهیونیستی از سال 2003 تا ماه مارس 2004 مورد بررسی قرار می گیرد. اقدامات و فعالیتهای مهم هیأت معاونان یهودیان انگلیس در دوره مورد نظر عمدتا به چند بخش تقسیم می شود:

ـ فعالیت حقوقی ـ سیاسی.

ـ مسئله آنتی سمیتیسم.

ـ مواضع در قبال رویدادهای مهم انگلیس، اروپا و جهان.

ـ دیدارها و نشستهای مشترک.

1 ـ بررسی کلی:

بخش انتشار اخبار و گزارشات "هیأت معاونان" از ابتدای سال 2003 تا نهم مارس 2004 مجموعا نود و چهار مورد گزارش را منتشر ساخته است (سال 2003، هشتاد مورد و از ابتدای 2004 تا نهم مارس 14 مورد). بیشترین حجم فعالیتهای BOD به موضع گیری و اظهارنظر در خصوص رویدادهای داخلی و همچنین برگزاری و شرکت در نشستهای مجامع یهودی، اختصاص داشته است. پس از موارد فوق الذکر موضع گیری در قبال رویدادهای آنتی سمیتیک و همچنین مواردی که منافع اسرائیل در انگلیس، اروپا و خاورمیانه را تهدید می کنند، بیشترین میزان را داشته است. BOD در مقایسه با سالهای پیش در سال 2003 بسیار کم کار بوده است.

2 ـ فعالیتهای حقوقی ـ سیاسی:

یکی از اهداف تعریف شده BOD عبارت است از "حفاظت، حمایت و دفاع از منافع و حقوق مذهبی و فرهنگی یهودیان انگلیس" در همین راستا بخش نسبتا قابل توجهی از فعالیتهای این هیأت معطوف به تصمیم گیریهای حقوقی ـ سیاسی در انگلیس می گردد که به عنوان مثال می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1) گزارش شماره 03/75 ـ مورخ 20/10/2003 ـ موضوع: "اصلاحات در مجلس اعیان" این اصلاحات که پیرامون حضور نمایندگانی از ادیان مختلف در مجلس اعیان انگلیس انجام شده است با استقبال BODمواجه شد. "نویل نگلر" دبیرکل هیأت معاونان یهودیان انگلیس ضمن مثبت ارزیابی کردن این تحول در مجلس اعیان، خاطرنشان ساخت ترکیب حضور نمایندگان ادیان مختلف در مجلس باید به گونه ای باشد که نمایانگر چهره واقعی جامعه چند مذهبی انگلیس در قرن بیست و یکم باشد.

2) گزارش 03/87 ؛ مورخ 24/11/2003 با موضوع : "قوانین جدید در خصوص فرصتهای برابرشغلی" BODضمن اعتراض به وضعیت به کارگیری اقلیتهای مذهبی از سوی کارفرمایان انگلیس از دولت این کشور خواستار رسیدگی به این مسئله شده است.

همچنین موارد دیگر از این دست، گزارشات 03/97 و 03/89 هستند که هر یک نمایانگر بخشی از مطالبات حقوقی ـ سیاسی جامعه یهودیان انگلیس می باشد که BOD از آن حمایت کرده و در پی تحقق آن است.

3) گزارش 03/91 ؛ مورخ 10/12/2003 با موضوع: "روز جهانی حقوق بشر" در این گزارش BOD ضمن تبریک این روز خواستار رسیدگی بیشتر به حقوق اقلیتهای قومی ـ مذهبی به ویژه یهودیان به عنوان بخشی از جامعه مدنی انگلیس شده است.

4 ـ گزارش شماره 03/94 ـ مورخ 17/12/2003 ـ موضوع: "وضعیت پذیرش پناهندگی سیاسی در انگلیس" در این گزارش BOD ضمن اشاره به مشکلات پناهندگان سیاسی برای دسترسی به وکیل و بخصوص روند رسیدگی به درخواست پناهندگی آنان در دادگاه عالی انگلیس خواهان ایجاد تحولات مثبت در این زمینه شده است. BOD معتقد است در مورد پرونده های خاص که مربوط به درخواست پناهندگی سیاسی از سوی یهودیانی است که مجبور به ترک کشور مبدأ هستند، ایجاد چنین تحولی در اسرع وقت امری ضروری است.

3 ـ مسئله آنتی سمیتیسم:

آنتی سمیتیسم مفهوم، اشکال و راههای مبارزه با آن، از جمله مهمترین موضوعاتی است که نه تنها بر حوادث و وقایع اروپا در سال 2003 سایه افکنده بود، بلکه به یکی از بخشهای مهم از فعالیتهای BOD نیز به این مسئله اختصاص یافت. حدود بیست مورد از هشتاد و یک مورد گزارشات سال 2003 بخش انتشار گزارشات BODصرفا به مسئله آنتی سمیتیسم اختصاص یافته است. در گزارشات دیگر نیز که اساسا با موضوع دیدارها، مواضع و... بوده است، اشاره به مسئله آنتی سمیتیسم به صورت موضوع فرعی وجود دارد که در کل جمع موارد اشاره به مسئلهآنتی سمیتیسم را به 35 مورد افزایش می دهد.

در میان گزارشات سال 2003 موارد زیر به مسئله آنتی سمیتیسم اختصاص یافته اند:

1) گزارش 03/26، مورخ 31/3/2003، موضوع: "دیدار مسئولان BOD با نمایندگانی از وزارت کشور و گفتگو در خصوص مسئله آنتی سمیتیسم در بریتانیا."

2) گزارش 03/35، مورخ 8/5/2003، با موضوع: "هشدار شهردار منچستر در خصوص افزایش اقدامات آنتی سمیتیک در این شهر."

3) گزارش 03/90، مورخ 3/12/2003 با موضوع: "انتشار گزارش آنتی سمیتیسم توسط کنگره یهودیان اروپا BOD" هیأت معاونان در این گزارش ضمن محکوم کردن رشد اقدامات آنتی سمیتیک در سراسر اروپا، از اقدام کنگره یهودیان اروپا در انتشار این گزارش که توسط مرکز نظارت بر فعالیتهای نژادپرستانه و بیگانه ستیزی اروپا EUMC وابسته به اتحادیه اروپا انجام شده بود، تقدیر شد.

همچنین BOD در موارد متعددی ضمن برگزاری نشستها و انجام ملاقات با شخصیتهای سیاسی انگلیس در خلال طرح مطالبات مختلف حقوقی، مدنی و سیاسی خود همواره خواستار برخورد قاطع و همه جانبه دولت انگلیس با مسئله رشد آنتی سمیتیسم در این کشور شده است.

4 ـ موضع گیری در قبال حوادث و رویدادهای مهم جهان:

هیأت معاونان یهودیان انگلیس حمایت و اقدام مناسب جهت دفاع از منافع و تأمین امنیت رژیم صهیونیستی را در موضع گیریهای خود مدنظر داشته و رعایت نموده است. در سال 2003 چهل و یک مورد گزارش به طور تخصصی به بیان موضع گیریهای BOD نسبت به حوادث و رویدادهای مهم جهان اختصاص داشته است. از مهمترین این گزارشات می توان موارد زیر را ذکر کرد:

1) گزارش 03/11، مورخ 5/2/2003 با موضوع: "توجه به نقش ایران در منطقه" BODبا اشاره به تنشهای موجود در منطقه ادعا کرده است کهایران در فعالیتهای تروریستی که به موج اغتشاش و آشوب در منطقه دامن زده است، دست دارد. همچنین در صفحه اصلی آرشیو BOD مطلبی با عنوان "ده نفر یهودی در ایران را آزاد کنید" به چاپ رسیده است که ضمن آن "جو واگرمن" (Jo wagerman) یکی از اعضای هیأت مدیره BOD ضمن اظهاراتی گفته است: "هیچ دلیل قانونی و هیچ توجیهی برای زندانی کردن این یهودیان در ایران وجود ندارد. هیچ مدرکی دال بر گناهکاری آنها در دست نیست و ما باید همچنان ایران را برای آزادی این افراد تحت فشار قرار دهیم."

BOD در سال 2004 همچنان در داخل یا خارج از انگلیس به موضع گیری قاطع و خصمانه خود در قبال هر حرکتی که اندکی رنگ و بوی ضد سلطه یهود داشته باشد ادامه داده است. به عنوان مثال می توان به موضع گیری شدید BODنسبت به خانم "جنی تانگ" نماینده پارلمان از حزب لیبرال دمکرات اشاره کرد که سرانجام منجر به عزل وی از سمت خود در این حزب گردید.

2) گزارش 03/46، مورخ 2/6/2003، با موضوع: "گزارشهای BBC از اسرائیل": BOD همواره صحت گزارشهای BBC از داخل اسرائیل را مورد تردید قرار داده است. در این مورد، BOD گزارشهای BBC از اوضاع داخلی اسرائیل را بی پایه و مغرضانه توصیف نموده است.

3) گزارش 03/80 ، مورخ 20/10/2003 با موضوع: "اظهارات ماهاتیر محمد، نخست وزیر مالزی": BOD در یک واکنش شدید نسبت به اظهارات ماهاتیر محمد که در جلسه افتتاحیه سازمان کنفرانس اسلامی ایراد گردید، این اظهارات را کاملاً ضد یهود خواند. هیأت معاونان در این گزارش از "جک استراو" وزیر امور خارجه انگلیس خواسته است تا مراتب نارضایتی خود از اظهارات نخست وزیر مالزی را رسما به دولت این کشور اعلام نماید.

4) گزارش 03/86 ، مورخ 17/11/2003 با موضوع: "بمب گذاری در دو کنیسه در استانبول": BOD ضمن محکوم کردن این عمل تروریستیخواستار همکاری نزدیک رژیم صهیونیستی و دولت ترکیه برای یافتن هرچه سریع تر عاملان انفجار در این دو کنیسه شده است.

5 ـ دیدارها و نشستهای مشترک:

گزارشات مربوط به دیدارها و نشستهای مشترک هیأت معاونان بیشترین حجم فعالیتهای BOD را به خود اختصاص داده اند. این دیدارها طیف وسیع و متنوعی را شامل می شود. از نشستهای عمومی با شاخه های خدمات اجتماعی یهودیان گرفته تا ملاقات با وزرای کابینه انگلستان دیدار با سفرای کشورهای خارجی و ملاقات با شخصیتهای سیاسی بلندپایه رژیم صهیونیستی.

نکته مشترک در برگزاری این نشستها همانا توسعه روابط و فعالیتهای BOD در زمینه های متعددی است که جنبه های مختلف ثبات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه یهودیان انگلیس را تحت تأثیر قرار می دهد. شایان ذکر است هیأت معاونان یهودیان انگلیس در زمینه برگزاری جلسات نشست مشترک و دیدارها در سال 2004 نسبت به سال 2003 بسیار فعال تر بوده است. BOD در پیامی به مناسبت آغاز سال 2004 به صراحت اعلام کرد که تمرکز برنامه های این هیأت در سال 2004 به برگزاری ملاقاتها و نشست با مسئولین سیاسی و اقتصادی کشور انگلیس به منظور افزایش روابط (و البته نفوذ خود) در ارکان سیاسی و قانونگذاری این کشور، قرار دارد.

بررسی اهم فعالیتها، مذاکرات، نشستها و به طور کلی مواضع اتخاذ شده از سوی BOD در سال 2003 و 2004 نکات زیر را آشکار می سازد:

1 ـ حفاظت، حمایت و دفاع از منافع، حقوق مذهبی و فرهنگی یهودیان به ویژه جامعه یهودی انگلیس در نخستین درجه اهمیت قرار دارد.

2 ـ دفاع و تلاش برای تأمین امنیت یهودیان انگلیس در همکاری با نهادها و دولت انگلیس که در تأسیس "انجمن تکفل امنیتی CST " تجلی می یابد.

3 ـ حمایت همه جانبه از منافع رژیم صهیونیستی و تأمین امنیت منافع برون مرزی اینرژیم در قاره اروپا و به ویژه کشور انگلیس از جمله اهداف تعریف و تبیین شده BOD است.

4 ـ بسیج همه جانبه قوا و کاربرد تواناییهای مختلف سیاسی و اقتصادی خود برای مقابله با هر گونه اقدام عملی اعتراض آمیز نسبت به سلطه و نفوذ یهودیان در جوامع میزبان، به ویژه انگلیس؛ به طوری که اولین اعتراضها نسبت به این سلطه آرام، تدریجی، اما پیوسته با واکنش شدید BOD روبه رو شد، اما با دمیدن در کوره مظلوم نمایی آنتی سمیتیسم و صنعت هولوکاست، خفه گردید.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم، (حوزه اروپا)، 26/12/1383، شماره 1/43.
  2. www.BOD.org.uk/about the BOD.
  3. www.BOD.org.uk/Press Releases 2003.
  4. http://www.BOD.org. uk/Cgi-bin/archive/archive.