مجامع مردان یهودی، فدراسیون

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


مقدمه:

جنبش یهودیت محافظه کار از جمله گروههای مذهبی یهودی است که در کنار یهودیت اصلاح طلب و یهودیت ارتدوکس مشغول ترویج آیین خود و جذب و کار بر روی اعضا و پیروان خود می باشد. این جنبش در مقاطع سنی مختلف و حوزه های گوناگون دارای زیرمجموعه ها و نهادهای مختلفی می باشد. این گونه نهادها و سازمانها سعی می کنند هر کدام بهطریقی با استفاده از ابزارهای مختلف به ویژه مکانیسم سازماندهی سازمانها سعی می کنند هر کدام به طریقی با استفاده از ابزارهای مختلف به ویژه مکانیسم سازماندهی سازمانها پیروانی برای خود جلب کرده آنان را نسبت به جنبش یهودیت محافظه کار علاقه مند کنند.

فدراسیون مجامع مردان یهودی (Federation of Jewish mens clubs) از جمله این سازمانهاست که با هدایت مجامع زیرمجموعه خود سعی دارد تا به آنها کمک کرده و از طریق توانمندسازی آنان در واقع فرایند سازماندهی را به پیش برد. با توجه به آنچه گفته شد در این گزارش سعی می کنیم به معرفی این فدراسیون پرداخته و مجموعه اهداف، برنامه ها و اقدامات آن را مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم.

الف ـ تاریخچه تشکیل:

فدراسیون مجامع مردان یهودی از جمله سازمانهایی است که مروج یهودیت محافظه کار در ایالات متحده و سایر نقاط جهان می باشد. این فدراسیون در اواسط دهه 1920 با پیگیری فردی به نام حاخام ساموئل ام کوهن (Rabbi Samuel M. cohen) ایجاد گردید. وی در آن سالها سعی کرد ایده خود مبنی بر ایجاد انسجام بین رهبران مجامع یهودی جنبش محافظه کار را عملی سازد.

وی پس از مدتها تلاش توانست این ایده را از طریق تشکیل نهادی به نام "فدراسیون ملی مجامع مردان یهودی کنیسه های متحد آمریکا" National federation of Jewish Mens clubs of the united synagogue of America ، محقق سازد.

محل استقرار اولیه این فدراسیون در ابتدا در ساختمان "حوزه دینی یهودیان" (Jewish Thedogical seminary) بود و به لحاظ مالی نیز به دلیل فعالیت مشترک با "کنیسه متحد" (United synagogue) از طرف همین سازمان حمایت می شد. ولی از دهه 1940 به بعد حمایت مالی کنیسه متحد کمتر شد و رفته رفته این فدراسیون از لحاظ مالی به یک سازمان مستقل تبدیل شد. پس از گذشت چندین دهه از فعالیت این فدراسیون متأثر از گسترش فعالیتهای آن و افزایش مجامع زیرمجموعه آن، درسال 1983 اطلاق "ملی" از روی فدراسیون برداشته شد تا جنبه بین المللی پیدا کرده و محدودیتی برای عضویت مجامع خارج از ایالات متحده وجود نداشته باشد. این فدراسیون در سالهای پس از آن توانست بر حجم فعالیتهای خود افزوده و برنامه های متنوعی را در دستور کار خود قرار دهد. برگزاری برنامه سفر به اسرائیل، انتشار مجله و کتاب، برگزاری کنگره و سمینار، انجام برنامه های رفاهی برای یهودیان (به ویژه یهودیت محافظه کار) و همکاری فعال با سازمانهای یهودی و صهیونیستی از جمله این برنامه ها به شمار می آیند. امروزه این فدراسیون تعداد زیادی از مجامع یهودی محافظه کار را در خود جای داده و سازماندهی می کند و به یک سازمان مؤثر در میان سایر سازمانهای یهودی و به ویژه سازمانهای یهودی محافظه کار تبدیل شده است.

ب ـ اهداف و برنامه ها:

طبق آیین نامه فدراسیون مجامع مردان یهودی این سازمان به منظور پیگیری پنج هدف ایجاد شده است که به ترتیب عبارتند از:

1 ـ تقویت حضور و مشارکت اعضا (مردان یهودی) در زندگی جمعی و اجتماعی.

2 ـ همبستگی و توسعه سازمانهای اجتماعی یهودی.

3 ـ ارتقای سطح دانش و معرفت یهودیان.

4 ـ تحریک و تشویق فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی در میان اعضاء و جامعه یهودیان.

5 ـ تربیت رهبران آگاه و باسواد برای کنیسه ها و جوامع یهودی.

علی رغم اهداف ذکر شده در آیین نامه اجرایی اهداف ذکر شده در آیین نامه اجرایی این سازمان، اهداف دیگری را نیز فدراسیون سعی در تحقق آنها دارد که باید به موارد دیگری همچون تعلیم و آموزش ایده های صهیونیسم و حمایت از رژیم صهیونیستی نیز اشاره کرد. این گونه اهداف اگرچه در آیین نامه اجرایی ذکر نشده، اما جایگاه ویژه ای در فعالیتها و اقدامات صورت گرفته در این فدراسیون دارد. مقالات، بولتنها، کمکهای مادی و معنوی این فدراسیون به رژیم صهیونیستی بیانگر وجود چنین فدراسیون است.

ج ـ فعالیتها و اقدامات:

این فدراسیون برای تحقق اهداف فوق الذکر از هیچ تلاشی فروگذار نمی کند. از جمله اقدامات صورت گرفته در راستای عملیاتی کردن اهداف موردنظر فدراسیون می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1 ـ حمایت از رژیم صهیونیستی:

این فدراسیون از هر فرصتی برای کمک به استقرار و تحکیم رژیم اسرائیل بهره می گیرد. در واقع ایجاد کمیته ویژه امور اسرائیل در این فدراسیون که به بهانه آشنا نمودن یهودیان محافظه کار با اسرائیل و اوضاع و احوال حاکم بر آن، صورت گرفته است، هدفی به غیر از حمایت از رژیم صهیونیستی از طریق تشویق اعضاء برای سفر به اسرائیل، تشویق اعضاء برای سفر به اسرائیل، تشویق اعضاء به خرید کالاهای اسرائیلی و حمایتهای تبلیغاتی آنها در مقابل گروههای مبارز و تروریسم خواندن گروههای مخالف دنبال نمی کند.

2 ـ برگزاری مراسم ویژه آیین یهودیت محافظه کار:

مراسم ویژه این فدراسیون در روزهای مشخصی از سال، همچون روز شبات مردان کلوب (Mens club shabbt) و روز روشن کردن شمعهای زرد (روز هاشوا) (Yom Hoshoah Yellow Candles) ، برگزار می شود. هرچند مقامات این فدراسیون از این طریق سعی دارند هم ارزشهای دینی خود را حفظ کنند و هم به انسجام و سازماندهی اعضاء کمک کنند.

3 ـ انتشار چندین گاهنامه از جمله مجله ای با عنوان "نور مشعل" (Torchlight) : این مجله هر شش ماه یکبار چاپ می شود و به ارائه دیدگاهها و برنامه های این فدراسیون در قبال مسائل داخلی و بین المللی به ویژه اسرائیل می پردازد. رئیس این مجله حاخام چارلز سیمون، مدیر اجرایی آن استفن استکلر (Stephen Stecker) و سردبیر آن نیز باری گودمن (Barry Goodman)می باشند. از جمله موضوعاتی که در آخرین شماره آن در بهار 2004 چاپ شده می توان به "انعکاس سخنان رئیس سازمانصهیونیستی مرکاز در کانادا و سفر نمایندگان فدراسیون به اسرائیل" اشاره کرد.

4 ـ ایجاد "بنیاد جامعه فدراسیون مردان یهودی" (The Fimc Foundation for Jewish life) این بنیاد به منظور جلب کمکهای مادی یهودیان و برای اجرای بهتر اهداف و برنامه های این فدراسیون ایجاد گردیده است. لازم به ذکر است که این صندوق تحت نظارت یک تیم 9 نفره از معتمدین این فدراسیون فعالیت می کند.

5 ـ عضویت و شرکت فعال در سایر سازمانها و مجامع یهودی محافظه کار و صهیونیستی در راستای پیشبرد اهداف موردنظر سازمان.

6 ـ برگزاری نمایشگاه کتاب به منظور انتقال هنجارها و ارزشهای موردنظر فدراسیون به اعضاء و کسب درآمد برای جبران هزینه های فدراسیون.

7 ـ برگزاری مجمع عمومی در هر سال با مشارکت همه مجامع و همچنین برگزاری جلساتی بین کمیته ها و گروههای مختلف این فدراسیون.

د ـ ساختار تشکیلاتی:

فدراسیون مجامع مردان یهودی از جمله سازمانهای یهودی محافظه کار می باشد که در ایالات متحده واقع شده و حوزه فعالیت خود را فقط به این کشور محدود نکرده است. مجامع عضو این سازمان علاوه بر ایالات متحده، در کانادا، آمریکای جنوبی و مرکزی، اروپا، هند و اسرائیل واقع گردیده اند. در مجموع حدود 270 مجمع و قریب به 25000 عضو، تحت نظر این فدراسیون در حال فعالیت هستند. مجامع مذکور به لحاظ میزان و تعداد اعضاء متنوع هستند و از 25 نفر عضو شروع و تا بیش از 700 نفر را شامل می شوند.

عملکرد هر جامعه ای متفاوت از عملکرد سایر جوامع است و به نیازها و امکانات آنها بستگی دارد. مجامع عضو دارای مجموعه ای از برنامه های سراسری مشترک هستند که هر جامعه موظف به پیروی از آن است؛ همچنین هر جامعه برنامه هایی دارد که برحسب نیاز خود برنامه ریزی و اجرا می شود. همچنین باید به این نکته اشاره کرد که برخی از مجامع بیشتر بر فعالیتهای بین المللی متمرکز شده اند و برخی دیگر نیز فقط در سطح محلی فعالیتمی کنند. فدراسیون که نقش رهبر، راهنما و سازمان دهنده را برای این مجامع دارد، سعی می کند با برنامه ریزی و سیاستگذاری خود که برگرفته از نظرات کارشناسان عضو این فدراسیون می باشد، این مجامع را راهنمایی و مدیریت نماید.

مهمترین هدف این فدراسیون در قبال مجامع این است که آنها را با آیین یهودیت محافظه کار آشنا کرده این آیین را به زندگی فردی و اجتماعی اعضا تسری دهد، به طوری که به شکل عینی و کارآمد از احکام و دستورات دین یهود در زندگی استفاده کنند و نسبت به همنوعان یهودی خود بی تفاوت نباشند و به هر شکل به آنها کمک کنند. عضویت در این فدراسیون آزاد بوده و فدراسیون از عضویت مجامع مردان یهودی استقبال می کند.

فدراسیون مجامع مردان یهودی به لحاظ سازماندهی در بین گروهها و جوامع یهودی جهان، وابسته به جنبش محافظه کاری می باشد. این فدراسیون همچنین با سازمانها و گروههایی که وابسته به این جنبش می باشند ارتباط نزدیکی دارد و در برخی موارد نیز دارای نماینده می باشد. از جمله سازمانهایی که ارتباط نزدیکی با این فدراسیون دارد، می توان به کنگره جهانی صهیونیسم شورای جهانی کنیسه ها، مجمع کانتورها Cantors Assembly ، مجمع مربیان یهودی Jewish Educators Assembly ، حوزه دینی یهودیان آمریکا Jewish Theological Seminary of America ، انجمن مدیران جوان یهودی Jewish Youth Directors Association ، مرکاز، مجمع حاخامی، کنیسه متحد یهودیت محافظه کار United Synagogue for conservative Judaism و اتحادیه زنان برای یهودیت محافظه کار Womens League for Conservative Judaism اشاره کرد.

همچنین در خصوص ترکیب اعضای این فدراسیون نیز باید گفت که این مرکز دارای یک کمیته اجرایی متشکل از 17 نفر، یک کابینه ریاستی متشکل از 15 نفر، یک هیأت مدیران متشکل از 56 نفر می باشد. رئیس بین الملل این مرکز آقای دانیل (دنی) استون Daniel Danny stern و معاون اجرایی وی نیز دکتر روبرت (باب) بریتمن Dr. Robert Bob Braitmanاست.

لاری ویدرهون Larry wiederhorn ، دبیر فدراسیون و میخائیل (مایک) میلز Michael Mike Mills نیز خزانه داری این فدراسیون را برعهده دارد. همچنین مدیر اجرایی فدراسیون در دفتر نیویورک برعهده فردی به نام حاخام چارلز سیمون Rabbi charles simon و مدیر اداری آن نیز جاکلین ماسکاو Jacelyn Maskowمی باشد.

ه ـ رابطه با رژیم اسرائیل:

عمده سازمانها و فدراسیونهای یهودی که از آیین یهودیت محافظه کار پیروی می کنند ارتباط تنگاتنگی با سازمانهای صهیونیستی دارند و از آنجایی که سازمانهای صهیونیستی ایده خود را در استقرار و استحکام رژیم صهیونیستی بنیان نهاده اند، لذا این گونه سازمانهای محافظه کار نیز به نوبه خود از ایده های صهیونیسم حمایت می کنند. از آنجا که فدراسیون جوامع مردان یهودی مرکزی است که ارتباط تنگاتنگی با جنبشهای محافظه کار دارد، لذا همواره یکی از وظایف خود را حمایت مادی و معنوی از رژیم اسرائیل قرار داده است. به همین دلیل نیز این فدراسیون از هر وسیله ممکن در راستای کمک به این رژیم بهره می گیرد.

از جمله اقداماتی که این فدراسیون در راستای برقراری ارتباط بیشتر با اسرائیل و آشنا کردن اعضای خود با اوضاع و شرایط این رژیم انجام داده می توان به ایجاد کمیته اسرائیل در این فدراسیون اشاره کرد. این کمیته مسئول پیگیری و ارتباط مداوم با اسرائیل بوده و مسیر ارتباط مداوم اعضای مجامع مردان یهودی را با رژیم صهیونیستی فراهم می کند. فدراسیون همچنین سعی می کند از راههای مختلفی به رژیم صهیونیستی کمک کند.

از جمله این گونه موارد می توان به تشویق همه کارکنان و اعضای فدراسیون برای عضویت در سازمان مرکاز به عنوان نماینده جنبش یهودیت محافظه کار در کنگره جهانی صهیونیسم اشاره نمود. همچنین تقویت اقتصاد اسرائیل از طریق تشویق به معامله اعضای گروه و نیز گروهها و مردم یهودی و غیریهودی به مصرف تولیدات اسرائیلی، همکاری نزدیکتر با کنیسه های موجود در اسرائیل و تشویق یهودیان برای سفر به اسرائیل جهت آشنایی با آن و درنتیجه کمک به اقتصاد اسرائیل از راه درآمد توریسم و گردشگری، از دیگر فعالیتهای این سازمان است. فدراسیون همچنین در بیانیه ها، سخنرانیها، کتب و مقالات مختلف همواره عمیقا خود را متعهد به دفاع از رژیم اسرائیل می داند و برای موفقیت آن تلاش می کند. نورم کورتز (Norm Kurtz) ، یکی از معاونان این فدراسیون بر این اعتقاد است که هویت یهودیان جهان با هویت اسرائیل گره خورده و دفاع از سرزمین اسرائیل را یک وظیفه عینی برای همه یهودیان دیاسپورا قلمداد می کند. وی معتقد است که در دنیای کنونی باید اسرائیل را از خطرات مختلفی که آن را تهدید می کند نجات داد و در این زمینه از هیچ تلاشی دریغ نورزید.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم، 5/3/1385، شماره 71.
  2. http://www.fimc.org.
  3. http://www.Midbarkodesh.org.
  4. http://www.uscj.org.
  5. Torchlight, spring 2004, volume 23, Number 2, pp. 5-9.