قاچاق انسان در اسرائیل

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


قاچاق انسان موضوع جدید جامعه بشری نیست و از گذشته های دور وجود داشته است ولی تفاوتی عمده در این میان هست و آن اینکه: انسان در گذشته با نام "برده" و به عنوان "کارگر" قاچاق می شد و امروزه با نام "فاحشه" و به عنوان ابزاری برای ارضای نامشروع نیاز جنسی. دامنه این گونه قاچاق در بسیاری از کشورهای جهان که ثبات فرهنگی ـ اجتماعی و اعتقادات راستین مذهبی ندارند، گسترش یافته است که از جمله آنان اسرائیل است. کشوری که به لحاظ رشد روند قاچاق زنان فاحشه، وضعی نابسامان را پیش رو داشته و در شرایط بحرانی قرار دارد.

الف ـ بسترهای قاچاق انسان در اسرائیل:

با پیشرفت تکنولوژی، نوع نگرش و سلیقه انسانها نیز تغییر کرده و وسایل ارتباطی و ارتباط جمعی در سراسر دنیا، نقش مهمی در تربیت جوامع مختلف ایفا می کنند. همچنین گروههای سودجو و باندهای منحرف بین المللی نیز بیکار ننشسته و برای کسب سود بیشتر، برنامه های متنوعی را طراحی می کنند که از جمله آنها، ترویج فحشا است. در این میان سهم گروههای "قاچاق زنان"، بیش از سایر مروجان فساد اخلاقی است. سایت خبری The modern religionبه نقل از روزنامه جروزالیم پست آورده است که این مسئله به یک معضل جدی برای رژیم صهیونیستی تبدیل شده است و در ظاهر، نگرانی دولت و برخی سازمانها و نهادهای دولتی و غیردولتی را، در پی داشته است طبق اظهارات منابع غربی، فلاکت "سوداگری جنسی" یا همان "قاچاق انسان"، دامان بسیاری از کشورهای جهان را آلوده که یکی از مهمترین آنها، اسرائیل است.

این تجارت عموماً از جانب گروههای زیرزمینی (مخفی) صورت گرفته و شکار اصلی آنان اغلب، کارگران فقیر، زنان و دختران بی سرپرست است. طبق گزارش BBCسازمان ملل در ششم نوامبر 2006، اسرائیل را به عنوان یکی از مقصدهای اصلی قاچاق زن در دنیا معرفی کرده و خطرات ناشی از این سوداگری پلید را به مقامات رژیم صهیونیستی گوشزد نموده است. براساس گزارش مذکور در دهه 90 و پس از سال 2000 بیش از سه هزار زن، در هر سال، با وعده های پوچ و دروغینی نظیر: اشتغال، درآمد بالا و امکانات رفاهی و... به سمت سرزمینهای اشغالی کشانده شده و پس از ورود به اسرائیل، که آن هم به صورت غیرمجاز است، به فاحشه خانه ها و مراکز فساد، سپرده می شوند. رونق فساد اخلاقی و میل به روابط نامشروع جنسی در میان یهودیان اسرائیل، به حدی است که، قیمت بالای برخی فواحش، آنان را از نیت خود منصرف نمی کند. درآمد بالای صنعت فحشا در اسرائیل، زنان و دختران فقیر سایر نقاط جهان را نیز به این سمت سوق می دهد. ولی از سوی دیگر، نگاههای حقارت آمیز دیگران و فشارهای عصبی حاکم بر روح و روان این زنان، عرصه را چنان بر آنها تنگ کرده که بیش از 89 درصد آنها، آرزوی رهایی از خانه های فساد را دارند. اما باندهای استثمارگر به آنها اجازه خروج از خانه های فساد و اسرائیل را نداده و آنها را در صورت سرپیچی از اوامر رؤسای باند، تهدید به مرگ می کنند.

برطبق ادعای منابع یهودی، نزدیک به 80 درصد از زنان فعال در خانه های فساد، از راه قاچاقانسان وارد اسرائیل شده اند. مطالعات مختلف نشان می دهد که دو عامل اصلی، منشأ رفتار زنان مفسده است:

1ـ آنان احساس می کنند که بستر کار مناسب در اسرائیل وجود نداشته و آنها گزینه دیگری جهت امرار معاش، ندارند.

2ـ پریشان احوالی ناشی از فعالیت در فاحشه خانه ها، مانع از کسب اعتماد به نفس و قد برافراشتن در جامعه می شود. براساس همین مطالعات، مشخص شده است زنان و دختران فاحشه که به کشورهای خودشان بازگردانده می شوند، تا مدتها توان برقراری ارتباط صمیمانه با اقوام و خویشان و دوستان خود را ندارند. منابع اسرائیلی، متوسط سن دختران و زنان فریب خورده توسط "سوداگران جنسی" را بین 13 تا 17 سال اعلام کرده اند که عمده آنها از کشورهای رومانی، اوکراین، روسیه و کشورهای تازه استقلال یافته شوروی سابق هستند.

طبق اظهارات برخی از فریب خوردگان، "قاچاقچیان انسان"، عموماً افرادی را با عناوین مختلف به سوی دختران و زنان بی سرپرست و یا کارگران کم درآمد، هدایت کرده تا با اجرای نقشة قبلی، با آن زنان و دختران طرح دوستی ریخته و پس از مدتی، وعده کار بهتر و مطلوب تر و درآمد بیشتر، در اسرائیل به آنها داده و رضایت اینگونه افراد را برای سفر به سرزمینهای اشغالی جلب می کنند. عمده فاحشه خانه های اسرائیل در "تل آویو" واقع شده است.

ب ـ دلایل قاچاق انسان در اسرائیل:

عمده ترین دلیل قاچاق انسان در اسرائیل، استثمار جنسی است، که با توجه به تقاضای بیش از حد یهودیان، جهت رابطه نامشروع جنسی، باندهای سودجوی اسرائیلی در پی عرضه زنان فاسد به یهودیان سرزمینهای اشغالی برمی آیند. به نقل ازسایت خبری Zenitفعالیت خانه های فساد در سرزمینهای اشغالی بلامانع بوده و قانونی است. این عامل، یکی از دلایل ترویج "قاچاق انسان" در این کشور است، چرا که صاحبان خانه های فساد مشتریان دائمی، زنان فریب خورده هستند. دلیل دیگری که می توان برای رواج قاچاق انسان در اسرائیل در نظر گرفت، سهولت ترانزیت زنان و دختران از مناطق مرزی است؛ چرا که رژیم صهیونیستی نظارت دقیقی بر فعالیت گروههای "قاچاق انسان" نداشته و اصولاً فعالیت این گروهها را تهدیدی برای حکومت اسرائیل، تلقی نمی کند.

برخی از زنان فریب خورده توسط باندهای قاچاق انسان، نحوه ورود خود را به سرزمینهای اشغالی بسیار ساده دانسته و عنوان می کنند: "ما بدون داشتن ویزا از طریق مرزهای جنوبی، وارد اسرائیل شدیم، در حالی که کسانی که ما را به سمت اسرائیل هدایت کردند، خود در مصر از ما جدا شدند و راه را به ما نشان دادند". آنها در مورد واکنش مأموران نظامی مستقر در پایگاههای مرزی می گویند: "آنها (مأموران نظامی) نیز پس از بازجویی و شناسایی ما، با عنوان "اعضای جدید" یا "فریب خوردگان جدید" ما را مخاطب قرار داده و پس از تجاوز جنسی به ما، رهایمان کرده و فرد دیگری که عضو همان باند "قاچاق انسان" در اسرائیل بود، در فاصله ای دورتر از پستهای بازرسی مرزی منتظر ما بوده و ما را همراه خود برد و به روسپی خانه ای در "تل آویو" تحویل داد. این نقل قول، حاکی از عدم مقاومت دولت و واکنش صحیح و اصولی، علیه "قاچاق انسان" است".

در برخی از منابع، مطالبی آمده است که با مطرح کردن آنها، نه تنها قاچاق انسان برای رژیم صهیونیستی، کریه نیست بلکه آن را نیاز مبرم دولت اسرائیل، می یابد و آن استفاده از این فریب خوردگان به عنوان سرباز در ارتش است. بنابر گزارش منابع اسرائیلی، تعداد زیاد زنان فاحشه در اسرائیل، امکانبازداشت و زندانی کردن آنها را برای دولت از بین می برد، چون زندانی بودن آنها نیز خود مشغله های بسیار، از جمله صرف هزینه های مادی در پی دارد.

در این هنگام، برخی گروههای اجتماعی و دولت به این اتفاق نظر رسیدند که از آنها به عنوان نیروهای کار به خصوص در ارتش (با عنوان سرباز اسرائیل) استفاده کنند. با نگاه به انگیزه های دولت صهیونیستی در به کارگیری فریب خوردگان این گروهها در مشاغل سخت و یا به عنوان سرباز ارتش اسرائیل، می توان دریافت که چرا سازمان ملل در گزارش خود در اواخر سال 2006، رژیم اشغالگر قدس را یکی از کشورهای نخست، در رشد "قاچاق انسان" بر شمرد.

ج ـ مواضع بازیگران سیاسی ـ اجتماعی اسرائیل به قاچاق انسان:

با توجه به آنچه که پیشتر، به عنوان نیاز دولت به نیروی کار خارجی جهت به کارگیری در مشاغل طاقت فرسا، اشاره شد، اقدامات دولت علیه "قاچاق انسان" در اسرائیل، تا اندازه ای غیرواقع بینانه می نماید، ولی برخی منابع اسرائیلی، مواردی را با عنوان اقدامات دولت بر ضد قاچاق انسان منتشر کرده اند که در ذیل بدان اشاره می شود:

1 ـ مواضع دولت:

منابع اسرائیلی ادعا می کنند که دولت اسرائیل، پس از شناسایی فریب خوردگان باندهای قاچاق انسان، مراتب را به سفارتخانه کشورهای متبوع ایشان اعلام کرده و شرایط خروج آنان را از اسرائیل فراهم می کند. این منابع در ادامه می افزایند که در سالهای اخیر بیش از 300 نفر را به کشورهای خود بازگردانده اند. همچنین دولت اسرائیل طی نشستی در نوامبر 2007 که آن را جلسه ای اضطراری نیز خواند، با حضور سفیر آمریکا در اسرائیل "ریچارد جونز" وبرخی از اعضای دولت و نمایندگان کنست، به راهکارهای مبارزه با "قاچاق انسان" در اسرائیل پرداخته و به این نتیجه رسیدند که هر چه زودتر باید مجاری نفوذ مهاجران غیرقانونی مسدود شود؛ چرا که اگر چنین اقدامی صورت نپذیرد، بیم آن می رود که موارد دیگری اعم از مواد مخدر، دارو، اسلحه و... نیز از طریق قاچاق و از راه همین مجاری موجود، وارد کشور شده و سلامت جامعه را تهدید کند.

"جونز" سفیر آمریکا در اسرائیل نیز مدعی شد طبق بررسی های کمیته "تحقیقات قاچاق انسان در آمریکا"، اسرائیل در زمینه مبارزه با قاچاق انسان تلاشهای خوبی داشته و در این زمینه، در میان کشورهای جهان در رتبه دوم قرار دارد. وی افزود: اسرائیل پیشرفتهای قابل ملاحظه ای در مبارزه با "قاچاق انسان" انجام داده است، ولی هنوز پله های ناپیموده ای وجود دارد که باید به مرور زمان طی شود تا به نتیجه مطلوب برسد. "جونز" در ادامه ابراز امیدواری کرد که اسرائیل در گزارش سال آینده ایالات متحده، از جایگاه دوم، به جایگاه اول در مبارزه با قاچاق انسان صعود کند.

وزارت دادگستری اسرائیل نیز مدعیست اقداماتی را علیه "قاچاق انسان" در اسرائیل انجام داده است که از آن جمله، برگزاری کنفرانسی حقوقی، با حضور دانشجویان رشته حقوق در ماه می 2005 بوده است. عمده مسایل مطرح شده در این کنفرانس، بحثهای اجتماعی داخل اسرائیل بوده و طرح مسئله پیرامون راههای برخورداری از جامعه ای بهتر.

در این کنفرانس، پیرامون "فحشا" و "قاچاق انسان" صحبتی به میان نیامد. وزیر دادگستری، وزارتخانة تحت تصدی خود را، در امر مبارزه با "قاچاق انسان" پیشرو خوانده و می گوید: "فعالیت وزارت دادگستری در این مورد مثال زدنی است و اگر به همین منوال پیش برویم، تا چند سال دیگر، "قاچاق انسان" در اسرائیل ریشه کن خواهد شد".

"مئیر شطریت" در ادامه افزود: "مأموران قضایی در خلال سالی که گذشته (2007)، تعداد 42 نفر از مظنونین به "قاچاق انسان" دستگیر شده و 28 نفر از آنها در دادگاه به تحمل 2 تا 12 سال حبس محکوم گردیدند. همچنین "گال آن" یکی از نمایندگان کنست از حزب "میرتس" نیز مدعی شده است، برای حل معضل "قاچاق انسان" در کنست کمیته ای متشکل از تعدادی از نمایندگان کنست، کارشناسان و متخصصان و... تشکیل شده است و تاکنون 21 جلسه، برای بررسی راهکارهای مبارزه با این معضل تشکیل شده است. معاون پلیس ویژه تل آویو، "الی کاپلان" (Eli Kaplan)گفت: "زندانی شدن اعضا گروههای "قاچاق انسان" کافی نیست، آنها پس از گذراندن مدتی حبس، از زندان آزاد شده در حالی که میلیونها دلار پولی که از راه قاچاق به دست آورده اند، منتظر آنهاست و این افراد، با استفاده از پول، دوباره به سازمان دهی یک گروه جدید برای فعالیت در زمینه "قاچاق انسان" مبادرت می ورزند". وی با اشاره به ناکار آمدی قوانین دولت در این مورد، گفت: "باید پول و حساب بانکی افراد دستگیر شده نیز، مصادره شده تا آنها نتوانند از آن برای فعالیت مجددشان استفاده کنند".

2 ـ مواضع سازمانها و احزاب مذهبی اسرائیل:

با توجه به همه گیر شدن معضل "قاچاق انسان" در اسرائیل، برخی از مؤسسات غیردولتی رژیم صهیونیستی که در امور اجتماعی و مطالعات زنان فعالیت می کنند، نسبت به این مسئله، واکنش نشان داده اند، یکی از این مؤسسات که فعالیت نسبتاً گسترده ای نیز در امور فرهنگی ـ اجتماعی اسرائیل دارد "مرکز آگاه سازی اسرائیل" است.

این مرکز با انتقاد از عملکرد دولت در استفاده از "سیاست آزاد" نسبت به فواحش، رشد قاچاقانسان را در اسرائیل، ناشی از، عدم نظارت و کنترل صحیح جامعه می داند. این مرکز معتقد است که "قاچاق انسان"، برای دولت، هنوز یک مشکل و خطر به حساب نیامده و مسئولان حکومتی در حال آزمون و خطا و تغییر سیاستهای خود در قبال این مشکل هستند. در این زمینه برخی دیگر از سازمانهای غیردولتی در امور اجتماعی نیز، شروع به انتقاد از عملکرد دولت کرده و نشستی مشترک را برای یافتن راه حلهای مناسب برای مبارزه با "قاچاق انسان" ترتیب دادند.

این مؤسسات، در نقد مواضع دولت برای برطرف ساختن معضل "قاچاق انسان"، اعلام کردند دولت برای مهار فعالیت شبکه های غیرقانونی قاچاق، بسیار کند عمل کرده و در این راه از هیچ مؤسسه و سازمان غیردولتی کمک نخواسته است که این خود یکی از دلایل عدم موفقیت دولت در این زمینه است. مؤسسه "آگاه سازی اسرائیل" در بیانیه ای آورده است که مواضع نه چندان قدرتمند دولت اسرائیل، در برچیدن "قاچاق زن" و رواج روز افزون این معضل در اسرائیل، باعث شده است که مردان اسرائیلی، رفته رفته احساس کنند که "زن" از حیطه "انسان" خارج بوده و مانند کالا قابل خرید و فروش است.

3 ـ مواضع مذهبیون اسرائیل:

با توجه به منع تورات و قوانین یهود از ارضای غیرشرعی نیاز جنسی، مذهبیون رژیم صهیونیستی در 20 دسامبر در برابر معضل "قاچاق انسان" در اسرائیل دست به اعتراض زده و عدم واکنش جدی دولت را برای مهار این مسئله، باعث تضعیف نهاد خانواده و ترویج بی بند و باری جنسی، دانستند.

در واکنش به اعتراض مذهبیون اسرائیل، رئیس حزب اتحاد ملی ـ ملی مذهبی اسرائیل "زفلون اورلیف" (Zevulun Orlev)در مقام حزب حاضر درکابینه اظهار داشت که دولت درصدد ایجاد راهکارها و وضع قوانینی برای جلوگیری از "قاچاق انسان" و فحشا بوده و به دنبال تصویب قوانینی برای حفظ نظام خانواده است. مذهبیون اسرائیل در گذشته نیز بر عدم قاطعیت دولت اسرائیل برای مبارزه با فساد اخلاقی و فحشا معترض بودند و در برابر فساد اخلاقی "موشه کتساف"، دست به اعتراض زدند.

"حاییم رامون" وزیر وقت دادگستری اسرائیل نیز در مقام پاسخگویی به مطالبات مذهبی، مدعی تسریع روند رسیدگی به جرایم سنگین از جمله فساد جنسی و قتل و... شد. ولی خود وی چند ماه پس از آن به عنوان تجاوزگر جنسی مورد مؤاخذه قرار گرفت. مذهبیون اسرائیل همچنین نسبت به شیوع همجنس بازی در میان یهودیان اسرائیل اعتراض داشتند و این معضل را نیز نتیجه سهل انگاری دولت بر مسئله قاچاق انسان و کودکان برشمردند.

د ـ نتایج و پیامدهای قاچاق انسان در اسرائیل:

چنانکه ذکر شد، دولت اسرائیل، برنامه مدون و قدرتمندی برای مبارزه با "قاچاق انسان" در سرزمینهای اشغالی ندارد که این مسئله اعتراضات سازمانها و نهادهای غیردولتی را نیز به همراه داشته است. ولی آنچه بیش از سایر موارد در "قاچاق انسان" در اسرائیل، جلوه می کند، دگرگونی نظام اجتماعی و قواعد فرهنگی رژیم صهیونیستی است که البته تبعات منفی آن، برای اسرائیل، ناگوار است. مهمترین معضلی که "قاچاق انسان" در اسرائیل به همراه داشته، سست شدن بنیاد خانواده و عدم پایبندی مردان یهودی به همسر و فرامین اخلاقی یهود است.

رژیم صهیونیستی که همواره به دنبال تربیت نیروی جوان جامعه و تقویت قدرت ملی خود، برای برقراری سیطره بر اراضی اشغالی است، با رواج معضل قاچاق و فعالیت آزادانه روسپی ها، از هدفخود باز می ماند. همچنین ترک دستورات مذهبی تورات و میل به رابط نامشروع جنسی، باعث ایجاد شکاف در میان شهروندان اسرائیلی شده و یکپارچگی یهودیت که یکی از عوامل اصلی اشغال سرزمین فلسطین است را کم رنگ کرده است که این مسئله بارها از سوی صهیونیستهای مذهبی تذکر داده شده است. مسئله دیگری که از شیوع "قاچاق انسان" متبادر می گردد، به خطر افتادن سلامت بهداشتی جامعه است.

ورود غیرقانونی زنان، در حالی که هیچ آزمایش تأیید سلامت جسمی، از آنها گرفته نمی شود، باعث ورود برخی بیماری های شناخته و ناشناخته در جامعه اسرائیل شده که از آن جمله می توان به ایدز و هپاتیت اشاره کرد. طبق اظهارات برخی منابع غربی، "صنعت فحشا" و "قاچاق انسان" یکی از عوامل اصلی شیوع بیماری ایدز و هپاتیت در اسرائیل است که زیان جبران ناپذیری برای این کشور تلقی می شود.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی علمی ندا، 8/11/1386، سال دهم، شماره 40، شماره مسلسل 374.
  2. www.themodernreligion.com/jihad/victoria.html.
  3. www.zenit.org/article-21178?1=english.
  4. www.tfht.org/index. php? section=article$$album-id=24$$id=58/13$$id=112$$print=1.

www.israelnewsagency.com/sexisrae 135096961.html.

www.highbeam.com/doc/1G1-100727468-html.

  1. www.hotline.org.il/english/news/2003/haaretz 121403.html.
  2. www.jpost.com/servlete/satellite? cid=
  3. 1195127546681$$pagename=jpost %2f jp.

http://notes.hillel.org/Hillel/exchage.nsf/4631b84b253300e4852568da00675ff6.

http://action.web.ca/home/catw/attach/israelmachontodareport.doc.

  1. www.religionandterror.com/category/israel- reiigiouse.right.