سازمان توسعه برابری های مدنی اسرائیل، سیکوی

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


مقدمه:

سیکوی (The Association for the Advancement to Civic Equality in Israel "Sikkuy") که در زبان عبری به معنای شانس است، یک سازمان غیرحزبی و غیرانتفاعی (در اسرائیل) است که از حمایت گسترده گروه های مختلف سیاسی اسرائیل برخوردار است. سیکوی در سال 1991 با عنوان "سازمان توسعه برابریهای مدنی"، به منظور توسعه ارزش های اجتماعی در اسرائیل، به ویژه توسعه وضعیت مدنی اعراب اسرائیلی تأسیس شد. ریاست این این سازمان را یک عرب به نام دکتر حاتمکنعانیه (Hatim Canaaneh) و معاونت آن را یک یهودی به نام حنان بار ـ آن (Hanan bar-on) برعهده دارد.

مدیران مشترک این سازمان نیز یک عرب به نام دکتر اسعد غنیم (Dr. Asad Ghanem) و یک یهودی به نام شالوم دیچر (Shalom Dichter) هستند. این سازمان دارای دو دفتر، یکی در بیت المقدس و دیگری در تمرا (Tamra)(واقع در غرب جلیله) می باشد که بر پروژه ها و طرح های سیکوی در سراسر اسرائیل نظارت می کند.

اهداف و برنامه ها:

هدف عمده و اصلی سیکوی، ایجاد یک جامعه مدنی در اسرائیل است که آن را براساس ارزش های زیر، مرزبندی می کند:

ـ تساوی مدنی: برقراری کامل تساوی حقوق مدنی بین شهروندان عرب و یهودی.

ـ تابعیت به عنوان یک اختیار: ارتقای مفهوم تابعیت به عنوان پایه و اساس اختیارات فردی و اعطای تابعیت به شهروندان عرب به عنوان یک حق فردی.

ـ کرامت انسانی: در نظر گرفتن شأن و عظمت انسانی در جامعه، به عنوان بزرگترین و والاترین ارزش انسانی در روابط متقابل بین دولت و شهروندان.

سیکوی همچنین خواهان این است که دولت مشترکا توسط رؤسایی از اعراب (اسرائیلی) و یهودیان اداره شود.

در توابع برنامه ها و فعالیت های این سازمان با هدف دستیابی به تغییر و تحولاتی مثبت و سازنده در وضعیت اعراب در اسرائیل، صورت می گیرد. عمده ترین اقدامات و برنامه های این سازمان را می توان به شرح ذیل برشمرد:

الف ـ اقدامات حمایتی:

1 ـ ارایه گزارش در خصوص وضعیت اعراب اسرائیلی:

گزارش سالیانه این سازمان تبیین کننده سیاست ها و تخصیص اعتبارات دولت از دیدگاه شهروندان عرب اسرائیل است و دستاوردهای پیشین دولت در این زمینه را ارزیابی می نماید. در این گزارش همچنین پیشنهادات و توصیه هایی در مورد ارزیابی و بررسی نواقص موجود در سیاست ها و اعتبارات تخصیص یافته به اعراب، ارایه شده و اقدامات جایگزین نیز مطرح می شود.

تلاش در جهت از بین بردن تبعیض میان شهروندان عرب و یهودی در جامعه اسرائیل در خصوص استخدام و اشتغال آنها در مشاغل دولتی و بخش های خصوصی.

در همین راستا سیکوی طرح سه ساله ای (2001 ـ 1998) را با هدف افزایش حضور اعراب ـ به ویژه زنان ـ در سمت های عالی در مشاغل دولتی و بخش خصوصی به مورد اجرا گذاشت ولی علی رغم تمامی این تلاش ها برای توسعه مشارکت اعراب در مشاغل دولتی، حضور آنان (6/18 درصد) در این بخش نسبت به جمعیت کلی آن در جامعه اسرائیل، (که براساس آخرین آمار ارایه شده از سوی مرکز آمار اسرائیل در مه 2003، جمعیت آنها در حدود 3/1 میلیون نفر برآورد شده است) تناسبی ندارد.

بدین ترتیب که اکثر اعراب شاغل در بخش دولتی دارای سِمَت های تخصصی در زمینه بهداشت، امور رفاهی، آموزشی یا دینی و مذهبی هستند و هیچ یک از سمت های عالی در خصوص تصمیم گیری های سطح کلان را در اختیار ندارند، به گونه ای که عدم حضور آنان در وزارتخانه هایی چون مسکن و شهرسازی، صنعت، تجارت و جهانگردیکه نقش مهمی در آینده رژیم صهیونیستی دارند، کاملاً مشهود است.

این اطلاعات در واقع شاهدی بر این مدعاست که اعراب در سطوح عالی مشاغل دولتی جایگاهی ندارند. آنها در مراحل تصمیم گیری، سیاست گذاری، برنامه ریزی و اجرای طرح ها که برای کل جامعه (اسرائیل) مطرح و در مورد آنها تصمیم گیری می شود، نقشی ندارند.

2 ـ مرکز اطلاعات حمایت مؤثر:

از دیگر اقدامات سیکوی در جهت جمایت از شهروندان عرب در اسرائیل ایجاد یک مرکز تحقیقاتی به منظور گردآوری اطلاعات در جهت توسعه برابری مدنی در جامعه می باشد.

ب ـ تقویت رهبری جامعه:

1 ـ ارتقای کیفیت امور شهری اعراب:

از جمله طرح های مشترکی است که سازمان سکوی با همکاری وزارتخانه های کشور و کار و امور اجتماعی در اسرائیل، به مورد اجرا گذارده است.

برنامه مذکور به رهبران منتخب شهری و مؤسسات موجود در داخل اسرائیل، کمک می کند تا ابزارهای لازم را در زمینه اداره امور مدنی در بسیاری از شهرهای عرب نشین اسرائیل و شهرک های یهودی نشین، به دست آورند.

2 ـ گروه های مدنی:

این گروه های متشکل از شهروندان عربی و یهودی می شود که درصدد ایجاد برابری بین اعراب و یهودیان در مناطق زندگی خود هستند. این گروه که برای اولین بار در میساگو (Misgav)(در غرب جلیله) سازماندهی شد در سطح شورای منطقه فعالیت خود را آغاز نمود و درصدد ایجاد برابریبیشتر در میان شهروندان عرب، بدوی و یهودی برآمد.

شایان ذکر است که دانش و کارشناسی سیکوی در زمینه اقدامات حمایتی به گونه ای مثمر ثمر مورد استفاده قرار گرفته است.

ج ـ توسعه جامعه مدنی:

1 ـ برنامه های مربوط به شرافت انسانی:

سیکوی در سطح ملی نیز درصدد گنجاندن "کرامت و شرافت انسانی" به عنوان ارزش اصلی و بزرگ در برنامه های در حال اجرا در سازمانهای مختلف است. در سطح اجرایی نیز، سیکوی دارای تیم ویژه ای است که با سازمان های علاقه مند به توسعه برنامه های جامع ارتقای شرافت انسانی ـ به عنوان ارزشی اساسی و بخش لاینفک فرهنگی سازمان ـ همکاری می نماید.

2 ـ طرح راهنمای حقوق شهروندان:

این طرح نیز یکی دیگر از برنامه ها و پروژه های در حال اجرای سیکوی است. راهنمای شهروندان با همکاری سازمان حقوق بشر در اسرائیل، حقوق و مسئولیت شهروندان را در 30 منطقه مختلف اسرائیل، مشخص می نماید.

راهنمای شهروندان به دو زبان عبری و عربی در اسرائیل منتشر می شود.

لازم به ذکر است که مجموعه ای از افراد و مؤسسات در داخل و خارج از اسرائیل از این سازمان حمایت می کنند که از جمله آنها می توان به مؤسسه صلح خاورمیانه در واشنگتن دی. سی، انجمن جیمز در نیویورک، انجمن ریچارد گولدمن در سان فرانسیسکو، بنیاد ژاکوب و هیلدا بلاستین در بالتیمور، مؤسسه همزیستی اقتصادی در اسرائیل، بنیاد دورون ریچ و اریسون در اسرائیل و بسیاری ازانجمن ها و مؤسسات دیگر در داخل و خارج از اسرائیل اشاره کرد.

مأخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی ـ علمی ندا، شماره 177.