رابین، طرح خطوط محوری دولت ـ 1992
با نظر به خطوط کلی برنامه حزب کار اسرائیل و از میان مصوبات این حزب، می توان این طرح صلح را استخراج کرد:
الف ـ کلیات:
فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، و پایان جنگ سرد، و آزادی مهاجرت یهودیان اتحاد جماهیر شوروی به اسرائیل، و شکست عراق از ایالات متحده و هم پیمانش، امکانات تازه قابل توجهی را برای پیشرفت در همه زمینه ها فرا روی کشور اسرائیل قرار داده است. سیاست دولت و اولویتهای ملی ایجاب می کند که از این فرصت برای تحقق اهداف اصلی کشور اسرائیل بهره برداری شود.
اهداف اصلی دولت عبارت است از: امنیت ملی و فردی، صلح، جلوگیری از جنگ، مبارزه بابیکاری با ایجاد فرصتهای کاری که موجب جذب مهاجران می گردد، جلوگیری از مهاجرت از اسرائیل، رشد اقتصادی، حمایت از نهادهای دموکراتیک، اجرای قانون، تضمین مساوات کامل برای همه شهروندان، احترام به حقوق بشر.
ب ـ امنیت و سیاست خارجی:
1 ـ سیاست خارجی و امنیتی دولت اسرائیل استقلال و امنیت کشور و برقراری صلح با همسایگان را تضمین خواهد کرد.
2 ـ دولت برای حفظ ارتش اسرائیل و تقویت توان دفاعی و پایداری آن در برابر هرگونه تهدید نظامی با جدیت تلاش می کند.
3 ـ دولت به شدت با تروریسم و خشونت مقابله می کند، و ارتش و نیروهای امنیتی نیز برای فروکش کردن عملیات خصمانه به پایین ترین حد خود و تحقق امنیت فردی ساکنان اسرائیل و اراضی (اشغالی)، از طریق اجرای قانون و محافظت از حقوق افراد، تلاش می کنند.
4 ـ دولت می کوشد که امنیت شهرکهای یهودی نشین و ساکنان آن را در یهودا و سامره و نوار غزه تأمین کند.
5 ـ صلح براساس شناسایی اسرائیل از طرف کشورهای عربی و فلسطینیان، به عنوان کشوری برتر در منطقه و حق این کشور در برخورداری از زندگی مسالمت آمیز و امن، برقرار خواهد شد.
6 ـ دولت اسرائیل بدون هیچ پیش شرطی برای پیشرفت روند صلح با کشورهای عربی و فلسطینیان تلاش خواهد کرد.
7 ـ دولت به کشورهای عربی و فلسطینیان پیشنهاد کرد که روند صلح را در چارچوب اجلاس مادرید جلوگیری کنند. اسرائیل نیز در راه سرعت بخشیدن به مذاکرات و انجام گفت وگوهای مستمر میان طرفهای مذاکره کننده می کوشد.
8 ـ در مذاکره با فلسطینیان، دولت اسرائیل طرح خودمختاری در یهودا و سامره را به عنوان صلح مرحله ای پیشنهاد می کند. دولت همچنین از عملیات و اقداماتی که موجب برهم خوردن جو سالم مذاکرات شود جلوگیری خواهد کرد.
9 ـ دولت اسرائیل شهرکسازی در طول خطوط تماس را با جدیت ادامه خواهد داد.
10 ـ دولت اسرائیل می کوشید خاورمیانه جدیدی را پایه گذاری کند که درآمدهای آن صرف مسابقه تسلیحاتی نمی گردد، بلکه در راه پیشرفت متکی بر همکاری اقتصادی و فرهنگی و علمی به کار گرفته می شود. روند صلح نیز باید با ایجاد نظام همکاری منطقه ای همراه باشد.
11 ـ دولت اسرائیل به تعمیق و بهبود روابط دوستانه ویژه میان ایالات متحده و اسرائیل می پردازد.
12 ـ دولت اسرائیل به تقویت و تحکیم روابط خود با جامعه اروپا و سیاستهای اجتماعی آن می پردازد، و همچنین برای تقویت روابط خود با روسیه و جامعه کشورهای تازه استقلال یافته و چین و دیگر کشورهای می کوشد.
13 ـ دولت می کوشد که روابط دوستانه متقابل میان اسرائیل و هر کشور طرفدار صلح را بهبود بخشد.
14 ـ دولت اسرائیل مصر را همچنان شریک مهمی در تلاش برای برقراری صلح در منطقه می داند، و در راه تقویت تفاهم و دوستی بیشتر میان مردم اسرائیل و مصر می کوشد.
15 ـ دولت به همه تعهدات بین المللی کشور اسرائیل پایبند است.
ج ـ اولویتهای مالی:
دولت از راه تخصیص منابع مالی بودجه کشور و درآمدهای خارجی، اولویتها را مشخص خواهدکرد. قبل از هر چیز، اولویت به مبارزه با بیکاری و تقویت نظامهای اقتصادی و اجتماعی داده می شود و با ترجیح دادن آبادیهای یهودی نشین در خطوط تماس و مراکز توسعه یافته دور از مرکز دور بر یهودا و سامره و نوار غزه، که به مرکز کشور نزدیک اند، نقشه شهرها و قطبهای صنعتی تغییر می یابد.
د ـ قدس:
اورشلیم، پایتخت همیشگی اسرائیل، یکپارچه و کامل و تحت حاکمیت اسرائیل باقی می ماند و به بازسازی و توسعه آن اولویت داده می شود. البته پیروان همه ادیان آزادانه به اماکن مقدس خود دسترسی دارند و آزادی مراسم عبادی تضمین می شود.
مأخذ:
- روزنامه لبنانی السفیر، 15/7/1992.