خودمختاری فلسطین، طرح بگین در مورد ـ 28/12/1977

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


بگین، در تاریخ 28/12/1977، طرح خودگردانی اداری ساکنان "یهودا و سامره" (کرانه باختری و نوار غزه) را به پارلمان اسرائیل پیشنهاد کرد. این طرح از محورهای زیر تشکیل شده است:

1 ـ برچیده شدن حکومت نظامی در یهودا و سامره و نوار غزه.

2 ـ برقراری خودگردانی اداری در یهودا و سامره و نوار غزه توسط ساکنان عرب این مناطق.

3 ـ تشکیل شورای اداری مرکب از 11 عضو که در چارچوب اصول مشخص این پیمان فعالیتخواهد کرد.

ـ انتخابات:

4 ـ شهروندانی که 18 سال یا بیشتر داشته باشند، صرف نظر از تابعیت آنها و این که اصلاً تابعیت دارند یا خیر، می توانند در انتخابات شرکت کنند.

5 ـ شهروندانی که 25 سال یا بیشتر داشته باشند و نامشان در فهرست نامزدهای انتخاباتی باشد می توانند برای عضویت در این شورا انتخاب شوند.

6 ـ شورای اداری با انتخابات عمومی و مستقیم و مساوی و مخفی و شخصی برگزیده می شود.

7 ـ اعتبار شورای اداری، از روزی که انتخاب می شود، چهار سال است.

8 ـ مرکز این شورا بیت لحم است.

9 ـ همه مسائل اداری مربوط به ساکنان عرب مناطق یهودا و سامره و نوار غزه جزء صلاحیتهای شورای اداری است.

10 ـ اداراتی که زیر نظر شورای اداری فعالیت می کنند:

ـ اداره آموزش و پروش،

ـ اداره مسائل دینی،

ـ اداره دارایی،

ـ اداره ترابری،

ـ اداره مسکن،

ـ اداره بازرگانی و صنعت و جهانگردی،

ـ اداره کشاورزی،

ـ اداره کار و امور اجتماعی،

ـ اداره آوارگان،

ـ اداره امور قضایی و نظارت بر پلیس محلی.

سازماندهی هر یک از این ادارات به عهده شورای اداری است.

ـ امنیت و نظم عمومی:

11 ـ امنیت و نظم عمومی در مناطق یهودا و سامره و نوار غزه بر عهده دولت اسرائیل است.

12 ـ شورای اداری یک نفر را به ریاست خود برمی گزیند.

13 ـ نخستین جلسه شورا 30 روز پس از اعلام نتیجه انتخابات تشکیل می شود.

ـ تابعیت:

14 ـ ساکنان یهودا و سامره و نوار غزه، صرف نظر از تابعیت آنها و این که اصلاً تابعیت دارند یا خیر، آزادانه می توانند تابعیت اسرائیل یا اردن را اختیار کنند.

15 ـ به ساکنانی از این مناطق که بخواهند به تابعیت اسرائیل درآیند، طبق قوانین اسرائیل تابعیت داده می شود.

16 ـ براساس حق انتخاب آزاد، ساکنان یهودا و سامره و نوار غزه که تابعیت اسرائیل را اختیار می کنند، حق شرکت و نامزد شدن در انتخابات پارلمانی را بر طبق قانون انتخابات این کشور دارند.

17 ـ ساکنان یهودا و سامره نوار غزه که تابع اردن هستند، یا کسانی که به تابعیت این کشور در می آیند ـ براساس حق انتخاب آزاد ـ حق شرکت و نامزد شدن در انتخابات پارلمانی اردن را بر طبق قانون انتخابات این کشور دارند.

18 ـ مسائل مترتب بر رأی دادن ساکنان یهودا و سامره و نوار غزه به پارلمان در دستور کار مذاکرات میان اسرائیل و اردن قرار می گیرد.

19 ـ برای نظارت بر چگونگی اجرای قوانین و مقررات در یهودا و سامره و نوار غزه کمیسیونی مرکب از نمایندگان اسرائیل و اردن در شورای اداری تشکیل می شود. این کمیسیون صلاحیتهای شورای اداری را نیز در صدور قوانین تعیین می کند، و تصمیمات آن به اتفاق آرا گرفته می شود.

ـ تملک زمین:

20 ـ ساکنان اسرائیل حق اسکان و تملک زمین در مناطق یهودا و سامره و نوار غزه را دارند، همچنان که عربهای ساکن این مناطق که به شهروندی اسرائیل در می آیند، براساس حق انتخابی که به آنها داده شده، نیز می توانند در اسرائیل ساکن شده و مالک زمین باشند.

21 ـ کمیسیونی از نمایندگان اسرائیل و اردن وشورای اداری برای تعیین مقررات مهاجرت به مناطق یهودا و سامره و نوار غزه تشکیل می شود. این کمسیون مقرراتی را وضع می کند که به موجب آن به تعداد معینی از آوارگان اجازه مهاجرت به مناطق یاد شده داده می شود. تصمیمات این کمیسیون و به اتفاق آرا گرفته می شود.

22 ـ آزادی رفت و آمد و فعالیت اقتصادی در اسرائیل و یهودا و سامره و نوار غزه برای ساکنان این مناطق تضمین می گردد.

23 ـ شورای اداری نمایندگان را از میان اعضای خود برای مذاکره در مورد مسائل مشترک با دولت اسرائیل و همچنین نماینده دیگری را برای مذاکره با اردن برمی گزیند.

24 ـ اسرائیل به حق و خواست خود در حاکمیت بر یهودا و سامره و نوار غزه پایبند است و با توجه به خواسته های دیگر، پیشنهاد می کند که ـ برای دستیابی به صلح و توافق، مسأله سیادت بر این مناطق مفتوح باقی بماند.

ـ اماکن مقدس در قدس:

25 ـ طرح خاصی در مورد اداره اماکن مقدس تهیه می شود که دسترسی پیروان ادیان سه گانه به اماکن مربوط به خود را تضمین می کند.

26 ـ این اصول پس از پنج سال قابل تجدیدنظر است. بگین در این مورد می گوید: "من اکنون باید بند 11 و بند 24 این طرح را توضیح بدهم. در بند 11 آورده ایم که "مسائل امنیتی و امنیت عمومی در یهودا و سامره و نوار غزه به عهده دولت اسرائیل است"، بدون این بند طرح خودگردانی اداری اعتباری ندارد. در بند 24 تأکید کرد که "اسرائیل بر حق خود نسبت به حاکمیت بر یهودا و سامره و نوار غزه پایبند است، و با توجه به برخی خواسته های دیگر پیشنهاد می کند که ـ برای دستیابی به صلح، مسأله حاکمیت بر این مناطق قابل مذاکره و مفتوح اعلام شود".

از این رو تنها یک راه فراروی فراهم شدن زمینه صلح وجود دارد: همه به اتفاق مسأله حاکمیت بر این مناطق را مفتوح و قابل مذاکره اعلام کنیم، و به مردم و ملتها توجه داشته باشیم، یعنی این که به عربهای سرزمین اسرائیل خودگردانی اعطا شود و یهودا جزء خاک اسرائیل باشد."

مأخذ:

  1. روزنامه اسرائیلی هاآرتس، 22/2/1977.