برث رایت، مرکز

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


مرکز برث رایت (Birthright) که به معنای"حق مسلم" است. در سال 1999 به منظور جذب بازدیدکنندگان یهودی یهودی از اسرائیل تأسیس شد. فعالیتهای این مرکز، به منظور تشویق جوانان یهودی 18 تا 26 سال، برای بازدید از مناطق مختلف اسرائیل در نظر گرفته شده است. اساس شکل گیری برث رایت، علاوه بر جذب جوانان یهودی سراسر دنیا به اسرائیل، تقویت پیوندهای قومی، فرهنگی و اجتماعی جوامع اسرائیلی و یهودی، ایجاد احساس همبستگی میان یهودیان جهان و برقراری ارتباط میان آنهاست.

الف ـ اهداف و برنامه های مرکز:

سازمان "برث رایت" با هدف بازدید آن دسته از یهودیانی که تاکنون از اسرائیل بازدید نکرده اند، به وجود آمد. این مرکز در سال 1999 به عنوان ابزاری برای فراهم آوردن امکان سفر 10 روزه رایگان به اسرائیل برای جوانان یهودی 18 تا 26 سال ایجاد شد. در این سال عده کثیری به اسرائیل سفر کردند. برث رایت در حقیقت نوعی همکاری ویژه میان اسرائیل و بنیادهای یهودی کشورهای مختلف می باشد که برخی از آنها عبارتند از: بنیادهای یهودی آمریکای شمالی، سازمان کرن هایسود (Keren Hayesod)و سازمان نمایندگی یهودیان در اسرائیل.

این مرکز به منظور تشویق یهودیان برای بازدید از اسرائیل خدمات خود را به صورت یک مجموعه ارائه می دهد که شامل بازدید از شهرهای مختلف اسرائیل به وسیله هواپیما همراه با امکاناتی چون هتل، غذا و وسیله حمل و نقل مناسب است. این سفرها که اصطلاحا تور نام دارند، علاوه بر اسرائیل توسط گروهها و نمایندگیهای دیگری به نام "سازمان دهندگان سفر" از کشورهای آمریکا و کانادا تدارک دیده می شوند که تمامی آنها بودجه خود را ازطریق برث رایت تأمین می کنند. برث رایت همچنین موظف است استانداردهای حقوقی، آموزشی و امنیتی لازم برای ارائه خدمات مناسب به بازدیدکنندگان را به گروههای مذکور آموزش دهد.

این تورها همچنین به یک راهنمای بومی که به خوبی با محل مورد بازدید آشنایی داشته باشد، نیاز دارند. اغلب تورها، برنامه های مفرح و ورزشهایی نظیر صخره نوردی، قایق سواری و... را در برنامه زمانی خود جای می دهند. تا سال 2006 حدود 98 هزار نفر از 45 کشور جهان به وسیله تورهای برث رایت به اسرائیل سفر کرده و از خدمات آن بهره برده اند.

ب ـ دلایل اهمیت اسرائیل از نگاه برث رایت:

برث رایت و دیگر نهادهای سازمان دهنده بازدید از اسرائیل مدعی اند که یهودیان، سالهای طولانی (حتی پیش از اشغال فلسطین و تشکیل دولت اسرائیل) در انتظار بازگشت به این سرزمین، دیدار از این منطقه و بازسازی معبد بوده اند. بنابر گفته دست اندرکاران برث رایت، این مرکز با چنین ایده ای تشکیل شده و در تلاش است تا بدین وسیله بخشی از آرزوی یهودیان دنیا را برآورده سازد. برث رایت در فاصله زمانی پس از تأسیس خود (7 سال) تنها برای جوانان 18 تا 26 ساله، امکان سفر به اسرائیل را فراهم کرده است، بنابراین می توان گفت که این افراد اولین گروه از یهودیانند که با استفاده از خدمات سازمان مذکور موفق به بازدید از اسرائیل شده اند.

گذشته از عوامل مذکور، از دیگر عوامل مؤثر بر تأسیس چنین مرکزی، ایدئولوژی نژادپرستانه رژیم صهیونیستی است که همواره سعی داشته یهودیت را سپر دفاعی خود قرار دهد. در نتیجه به منظور حمایتاز دولت اسرائیل و مشروعیت بخشیدن به اشغال این سرزمین، چنین مرکزی به وجود آمد تا به اهداف حقیقی خود تحت لوای ارتقای صنعت توریسم دست یابد.

به طور کلی اسرائیلیها اشغال فلسطین را این گونه توجیه می کنند که: "خداوند سرزمین اسرائیل (فلسطین) را به یهودیان وعده داده است." با توجه به چنین دیدگاهی، یهودیان، اراضی فلسطین را اشغال کرده و به نام کشور اسرائیل در آن زندگی می کنند، لذا برای تثبیت وضعیت در مناطق تحت سیطره خود همواره تلاش دارند به جذب یهودیان دیگر مناطق جهان بپردازند.

بنابر مدعای دست اندرکاران برث رایت، اسرائیل از آن جهت اهمیت دارد که:

1 ـ بخش عمده تاریخ، فرهنگ و مذهب یهود است.

2 ـ بخشی از خانواده یهودیان است.

3 ـ بخشی از فرهنگی است که یهودیان در آن زندگی می کنند.

4 ـ بخشی از افتخارات یهودیان است.

ج ـ همکاران برث رایت:

برث رایت تنها مرکزی است که به صورت فوق الذکر به فعالیت در زمینه جذب بازدیدکننده از اسرائیل می پردازد، نهادها، سازمانها و بنیادهای یهودی در اقصی نقاط دنیا به مشارکت با آن پرداخته و در راستای تأمین اهداف موردنظر برت رایت، به صورت عام المنفعه، فعالیت می کنند برخی از آنها عبارتند از:

ـ بنیاد خانواده آبرامسون (The Abramson Family Foundation) در آمریکای شمالی.

ـ بنیاد ریچارد و روداگلدمن(Richard$$Rhoda Goldman Foundation) در آمریکای شمالی.

ـ هداساه (Hadassah) در آمریکای شمالی.

ـ سازمان زنان صهیونیست آمریکا(The Wonens Zionist Organization of America) در آمریکای شمالی.

ـ بنیاد خانواده سامبرگ (The Samberg Family Foundation) در آمریکای شمالی.

ـ بنیاد خانواده چارلز و لین شاسترمن (Charles$$Lynn Schusterman Family Foundation)در آمریکای شمالی.

ـ بنیاد واسرمن (Wasserman Foundation) در آمریکای شمالی.

ـ بنیاد آوی چای (Avi Chai Foundation) در اروپا.

ـ بنیاد خانواده گلدرینگ (The Goldring Family foundation) در اروپا.

ـ بنیاد رایتوس پرسونز(The Righteous Persons Foundation) در اروپا.

ـ بنیاد ورلدنبرگ (The Worldenberg Foundation) در اروپا.

د ـ بودجه مرکز:

برث رایت بودجه خود را از طریق کمکهای دولت اسرائیل، بنیادهای یهودی آمریکای شمالی نظیر جوامع متحد یهودی (UJC) و کرن هایسود، نمایندگی یهود برای اسرائیل و همچنین مراکز عام المنفعه خصوصی کشورهای مختلف تأمین می کند. این مرکز مدعی است که هیچ گونه ارتباط و وابستگی با احزاب سیاسی و جنبشهای افراطی یهودی ندارد.

ه ـ نحوه جذب بازدیدکنندگان توسط مرکز:

روال کلی برث رایت برای جذب بازدیدکننده، مراجعه افراد به سایت اینترنتی این مرکز است، به طوری که متقاضیان سفر به اسرائیل به سایت مذکور مراجعه کرده، ابتدا با نحوه فعالیت و خدمات برث رایت آشنا می شوند و در صورت تمایل، نشانی و مشخصات خود را در سایت وارد کرده و در تور مورد علاقه خود ثبت نام می کنند.

شایان ذکر است که این مرکز به دلیل حفظ مسائل امنیتی، مشخصات افراد را خیره می کند، به طوری که برای رؤیت کنندگان سایت، قابل دسترسی نباشند.

سفرهای سیاحتی برث رایت دو بار در سال (تابستان و زمستان) برگزار شده و بازدیدکنندگان براساس میزان علاقه خود به فصلهای مذکور و همچنین نوع خدماتی که در فصلهای فوق الذکر ارائه می شوند، تور خود را انتخاب می کنند. برخی از مکانهای مهم و تاریخی که در این تورها مورد بازدید قرار می گیرند، عبارتند از: زفات (Tzfat) : ، بلندیهای جولان، آکو (Akko) ، زیپوری (Zippori) ، حیفا، تل آویو، اورشلیم، دریای سیاه، عین جدی (Ein Gedi) ، ماسادا (Masada) ، نقب (Negev) ، ایلات (Eilat) و...

و ـ ملیت بازدیدکنندگان:

آمادر به دست آمده حاکی از آن است که بیش از نیمی از بازدیدکنندگان یهودی از آمریکا و کانادا و بقیه آنها از 50 کشور مختلف نظیر اتریش، بولیوی، فنلاند، قزاقستان و... به اسرائیل سفر می کنند.

بسیاری از بازدیدکنندگان یهودی درمصاحبه های خود هدف از سفر به اسرائیل را تقویت همکاری جوامع یهودی کشورهای مختلف با یکدیگر و برقراری ارتباط آنها با اسرائیل عنوان می کنند. بسیاری دیگر نیز معتقدند که به دلیل گسترش تبلیغات ضد اسرائیلی در برخی از رسانه های جهان و متهم ساختن اسرائیل به نقض حقوق بشر و... مایلند با سفر به این کشور از نزدیک با حقایق موجود در اسرائیل آشنا شوند.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، 1/5/1385، شماره 304.
  2. www.birthrighisrael.com/bin/en.Jsp? enpage=Blankpage$$en Display=view$$en Dispwhat=zone$$enzone=About Us