استون، آی. اف (1989-1907)

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


آی.اف. استون (I.F. Stone) نویسنده و روزنامه نگار آمریکایی یهودی است که از سال 1922خبرنگار و نویسنده برخی مجلات و روزنامه های آمریکایی بود. وی فلسفه را در دانشگاه پنسلوانیا فرا گرفت.

استون اعتقاد راسخ داشت که گروه های یهودی خارج از فلسطین (نیز) دارای فرهنگ، هویت و سهمی از تمدن و فرهنگ (یهودی) هستند و باید حفظ و پشتیبانی شوند. او نگاهی بدبینانه و تاریک نسبت به آنچه قومیت لیلیپوت نامیده می شود (سرزمین کوتوله ها در ماجراهای گالیور) دارد و آن را همان اسرائیل (یا صهیونیسم) می داند؛ قومیتی دارای افقی تنگ در مقایسه با "قومیت یهودیان پراکنده" از نظر جهانی (و منظور ما از اصطلاح "قومیت یهودیان پراکنده"، وابستگی های فرهنگی و ملی مختلف اعضای گروه های یهودی است که با تغییر مکان و زمان تغییر می کند).

استون تأکید می کند که اولی (اسرائیل) حاصل تلاشی تنگ نظرانه به منافع قومی و قبیله ای است؛ اما دومی برخاسته از دیدگاهی انسانی است. استون با بررسی فراگیر دستاوردهای اعضای گروه های یهودی پراکنده در جهان، دوره هایی را یادآور می شود که حیات یهودی در ارتباط با تمدن های تعددگرا شکوفا گردیده، حال خواه در دوره هلنی (در اسکندریه) باشد یا دوره ای که تمدن غربی در اندلس (و شمال آفریقا) گسترده شد و یا دوران معاصر در غرب و ایالات متحده.

به اعتقاد او شکوفایی حیات گروه های یهودی و سهم آنها در تمدن، پدیده ای مثبت و قابل حفظ و پشتیبانی است. بنابراین، به جای درخواست پاکسازی یهودیان اتحاد شوروی یا راندن آنها به سوی سرزمین موعود و به جای تهییج آنها علیه اتحاد شوروی، پیشنهاد می دهد که اتحاد شوروی از دشمنی با یهوددست بردارد و حقوق خاص یهودیان اعم از استقلال و آزادی بیان را که به دیگر اقلیت ها داده شده است،به آنان نیز اعطا کند.

استون تأکید می کند که صهیونیست ها به لحاظ روش با او سازگار نیستند؛ چرا که صهیونیسم برخاسته از مصیبت های یهودیت است و اگر این مشکلات و فجایع برای آنها پیش نمی آمد، صهیونیسم نیز محلی از اعراب نداشت. استون به خاطر ظلمی که دولت صهیونیستی به فلسطینیان روا می دارد و حقوق آنها را نادیده می گیرد، این دولت را مورد اعتراض و حمله خود قرار می دهد.

مهم ترین اثر استون کتاب محاکمه سقراط است.

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد ششم، چاپ اول، پاییز 1382.