آریل، مرکز تحقیقات سیاسی

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


"مرکز تحقیقاتی سیاسی آریل" (The Ariel ACPR Center for Polici Research) از جمله مراکز تحقیقاتی مهم رژیم صهیونیستی در داخل اسرائیل (اراضی اشغالی 1948) محسوب می شود که در سال 1997 به صورت تشکلی مستقل و غیرانتفاعی توسط تعدادی از اندیشمندان و پژوهشگران سیاسی یهودی بنیان نهاده شد.

فعالیت این مرکز عمدتا بررسی مسائل سیاسی به ویژه سیاستهای امنیتی و استراتژیک اسرائیل در سطوح ملی و بین المللی می باشد.

مطالعه و تحقیق درباره موضوعاتی چون آنتی سمیتیسم عربی و غربی، بنیادگرایی اسلامی (که این مرکز از آن تحت عنوان "تروریسم اسلامی" یاد می کند). تسلیحات نظامی در خاورمیانه، موشکهای دفاعی بالستیک (BMD) ، تهدیدات کشورهای اسلامی علیه اسرائیل، صنایع نظامی، گسترش سلاحهای کشتار جمعی، سیاستهای امنیتی اسرائیل، پدیده از خودبیزاری یهودی، گرایشات پشت صهیونیسم در اسرائیل در دستور کار مؤسسان مرکز آریل قرار دارد.

مرکز با گردهم آوردن گروهی از برجسته ترین دانشمندان سیاسی داخل و خارج از اسرائیل و همچنین نظامیان اسرائیلی، مسائل و موضوعات فوق الذکر را مورد تحلیل و بررسی قرار می دهد.

به عبارت دیگر مرکز تحقیقات سیاسی آریل علاوه بر محققان ارشد و همکار که اعضای اصلی آن را تشکیل می دهند، برای ارائه طرحهای سیاسی و استراتژیک خود به سیاستگذاران و تصمیم گیرندگان سیاسی این رژیم با بسیاری از محققان برجسته سیاسی آمریکا، انگلیس و همچنین مراکز تحقیقاتی سیاسی این کشورها، همکاری و ارتباط گسترده ای دارد.

این مرکز پروژه های تحقیقاتی و طرحهای استراتژیک خود را به صورت گزارشهای تحقیقی، اطلاعات موجود در سایت اینترنتی مرکز و ژورنال تخصصی مؤسسه مذکور (تحت عنوان NATIV)، در اختیار سیاستگذاران و دولتمردان اسرائیلی قرار می دهد.

الف ـ اهداف و برنامه های مرکز:

محور برنامه ها و فعالیتهای مرکز تحقیقات سیاسی آریل بر روی اهداف سه گانه ذیل متمرکز می باشد:

1 ـ ارتقاء دانش سیاسی و استفاده از آن در جهت پیشبرد تصمیم گیریها و مدیریت سیاسی.

2 ـ تلاش در جهت تأثیرگذاری بر تصمیماتسیاسی و امنیتی مقامات دولتی و نظامی اسرائیل.

3 ـ فراهم آوردن بستر مناسبی برای نشستهای تخصصی در عرصه سیاست داخلی و خارجی (اسرائیل) جهت تلفیق تئوری و عمل در رابطه با مسائل سیاسی و استراتژیک در سطوح ملی و بین المللی.

اهداف مرکز چندان متنوع و گسترده نبوده و این مرکز با تمرکز بر روی مسائل سیاسی ـ استراتژیک و دفاعی ـ امنیتی به هدف گذاری مشغول می باشد.

مرکز تحقیقات سیاسی آریل (ACPR) درراستای نیل به اهداف خویش برنامه ها و فعالیتهای متنوع و گسترده ای را تدارک دیده است که فعالیتهای عمده آن به شرح ذیل دسته بندی می شود:

1 ـ سازماندهی و برگزاری همایشها، جلسات سخنرانی و کنفرانسهایی در سطوح داخلی و بین المللی با موضوعاتی نظیر: تروریسم، بنیادگرایی اسلامی، امنیت ملی اسرائیل و خاورمیانه، منازعات اسرائیل و فلسطین، سیاستهای دفاعی اسرائیل، روابط استراتژیک اسرائیل و ترکیه.

2 ـ تحلیل و بررسی مهمترین مسائل مربوط به امنیت ملی اسرائیل.

3 ـ فراهم آوردن اطلاعات دقیق در زمینه مسائل امنیتی و استراتژیک (اسرائیل) و ارائه طبقه بندی شده این اطلاعات به سیاستگذاران امنیتی رژیم صهیونیستی، متخصصان، کارشناسان و عموم مردم.

4 ـ تهیه فیلمهای مستند و یا کوتاه در زمینه مسائل و موضوعات مرتبط با تحقیقات مرکز.

5 ـ تهیه و تدوین طرحهای استراتژیک برای سیاستگذاران و تصمیم گیرندگان سیاسی اسرائیل.

ب ـ ساختار اداری و اجرایی مرکز:

مرکز تحقیقات سیاسی اریل از بخشهای مختلف اداری و اجرایی تشکیل شده است عبارتند از:

1 ـ هیأت مدیره:

دکتر هنری داسکال (Henri Doskal) ، پرفسور اسرائیل هانوکوگلا (Prof. Israel Hanukoglu)، دکتر مردخای کرینر (Mordechai Kreiner) ، و پرفسور عزرا سعار (Prof. Ezra Sohar) ، از اعضای هیأت مدیره مرکز هستند.

دکتر "آریه استیو" (Arieh Stav) ، مقام مدیریت و ریاست هیأت مدیره این مرکز را نیز برعهده دارد.

آریه استیو دارای دکترای علوم سیاسی از دانشگاه عبری بیت المقدس بوده و چند سالی را نیز به عنوان بیت المقدس بوده و چند سالی را نیز به عنوان استاد دپارتمان علوم سیاسی در این دانشگاه تدریس نموده است.

دکتر استیو متخصص مسائل سیاسی و امنیتی (به ویژه در منطقه خاورمیانه) می باشد و کتابهای متعددی را نیز در این زمینه به رشته تحریر درآورده است که از مهمترین آنها می توان به موارد ذیل اشاره کرد.

1 ـ "اسرائیل و یک دولت فلسطینی: بازی با حاصل جمع صفر".

2 ـ "موشکهای بالستیک: تهدید و پاسخ".

3 ـ صلح ؛ کاریکاتوری عربی".

2 ـ شورای مشورتی:

این شورا که وظیفه ارائه خدمات مشورتی در زمینه مسائل سیاسی به تصمیم گیرندگان و همچنین نهادهای دولتی اسرائیل را برعهده دارد، متشکل از 30 عضو از محققان و اندیشمندان برجسته سیاسیاسرائیلی و غیراسرائیلی می باشند.

پرفسور موشه آرتز، پرفسور یوسف بن شلوموها، دکتر شموئل کاتز، پرفسور لوئیز رنی بیرز از آمریکا و پرفسور ویلیام ون کلیو از کانادا از جمله اعضای شورای مشورتی هستند.

3 ـ کمیته های مرکزی:

دو کمیته سازماندهی و اجرایی از مهمترین بخشهای اداری و اجرایی مرکز آریل به شمار می آید که وظایف هر یک از این کمیته ها عبارتند از:

1) کمیته سازماندهی: این کمیته مسئولیت ارائه طرحها و برنامه های سالیانه مرکز را برعهده دارد.

2) کمیته اجرایی: وظیفه اجرای طرحها و برنامه های مذکور نیز برعهده این کمیته می باشد.

مدیریت کمیته سازماندهی را پرفسور یوسف بن شلومو (استاد علوم سیاسی از دانشگاه تل آویو) و ریاست کمیته اجرایی را نیز دکتر هنری داسکل عهده دار می باشند.

ج ـ انتشارات مرکز:

فعالیتهای علمی، اطلاع رسانی و تحقیقاتی مرکز آریل در قالب انتشارات این مرکز به صورت کتاب، مقالات سیاسی و یک نشریه تخصصی ارائه می شود.

1 ـ انتشار کتاب:

انتشار دهها کتاب در زمینه های مرتبط با اهداف مرکز تحقیقات سیاسی آریل از عمده ترین فعالیتهای علمی این مرکز محسوب می شود. کتابهای منتشره از سوی این مرکز عمدتا حول محور امنیت ملی، صنایع دفاعی اسرائیل، سیاستهای نظامی و استراتژیک، روند صلح خاورمیانه، صهیونیسم و پست صهیونیسم، منازعات سیاسی در داخل اسرائیل و اقلیتهای قومی در اسرائیل می باشد. در ذیل به عناوین برخی از مهمترین کتب منتشر شده از سوی مرکز اشاره می شود:

1 ـ "تهدیدات موشکهای بالستیک برای خاورمیانه".

2 ـ "اسرائیل و پسا صهیونیسم".

3 ـ "اعراب در اسرائیل: دوستان دشمن".

4 ـ "صلح با سوریه".

5 ـ "فرهنگ سیاسی اسلامی ـ عربی".

6 ـ "منازعات سکولارها و مذهبیها در اسرائیل".

2 ـ مقالات سیاسی:

نتایج و دستاوردهای فعالیتهای تحقیقاتی مرکز را می توان در قالب مقالات سیاسی منتشره از سوی این مرکز مشاهده کرد. جدیدترین مقالات سیاسی که از سوی مرکز تحقیقات سیاسی آریل منتشر شده است، شامل موضوعاتی در زمینه شهرکهای یهودی نشین، چالشهای صهیونیسم، عرفات، تسلیحات دفاعی خاورمیانه، متحدان استراتژیک اسرائیل، فرایند صلح خاورمیانه و بلندیهای جولان وآنتی سمیتیسم عربی می باشد.

3 ـ نشریه تخصصی مرکز:

نشریه تخصصی مرکز تحقیقات سیاسی آریل، Nativ نام دارد که دکتر "میراو ورمسر" (Meyrova Wurmser) از محققان ارشد مرکز و رئیس پیشین کمیته اجرایی، مدیر مسئول و سردبیر این نشریه می باشد. وی نویسنده کتاب "شکست روند اسلو" می باشد و مقالات بسیاری را در زمینه احزاب سیاسی اسرائیل نوشته است. او همچنین از جمله نویسندگان روزنامه "جروزالیم پست" می باشد.

موضوعات مختلفی در این نشریه تخصصی به چاپ می رسد که همه آنها در راستای اهداف موردنظر مرکز می باشد.

در ارائه طرحهای استراتژیک به مقامات سیاسی و نظامی رژیم صهیونیستی نقش عمده ای را ایفا نمود.

این مرکز با ایجاد یک گروه فکری منسجم (از اندیشمندان و محققان برجسته سیاسی دنیا) و ارائه محصولات فکری خود به دستگاههای سیاستگذاری اسرائیل و تأثیر عمده ای را بر فرایند تصمیم گیریهای امنیتی و استراتژیک این رژیم داشته است.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، 25/3/1384، شماره 251.
  2. www.Sourcewatch.org/index.php.
  3. www.acpr.org.il/congress/index.html.
  4. The Threat of Ballistic Missiles in the Middle East, 2004.