آیپک، اجلاس ـ 2005
اهداف و برنامه ها:
در سال 2005 میلادی اجلاس آیپک در تاریخهای 24ـ22 ماه می به مدت سه روز در مرکز کنگره واشنگتن (Washington Convention Center)واقع در واشنگتن دی سی برگزار گردید. رژیم صهیونیستی با یک هیأت بلندپایه ای در این اجلاس شرکت کرد، در حالی که ایالات متحده برخلاف اسرائیل بلندپایه ترین مقام حکومتی خود را به این اجلاس اعزام نکرد و به جای رئیس جمهور، وزیر خارجه ایالات متحده به نمایندگی از شخص رئیس جمهور به این اجلاس فرستاده شد.
این قضیه در حالی روی داد که در سالهایگذشته ایالات متحده نیز در سطح سران در این اجلاس شرکت می کرد. یکی از علل عدم حضور رئیس جمهور ایالات متحده را می توان در افشای اخبار جاسوسی کارکنان آیپک برای اسرائیل دانست که در سال گذشته توسط مأموران اف بی آی روابط طرفین را تحت تأثیر قرار داد. اما با این وجود مقامات رسمی زیادی از طرف آمریکا در این اجلاس حضور داشتند.
از جمله مهمترین مقامات آمریکایی شرکت کننده در اجلاس می توان به کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه، بیل فریست (Bill Frist) ، رهبر اکثریت مجلس سنا، هاری رید (Harry Reid) ، رهبر حزب دموکراتیک در مجلس سنا، دنیس هاسترت (Dennis Hastert) ، رئیس مجلس نمایندگان، نانسی پلوسی (Nancy pelosi) ، رهبر حزب دموکراتیک در مجلس نمایندگان، سناتور هیلاری رودهام کلینتون (Hillary Rodham Clinton) ، و هوارد دین (Howard Dean) ، رئیس کمیته ملی دموکراتیک اشاره کرد.
از جمله مقامات رسمی رژیم صهیونیستی که در این اجلاس شرکت کرده بودند نیز می توان به آریل شارون نخست وزیر اسرائیل افیرپتیس پاز (ofir pines-paz) وزیر کشور، زیپی لیونی (Tzip Livni) ،وزیر دادگستری و ناتان شاراننسکی (Notan sharansky) وزیر مستعفی امور بیت المقدس اشاره کرد.
به ادعای مقامات آیپک حدود پنج هزار نفر در این اجلاس که در واقع بزرگترین کنفرانس آیپک از زمان تشکیل آن بود، شرکت کرده بودند که بسیاری از آنها با هماهنگی تشکلها و سازمانهای یهودی از اقصی نقاط کشور ایالات متحده به این اجلاس آمده بودند. برگزارکنندگان این اجلاس شعار سال اجلاس را "اسرائیل؛ یک ارزش آمریکایی" قرار داده بودند و سعی شده بود این شعار از طریق طراحی یک پرچم آمریکایی که با یک ستاره شش ضلعی ترکیب شده بود به نمایش گذاشته شود.
مسئولان آیپک برنامه هایی را در جدول اعلام برنامه های این اجلاس سه روزه قرار دادند که از آن جمله می توان به بحث طرح عقب نشینی اسرائیل از نوارغزه و پرداختن به خطر تهدید هسته ای ایران اشاره کرد. این دو مورد از مهمترین مباحث مورد بررسی توسط مقامات رسمی دو کشور و همچنین افراد مختلف مدعو شرکت کننده در این اجلاس بود.
مواضع:
در اجلاس سالانه 2005 آیپک که در تاریخهای 24ـ22 می 2005 برگزار شد یکسری مواضعی از سوی مقامات رسمی دو کشور و سایر میهمانان مدعو به این اجلاس مطرح گردید. یکی از مباحث مهم، بحث بر سر طرح عقب نشینی از غزه بود که شارون سعی کرد آن را مطرح و حمایت یهودیان آمریکا را از این طرح به دست آورد. گرچه همزمان با این تلاشها، مخالفتهایی نیز با طرح شارون توسط یهودیان مخالف در شرف انجام بود که برای نمونه می توان به تجمع علیه این طرح در بیرون از سالن و محل برگزاری اجلاس اشاره کرد. اما به هر حال شارون توانست حمایت نسبتا قاطع یهودیان آمریکا و سازمانهای مربوطه به آنها را از طرح خود به دست آورد.
از جمله سایر مطالب مطرح شده در اجلاس درراستای حمایت از طرح شارون می توان به سخنرانی تعدادی از اهالی گوش قطیف و سایر شهرکهای غزه که قرار است تخلیه شوند اشاره کرد که همگی آنها در "حمایت از طرح شارون و فداکاری شهرک نشینها برای اسرائیل و در نتیجه تضمین امنیت جمعی اسرائیل" بود.
آریل شارون همچنین در سخنرانی خود بر ادعای همکاری با فلسطینیان تأکید کرد و چشم انداز آن را خوشبینانه ارزیابی کرد. وی همچنین در این راستا مدعی شد: "اسرائیل مایل نیست این فرصت را از دست بدهد و تمام تلاش خود را خواهد کرد تا با رهبران جدید فلسطین همکاری کند." شارون همچنین با تکرار ادعاهای قبلی خود مبنی بر عدم کوتاهی در قبال هر گونه کمک به ابومازن، رئیس حکومت فلسطین بار دیگر موضوع آزادی 400 اسیر فلسطینی را مطرح کرد. آریل شارون از فرصت به دست آمده نهایت استفاده را کرد و از طریق تریبون آیپک به ایران و برخی کشورهای منطقه اشاره و آنها را مورد حمله قرار داد. وی در این خصوص گفت که اسرائیل با ایالات متحده دیدگاه واحدی در خصوص اوضاع خاورمیانه از جمله تهدیدات هسته ای ایران، حزب الله لبنان و سوریه و همچنین جنگ جهانی علیه تروریسم دارند.
در همین خصوص کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا در مورد اوضاع فلسطین اظهار داشت: "اسرائیل نباید کاری کند که موافقتنامه نهایی و یازمینه تشکیل دولت فلسطین به مخاطره افتد." وی تأکید کرد که طرفین باید کمک کنند تا زمینه مناسب برای ایجاد دولت دموکراتیک فلسطین فراهم شود. وی همچنین به طور صریح مدعی شد: "دولت بوش نسبت به حمایت از رهبری محمودعباس مصمم و جدی است." رایس همچنین از طرح خاورمیانه بزرگ که توسط بوش مطرح و پیگیری می شود سخن گفت. وی به طور صریح از خطرات ایران هسته ای نام برد و آن را برای جامعه جهانی خطرناک دانست و خواستار برخورد جامعه جهانی خطرناک دانست و خواستار برخورد جامعه جهانی با سلاحهای کشتارجمعی ایران، عدم پیشرفت دموکراسی و نقض حقوق بشر در ایران شد.
همزمان با این اظهارات، تعدادی از کارکنان آیپک با هدف متهم کردن طرف فلسطینی ضمن امضای نامه ای از دولت بوش خواستند تا تضمین کند که رهبر فلسطینیان نسبت به تعقیب صلح و جنگ علیه تروریسم وفادار باشد. یکی از مهمترین مطالبی که در این کنفرانس مطرح شد می توان به مسئله هسته ای ایران اشاره کرد. فضای اجلاس از قبل به گونه ای طرحی شده بود که کاملاً ضد ایران باشد تا بسیاری از اعضای آیپک و مقامات رسمی رژیم صهیونیستی و ایالات متحده بتوانند در سخنرانیهای خود بر لزوم توقف فعالیتهای هسته ای ایران تأکید کنند. یکی از این برنامه های طراحی شده این بود که اعضای آیپک 99 سناتور و 350 عضو مجلس نمایندگان حاضر در این اجلاس را تشویق کنند تا از لایحه حمایت از آزادی ایران و تحریم شرکتهای اقتصادی طرف قرارداد با ایران حمایت کنند.
در بخش دیگر این اجلاس، مقامات آیپک از گسترش دموکراسی در جهان عرب و کشورهای خاورمیانه سخن گفتند. در این خصوص هووارد کوهر (Hovard Kohr) ، مدیر اجرایی آیپک گفت: "سالیانسال ما به نیازهای خاورمیانه و تغییر در آن می اندیشیدیم و امروز تغییر ایجاد شده است و انقلابی در حال وقوع می باشد." این در حالی بود که رایس در خصوص تعهد دولت بوش به برقراری دموکراسی در خاورمیانه و امکان تحقق این امر به نقل قول مطلبی از تئودور هرتصل بنیانگذار رژیم صهیونیستی پرداخت که گفته بود: "اگر هر چیزی را بخواهید، دیگر این خواسته رؤیا نیست و امکان رسیدن به آن وجود دارد."
مآخذ:
- بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم، 22/3/1384، شماره 73.
- http://www.washington post.com/wp-dyn/content/article/2005/05/14/Ar2005052301565.html.
- http://www.forward.com/articles/3230- 3229.
- http://www.aipac.org/aipac-pc 2005.