ارلوسوروف، حیم (1933-1899)

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۶:۳۸ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


حیم ارلوسوروف (Hayyim Arlosoroff) رهبر صهیونیست و یکی از رهبران جنبش صهیونیسم کارگری است. در اوکراین متولد شد؛ پدربزرگش حاخام سرشناسی بود. در سال 1905 همراه با والدینش به آلمان رفت و در دانشگاه برلن به تحصیل اقتصاد پرداخت و در تأسیس گروه کارگر جوان کمک کرد. ارلوسوروف با نوشتن جزوه سوسیالیسم مردم گرای یهودی (1919) تلاش کرد اندیشه های سوسیالیستی را با صهیونیسم درآمیزد. او با طرح اندیشه های جدید درباره تأمین مالی آبادی های صهیونیستی نظرها را به سوی خود جلب کرد؛ در سال 1924 به فلسطین رفت و در جامعه ملل نماینده صهیونیست های فلسطین بود.

در همین دوران از ایالات متحده دیدن کرد و درباره یهودیان آن جا چیزهایی نوشت و به عنوان نماینده سازمان جهانی صهیونیسم با دانشجویان یهودی آمریکایی تماس برقرار کرد. در سال 1931 به عضویت در کمیته اجرایی سازمان و ریاست اداره سیاسی آن انتخاب شد. ارلوسوروف در انعقاد قرارداد هاعاورا میان سازمان صهیونیسم و دولت آلمان نازی برای تسهیل مهاجرت یهودیان آلمان به فلسطین، مشارکت کرد. در پایان عمر، ارلوسوروف خواهان اتخاذ سیاست سختگیرانه و تند در فلسطین بود، زیرامی ترسید که به سبب مواضع تغییریافته و نامطمئن انگلستان در نتیجه جنگ جهانی دوم، دولت صهیونیستی برپا نشود.

او در سال 1933 به نحوی مرموز کشته شد؛ صهیونیست های کارگری، تجدیدنظرطلبان را به قتل او متهم کردند. در نتیجه چند تن از صهیونیست های تجدیدنظرطلب دستگیر شدند و یک تن از آنان محکوم شد. اما وکلای مدافع اصرار داشتند که اعراب او را کشته اند. این حادثه موجب انشقاق و جدایی بیشتر میان عناصر صهیونیست تجدیدنظرطلب و عناصر صهیونیست کارگری در جنبش صهیونیسم شد. تجدیدنظرطلبان ادعا می کردند که این تهمتی ناروا به آنان است و مناخیم بگین خواستار تحقیق مجدد در این باره شد.

آثار ارلوسوروف پس از مرگش منتشر شد. این آثار در بردارنده تحلیل های سیاسی و اقتصادی و تاریخی درباره استعمار در جهان و نیز چند قطعه شعر و خاطرات اوست.

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد ششم، چاپ اول، پاییز 1382.