بنی آکیو، جنبش صهیونیست های مذهبی

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۱۲ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


یکی از جنبشهای فعال صهیونیستی در فرانسه، جنبش صهیونیستهای مذهبی "بنی آکیوا" (Bne Akiva) است که با بسیاری از تشکلها و احزاب صهیونیستی و یهودی در فرانسه در ارتباط است. علی رغم گرایش احزاب و تشکلهای صهیونیستی و یهودی به لائیسیته در کشور فرانسه، این جنبش از جمله نادرترین جنبشهاست که همواره سعی در گسترش ایده ها و دستورات دینی و مذهبی یهودیان در این کشور دارد.

الف ـ تاریخچه تشکیل:

به ادعای سران جنبش صهیونیستهای مذهبی، اندیشه تأسیس جنبش صهیونیستی ـ مذهبی به پیش از جنگ جهانی دوم باز می گردد. به شکلی دقیق تر جنبش صهیونیستهای مذهبی در سال 1929 در شهر اورشلیم تأسیس و فعالیتهای خود را آغاز کرد. از همان بدو تأسیس، جنبش تعداد زیادی از جوانان یهودی را جذب خود کرد. طی فواصل سالهای 1939 تا 1945 این جنبشی از جمله فعال ترین جنبشهای صهیونیستی بود که با تشکیل جبهه مقاومت یهودیان حضور فعالانه در جنگ جهانی دوم داشتند. حتی طی جنگهای اعراب و اسرائیل، صهیونیستهای مذهبی از اعضای فعال شرکت کننده در جنگ بودند.

اندیشه تأسیس جنبش صهیونیستهای مذهبی برگرفته از اندیشه ها و ایدئولوژیهای حاخامی به نام "راو آبراهام اسحاق هاکون کوک زال" (Rav Avraham Isthak Hocohen Kook zal) ملقب به راو کوک بوده است.

ب ـ جنبش صهیونیستها مذهبی در فرانسه:

جنبش صهیونیستهای مذهبی بنی آکیوا برای اولین بار در سال 1945 در شهر پاریس تحت رهبری پل رویتمان (Paul Roitman)تأسیس شد. رویتمان در گام اول، برنامه اصلی جنبش صهیونیستی بنی آکیوا را تربیت صهیونیستهای متعهد به اسرائیل قرار داد. وی تلاش کرد تا با سازماندهی و اجرای برنامه های آموزشی و فرهنگی در فرانسه برای اقلیت یهودیان این هدف را عملی کند. پس از گذشت اندک زمانی شعبات مختلف بنای آکیوا در ده شهر مختلففرانسه از جمله استراسبورگ، تولوز، نیس، مارسی، بولونی، کرتی، متز، پروانس و... فعالیتهای خود را آغاز کردند.

جنبش صهیونیستهای مذهبی (بنی آکیوا) با بسیاری از تشکلها و سازمانهای یهودی در فرانسه از جمله بتار، اتحادیه دانشجویان یهودی فرانسه و کریف به منظور فراهم آوردن موقعیت و امکانات بهتر برای یهودیان در ارتباط است. برنامه های فرهنگی و آموزشی برای تربیت نسلی معتقد به ارزشها و آرمانهای اسرائیل برطبق اصول تورات در رأس برنامه های این جنبش قرار دارد.

ج ـ اهداف:

هدف اصلی جنبش صهیونیستهای مذهبی در فرانسه آموزش جوانان متعهد به اسرائیل است. در همین راستا این جنبش تلاش می کند تا با هدف ارتقای دانش و فعالیتهای جوانان یهودی در جامعه، نسلی معتقد به تورات و اندیشه های صهیونیستی پرورش دهد، سمبل و شمار جنبش مذکور "کار و تورات" است، بدین معنا که صهیونیستها درصدند با تلاش و کوشش، جامعه ای با آرمانها و عقاید صهیونیستی به وجود آورند.

اعضای جنبش صهیونیستهای مذهبی در فرانسه هدف خود را این گونه عنوان می کنند:

"تربیت نسلی متعهد به آرمانهای اسرائیل، اندیشه ها و ایدئولوژی تورات، در رأس اهداف جنبش بنی آکیوا قرار دارد". بر همین اساس است که آموزشهای این جنبش، بر روی شناخت جامعه اسرائیل، اهداف و برنامه های رژیم صهیونیستی و آشنا ساختن یهودیان ساکن در کشورهای مختلف با ارزشهای حاکم در اسرائیل متمرکز شده است.

د ـ فعالیت و برنامه ها:

جنبش صهیونیستهای مذهبی در 48 کشور شعبه دارد که تلاش می کند جایگاه مطلوب تری را برای یهودیان در کشورهای مختلف فراهم آورد. در سال 2004 ریاست جنبش صهیونیستهای مذهبی در شهر پاریس برعهده یائیر آلون (Yayi Alon) بود. رئیس این جنبش هر سه سال یکبار انتخاب می شود. از دیگر فعالیتهای این جنبش همکاری با تشکلها و احزاب حاضر در کشورهای مختلف است. شرکت در برنامه های فرهنگی، آموزشی و اجتماعی و حضور در نشستها و کنفرانسهایی با همین موضوع با حضور تشکلهای یهودی از مهمترین برنامه های این جنبش است. بر همین اساس می توان به کنفرانسی که از روزهای نوزدهم تا بیست و یکم مارس سال 2004 با حضور سازمانهای همچون بتار، بنای بریث، بنیاد اجتماعی یهودیان متحد، اتحادیه دانشجویان یهودی فرانسه، کریف و اعضای جنبش صهیونیستهای مذهبی بنی آکیوا در شهر پاریس برگزار شد، اشاره کرد.

در این کنفرانس اعضای حاضر پیرامون موقعیت یهودیان در فرانسه، برنامه ها و فعالیتهایی که در راستای فراهم آوردن موقعیت بهتر برای یهودیان لازم الاجراست، به بحث و گفتگو پرداختند.

این جنبش در یکی از برنامه های آموزشی خود، اقدام به پرورش و تربیت جوانان یهودی به منظور عهده دار شدن پستهای مدیریت سازمانها و تشکلهای یهودی و یا خدمت در آنها در فرانسه می نماید. به عبارتی جوانان یهودیان فرانسوی با عضویت در این جنبش، در برنامه های آموزشی آن از جمله سفر به اسرائیل و گذراندن دوره آموزشی به مدت سه سال برای پسران و دو سال برای دخترانشرکت می کنند. پسران در این دوره سه ساله، 14 ماه در ارتش اسرائیل خدمت می کنند و پس از بازگشت از این سفر، آماده فعالیت و خدمت در تشکلها و جنبشهای یهودی در فرانسه می شوند. هدف از این دوره های آموزشی تسهیل و فراهم آوردن مقدمات لازم به منظور تشویق برای مهاجرت به اسرائیل و جذب جوانان یهودی در تشکلها و احزاب یهودی و صهیونیستی حاضر در کشورهای مختلف است.

جنبش صهیونیستهای مذهبی در اورشلیم (قدس) در بسیاری از برنامه های اجتماعی و با همکاری شهرداریها و مسئولین ذیربط شرکت دارد. از جمله همکاری اعضای جنبش مذکور شهرداری ایلات در راستای پناه دادن به بی خانمانها و مقابله با معضل اعتیاد که در آگوست سال 2003 انجام شد.

اعضای این جنبش همچون سایر تشکلها و سازمانهای یهودی و صهیونیستی سعی در آشنا ساختن یهودیان خارج از اسرائیل با ارزشهای حاکم در اسرائیل و دفاع از آنها دارند، تا بدین ترتیب از فاصله و شکافی که میان جامعه اسرائیل و یهودیان ساکن در کشورهای مختلف به وجود آمده و تهدیدی بزرگ برای رژیم اسرائیل به شمار می رود، جلوگیری کنند. فعالیتها و عملکردهای جنبش صهیونیستهای مذهبی در فرانسه و تلاش این نهاد برای فراهم آوردن موقعیت بهتر برای یهودیان، اهمیت ویژه ای در بین تشکلها و نهادهای صهیونیستی به آن داده است.

این جنبش درصدد است تا با همکاری سایر تشکلها و سازمانهای صهیونیستی در فرانسه، مقدمات لازم را برای مهاجرت و تدارک موقعیت بهتر برای یهودیان فراهم آورد، تا از این طریق یهودیان بتوانند با اسکان در اسرائیل از ارزشهای تورات و آرمانهای صهیونیستها دفاع کرده و به ادعایصهیونیستها جامعه ای برپایه آموزه های تورات بنا نهند.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم، 20/8/1383، شماره 1 ـ 2 ـ 55.
  2. www.bneakvia. Fr.
  3. http://www.ifrance.com/bardezink/ideologie.html.
  4. www.Crif.org. (2004/3/25-1383/1/6).
  5. http://www.Chez.com/bneakiva.
  6. www.a 7 fr.com (2003/8/7).