یادلین، عاموس

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۳۱ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


سرلشکر عاموس یادلین (Amos Yadlin)از باسابقه ترین و با تجربه ترین فرماندهان نیروی هوایی ارتش رژیم صهیونیستی (IAF)که فرماندهی بیش از 250 عملیات هوایی از جمله حمله هوایی اسرائیل به رآکتور اتمی اوزیراک عراق و پنج هزار ساعت پرواز با هواپیمای جنگنده فانتوم، ارگان (Ourgan)و F16 در کارنامه فعالیت وی مشاهده می شود.

الف ـ پیشینه شخصی و علمی:

عاموس یادلین در سال 1951 در کیبوتص هاتزرین (Hatzerin) در اسرائیل (اراضی اشغالی 1948) متولد شد و تحصیلات مقدماتی خود را در آنجا سپری کرد.

وی پس از ورود به دانشگاه به تحصیل در رشته اقتصاد و مدیریت تجاری در دانشگاه بن گوریون (نقب) پرداخت و پس از اخذ مدرک لیسانس، برای ادامه تحصیل به آمریکا رفت و در رشته مدیریت عمومی، در دانشگاه هاروارد (Harvard) موفق به کسب مدرک کارشناسی ارشد با درجه ممتاز شد.

ژنرال یادلین به زبانهای عبری، انگلیسی و فرانسه تسلط دارد.

ب ـ سوابق نظامی:

ژنرال یادلین، هفدهمین رئیس سرویس اطلاعات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی (امان) و از باسابقه ترین چهره های تشکیلات نظامی ـ امنیتی این رژیم محسوب می شود که فعالیت نظامی خود را در اواسط دهه 1960 با ورود به دانشکده افسری نیروی هوایی اسرائیل (IAF)آغاز کرد و در سال 1968 به عنوان خلبان هواپیمای جنگنده با درجه ستوان دومی از این دانشکده فارغ التحصیل شد.

وی در اوایل دهه 1980 دوره آموزش عملیاتی هواپیماهای "فانتوم" (Fantom) را طی کرد و پس از تکمیل این دوره به اسکادران هوایی هانامر (Hanamer) پیوست و در آنجا مشغول خدمت شد. یادلین پس از آن به منظور انجام مطالعات آکادمیک (در زمینه علوم هوایی) مدتی ارتش را ترک کرد، اما با شروع جنگ یوم کیپور (در سال 1973) مجددا وارد اسکادران وایی هانامر شد و در 20 عملیات هوایی شرکت کرد.

وی بین سالهای 1976 تا 1978 نیز در اسکادران هوایی "نقب" (Negev) و "عقاب طلایی" (Golden Eagle) به خدمت پرداخت تا اینکه در ابتدای سال 1978 به سمت فرمانده شاخه آموزش(پرواز) در اولین اسکادران فانتوم نیروی هوایی اسرائیل منصوب شد.

در اوایل دهه 1980 نیز وی به همراه جمعی از دانشجویان ممتاز دانشکده افسری نیروی هوایی اسرائیل برای گذراندن دوره های آموزش هواپیمای جنگنده بمب افکن F-16 به آمریکا رفت و مدتی پس از بازگشت به عنوان فرمانده اسکادران هوایی "بت" (Ramat David)واقع در جنوب شرقی حیفا - منصوب شد.

فرماندهی عملیات "تموز" (Tamuz)(حمله اسرائیل به رآکتور اتمی اوزیراک (Osirak) در عراق) در سال 1981 از مهمترین مأموریتهای یادلین در این دوره به شمار می آید. مدتی پس از این عملیات نیز وی به عنوان فرمانده اسکادران هوایی نقب (Negev) در پایگاه رامون (Ramon) - در جنوب غربی بئرسبع در صحرای نقب - منصوب شد و تا سال 1988 که به مقام ریاست بخش آموزشهای رزمی در ستاد نیروی هوایی اسرائیل دست یافت، در این اسکادران مشغول خدمت بود.

یادلین، در سال 1989 به عنوان رئیس شاخه طرح و برنامه ریزی در دپارتمان عملیاتی (IAF) (نیروی هوایی اسرائیل) انجام وظیفه کرد. وی در آوریل 1990 با دریافت درجه "سرهنگی" به ریاست دپارتمان عملیاتی (IAF)منصوب و در می 1994 نیز مسئولیت فرماندهی پایگاه رامون (Ramon) را عهده دار شد. پایگاه نظامی مذکور در سال 1981 توسط آمریکا تأسیس شد و مورد استفاده اسکادرانهای 113، 127، 140 و 253 نیروی هوایی اسرائیل قرار می گیرد. در سال 1995 فرماندهی پایگاه هاتزریم (Hatzerim) در جنوب اسرائیل که یکی از بزرگترین پایگاههای نیروی هوایی ارتش رژیم صهیونیستی محسوب می شود به یادلین واگذار شد و او با دستیابی به این مقام به درجه "سرتیپی" ارتقاء یافت. وی در سال 1998 نیز به ریاست سرویس اطلاعات نیروی هوایی ارتش رژیم صهیونیستی (IAF) برگزیده شد و به مدت دو سال (2000 - 1998) در این مقام فعالیت کرد.

انتصاب یادلین به سمت رئیس ستاد نیرویهوایی ارتش اسرائیل در سال 2000 را می توان یکی از مهمترین پستهای او در طول دوران خدمتش در (IAF)قلمداد کرد. وی در سال 2002 نیز موفق به کسب درجه "سرلشکری" شد و با ارتقاء به این درجه "سرلشکری" شد و با ارتقاء به این درجه از سوی ژنرال شائول موفاز (Shaul Mofaz) وزیر دفاع رژیم صهیونیستی به سمت فرماندهی دانشکده افسری نیروی دفاعی ارتش اسرائیل (IDF) انتخاب شد. یادلین پس از انتصابش به این سمت امیدوار بود که پست فرماندهی نیروی هوایی ارتش اسرائیل را در آینده از آن خود کند. اما با انتصاب ژنرال الیعزر اشکدی به سمت فرماندهی نیروی هوایی اسرائیل از این امر بازماند.

ژنرال یادلین پس از شکست در این رقابت، در 23 آگوست 2004 توسط ژنرال هالوتص رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل به سمت وابسته نظامی سفارت اسرائیل در آمریکا منصوب شد و در همان سال برای انجام این مأموریت به همراه خانواده اش به واشنگتن عزیمت کرد تا اینکه در جولای سال 2005 در پی تغییر و تحولات صورت گرفته در سرویسهای امنیتی رژیم صهیونیستی پس از طرح تخلیه (شهرکهای نوارغزه)، ژنرال هالوتص، وی (یادلین) را به دلیل سوابق فعالیت نظامی و تجربه خدمت در سرویسهای اطلاعاتی به عنوان رئیس سرویس اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل، موسوم به امان (Aman)منصوب کرد.

ج ـ دیدگاهها و مواضع:

سوابق طولانی مدت عاموس یادلین در سرویسهای نظامی و امنیتی رژیم صهیونیستی (که به بیش از 30 سال می رسد) تأثیر عمده ای را روی مواضع و دیدگاههای وی در مورد مسائل و موضوعات مختلف داشته است.

1 ـ مذاکرات صلح:

ژنرال یادلین از چهره های تندور نظامی است که علی رغم موافقت ضمنی با مذاکرات سازش،خواستار سرکوب و مقابله جدی با گروههای مبارز فلسطینی است.

2 ـ یادلین و موضوعات مورد مناقشه صلح:

یادلین نیز همچون دیگر شخصیتهای نظامی و سیاسی رژیم صهیونیستی موضوعات مناقشه برانگیزی چون قدس، آوارگان، مرزهای 1967 و دولت مستقل فلسطینی را خطوط قرمز مذاکرات سازش می داند و اعطای هر گونه امتیاز به طرف فلسطینی در هر یک از موارد فوق را عدول از این خطوط قرمز و زیانی جبران ناپذیر برای امنیت اسرائیل می داند.

3 ـ دیوارحائل:

یادلین در اظهارات خود پیرامون "دیوارحائل"، از آن تحت عنوان "دیوار امنیتی" یاد می کند و در این زمینه بر این باور است که احداث این دیوار توسط اسرائیل کمک شایانی را به کاهش حملات تروریستی در داخل اسرائیل (اراضی اشغالی 1948) کرده است.

4 ـ تشکیلات خودگردان فلسطین:

ژنرال یادلین گام اول برای پیشرفت در روابط بین اسرائیل و فلسطین را پایبندی تشکیلات خودگردان به تعهدات خود مبنی بر از بین بردن زیرساختهای تروریسم و خلع سلاح گروههای جهادی فلسطین دانسته و بر این باور است که در صورت مقابله تشکیلات خودگردان فلسطین با گروههای مبارز فلسطینی، قدمهای بسیار مؤثری در جهت برقراری صلح میان طرفین برداشته خواهد شد.

5 ـ جنبش حماس:

یادلین پس از پیروزی جنبش حماس در انتخابات شورای قانونگذاری فلسطین (در 25 ژانویه 2006) ضمن تأکید بر تروریستی بودن جنبش حماس، اعلام کرد که اسرائیل نباید به هیچ وجه با یک سازمان تروریست مذاکره کند.

6 ـ ایران (انرژی هسته ای):

یادلین هدف ایران از دستیابی به فن آوری هسته ای را تولید تسلیحات هسته ای دانسته و با این پیش فرض، مجهز شدن ایران به سلاح هسته ای را خطر بزرگی می داند که در صورت تحقق، قابلیت هر گونه مقابله را از اسرائیل سلب خواهد کرد.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، 27/11/1384، شماره 284.
  2. www.idf.il/DOVER/Site/mainpages.asp
  3. www.Israelemb.org/bios/amos yadlin.htm
  4. www.Worldtribune.com/world tribune/Archives-2000/me-Israel-11-12.html