آگودا، سازمان: تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
نسخهٔ ۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۷:۳۹
جامعه همجنس گرایان اسرائیل، از همان ابتدا، ضرورت وجود یک نهاد برای پیشبرد منافع خود در جامعه اسرائیل را احساس کرد و وجود یک جامعه مذهبی ارتدوکس که شدیدا مخالف همجنس گرایی بوده و علیه آن مبارزه می کند، این ضرورت را برجسته تر می ساخت، لذا جامعه همجنس گرایان اسرائیل در کمتر از سه دهه بعد از تأسیس رژیم صهیونیستی سازمان "آگودا" را راه اندازی کرد تا از آن در جهت حمایت و خدمت به منافع خود استفاده کند.
آگودا سعی دارد با مساعد کردن افکار عمومی جامعه اسرائیل نسبت به پدیده همجنس گرایی، گامهای لازم را برای آنچه خود "احقاق حقوق" شهروندان همجنس گرای اسرائیل می داند، بردارد.
محتویات
الف ـ تاریخچه شکل گیری:
آگودا (Aguda) یا انجمن همجنس گرایان مرد (Gay) ، همجنس گرایان زن (Lesbian) ، دو جنس گرایان (Bisextual) در سال 1975 و به عنوانیک سازمان ملی در تل آویو تأسیس شد. انتخاب تل آویو اتفاقی نبود. تل آویو علاوه بر مرکزیت فرهنگی و تجاری اسرائیل به علت کثرت جمعیت سکولارها، به عنوان آزادترین شهر اسرائیل از قابلیت تبدیل شدن به مرکز جامعه همجنس گرایان و تأسیس پناهگاههای همجنس گرایان نیز برخوردار است.
"آگودا" بر این باور است که به عنوان بزرگترین و تنها سازمان فعال در زمینه امور همجنس گرایان اسرائیل، متعهد به پیشبرد حقوق جامعه GLBT است. از این رو بر خود فرض می داند که ابزارها و خدمات مورد نیاز جامعه GLBTرا در سراسر کشور و برای تمامی گروههای GLBT ، بدون توجه به ریشه های قومی، مذهبی و علقه ها و گرایشهای خاص سیاسی آنان، فراهم آورد. آگودا معتقد است که باید به دنبال خلق یک فرهنگ اجتماعی ـ اسرائیلی پلورالیست و اهل مدارا و تسامحی بود که در آن هر همجنس گرایی آزاد باشد، محترم شمرده شده و در خانه، محیط کار و جامعه، امنیت جانی و مالی داشته باشد. حوزه فعالیت آگودا گسترده و وسیع بوده و از ایلات در جنوب اسرائیل تا منطقه کریات شمونه (Kiryat shmona) در شمال اسرائیل را دربرمی گیرد.
ب ـ اهداف و آرمانها:
اصلی ترین اهداف و کانون مرکزی آرمانهای آگودا عبارتند از:
1 ـ برآورده ساختن نیازهای جامعه GLBT بدون توجه به جنس، سن و سوابق اجتماعی - فرهنگی آنان.
2 ـ تلاش برای ایجاد فرصتها و حقوق مساویو برابر با دیگر قشرهای جامعه برای گروههای GLBT در تمامی زمینه ها.
3 ـ ارتقاء فرهنگ لیبرالیستی در اسرائیل.
4 ـ ارتقاء همکاری و مشارکت فرهنگی ـ اجتماعی GLBT در اسرائیل.
ج ـ ساختار اجرایی و تشکیلاتی:
آگودا از بدو تأسیس خود تاکنون به منظور افزایش فعالیتها، ارائه خدمات گسترده تر، ویژه و اختصاصی و کاهش هزینه های اجرایی، به یک بازسازی کامل در ساختار خود پرداخته است: دفتر اصلی و مرکزی آگودا با هفت کارمند در مرکز خرید ناخالات بنیامین (Nochalat Binyamin)شهر تل آویو مستقر است. علاوه بر دفتر مرکزی، آگودا سه دفتر و شعبه دیگر را در مناطق کریات شمونه، بئرسبع و ایلات، تأسیس و راه اندازی کرده است که هر کدام مسئولیت طرحها، فعالیتها و برنامه های محلی و منطقه ای آگودا را برعهده دارند. هر شعبه و دفتر، مسئول کار ویژه ها، پیشبرد و ارتقاء فعالیتها و منافع آگودا در منطقه، هدایت و رهبری گروههای حامی و ارائه کمکهای اجتماعی و قانونی به اعضاء، فعالیتهای فرهنگی و آموزشی، برپایی کارگاهها و ارتباط با مطبوعات محلی است.
1 ـ دفتر تل آویو:
این دفتر به عنوان اولین و بزرگترین شعبه آگودا، در سال 1975 تأسیس شد. حوزه خدمات دهی این مرکز از اشکلون شروع و به هادرا (Hadera) ختم می شود. این مرکز به عنوان فعال ترین دفتر آگودا، در قلب بخش تاریخی تل آویو مستقر شده است وشهرداری تل آویو بودجه این دفتر را تأمین می کند.
2 ـ دفتر بئرسبع و نقب:
دفتر جنوبی آگودا در سال 2000 در مرکز استان نقب یعنی بئرسبع تأسیس و راه اندازی شد. به علت تنوع فرهنگی جمعیت نقب، این دفتر با مشکلات عدیده ای در زمینه ارائه خدمات و حمایت از جامعه GLBTمواجه است. یکی از اهداف اصلی این مرکز تلاش برای برقراری روابط حسنه با نهادهای متعدد و فعال در منطقه است. اگرچه شهرداری بئرسبع صراحتا این دفتر را به رسمیت شناخته است، اما به ادعای مقامات آگودا به لحاظ مالی از ارائه کمک به آن امتناع کرده یا سطح کمکهای آن بسیار پایین است.
3 ـ دفتر کریات شمونه و جلیلیه:
این مرکز به طور رسمی از آغاز سال 2002 فعالیتهای مربوط به حوزه خود را شروع کرد. این دفتر نیز به علت تنوع جمعیتی منطقه عملکرد خود، با مشکلاتی همانند دفتر بئرسبع مواجه است. اگرچه شهرداری کریات شمونه، رسما آن را به رسمیت شناخته و با آن همکاری می کند.
4 ـ دفتر ایلات و آداوا (Adava) :
این مرکز در تابستان سال 2002 افتتاح شده و از بدون شروع به کار، روابط نزدیک و ثمربخشی با شهرداری ایلات و دیگر سازمانها و نهادهای محلی و منطقه ای داشته است. به موازات فعالیتهای آگودا، اعضای مرکز ایلات تلاش می کنند تا ایلات را به یک "استراحتگاه روزهای تعطیل" تبدیل کنند. چشم انداز زیبای طبیعی و طبیعت ایلات در سواحل دریای سرخ، جاذبه های گردشگری، منش لیبرالی و پلورالیست شهروندان آن، ایلات را به یک منطقه کاملاً جذاب برای تفریحات و تعطیلات جامعه بین المللی GLBT مبدل ساخته است. در سال 2002 اولین راه پیمایی همجنس گرایان در ایلات به راه افتاد. از نظر آگودا و دفتر منطقه ای ایلات، این راه پیمایی یک موفقیت بسیار بزرگ برای جامعه GLBTاسرائیل به شمار می رفت.
د ـ منابع مالی:
بودجه سالانه آگودا چیزی در حدود دو میلیون شیکل است. منابع تأمین کننده منابع مالی آگودا عبارتند از: حق عضویت سالانه اعضا، حمایت مالی دوستان آمریکایی آگودا (AFA)بنیاد اسرائیل جدید، بودجه دولت برای سازمانهای غیرانتفاعی، بودجه شهرداریها، اعانات و هدایای داخلی و خارج از اسرائیل.
ه ـ اقدامات و فعالیتها:
1 ـ عملیات نجات:
هدف از این برنامه، حفظ جان همجنس گرایان، در اراضی تحت حاکمیت تشکیلات خودگردان که مورد آزار و اذیت قرار می گیرند، است. به همین منظور آگودا تمامی تلاش خود را به کار می گیرد تا کمکهای قانونی و بوروکراتیک لازم برای جلوگیری از تبعید و اخراج همجنس گرایان از اراضی اشغالی 1967 را فراهم آورد.
2 ـ مددکاران اجتماعی:
مددکاران اجتماعی (Social workers)آگودا به صورت دو نفره با اعضا، گروهها و خانواده های همجنس گرایان ملاقات و به صورت تخصصی و داوطلبانه، برای حل مسائل ویژه و نیازهای جامعه GLBT به هر نقطه از کشور سفر می کنند. همچنین بخشی از این مددکاران تحت عنوان گروههای حامی (support Groups) به ارائه خدمات مربوط به روان شناسی به جامعه همجنس گرایان می پردازند.
3 ـ گروههای حامی امدادی آگودا:
کار ویژه این گروهها ارائه خدمات به بخشهای ویژه ای از جامعه از جمله جوانان، سربازان، دانش آموزان، مهاجران روسی ـ اسپانیایی، مهاجران تازه وارد و... است.
مهمترین گروههای زیرمجموعه آگودا عبارتند از:
1) گروه جوانان افتخار (outh Pride) :
این گروه در دو بخش جوانان سنین 15 تا 18 ساله در دبیرستانها و جوانان 18 تا 23 ساله در ارتش فعالیت می کند. گروه جوانان افتخار ویژه دانش آموزان دبیرستانی، در شهرهای کریات شمونه، کارمیل، نتانیا، کفرشعبا، ریشون لزیون، تل آویو، پتح تیکوا، هالون، رحووت، کریات گات، اشکلون، بئرسبع و ایلات مستقر و فعالند.
هدف اصلی این گروه حمایت اجتماعی و فراهم آوردن ابزارها و راهکارهای مقابله با مسائل و مشکلات عمومی و هویت جنسی همجنس گرایان است.
در حوزه ارتش نیز، این گروهها در شهرهای تل آویو، ریشون لزیون و کفرشعبا فعالند و کار ویژه اصلی این گروه حمایت اجتماعی و مالی اعضا در مقابله با مسائلی از جمله خدمت نظام وظیفه و استخدام در ارتش است.
2) گروه افتخار دانشگاهی (Academic Pride) :
این گروه متشکل از واحدها و گروههایی از دانشجویان دانشگاهها و مراکز آموزشی در سراسر اسرائیل است. سه گروه افتخار دانشگاهی در دانشگاههای عبری بیت المقدس، بن گوریون، نقب و کالج تخنیون (Technion) در حیفا و کالج تل چای در جلیله علیا فعالیت می کنند. هدف اصلی این گروه، ارائه خدمات اجتماعی و برپایی مراسم سخنرانی مرتبط با همجنس گرایان در مراکز دانشگاهی اسرائیل است.
3) گروههای بزرگسالان (Adult groups) :
این گروهها به عنوان گروههای فرهنگی و براساس نیازهای بخشها و اصناف جامعه شکل گرفته اند. از آن جمله گروه Pinkin a circle برای سنین 35 تا 50 ساله، Fimine Friday برای فعالیتهای اجتماعی زنان یا Shabbat Bshin و کابلات شبات (Kobbalat Shabbat) برای فعالیت گروههای سنتی.
4) گروه جذب (Absorption) :
گروهی است که به مهاجران تازه وارد اسرائیل و با توجه به زبان آنان خدمات ارائه می دهد. کار ویژه اصلی این گروهجذب و ادغام مهاجران در جامعه اسرائیل و تحکیم شناخت و فرهنگ کشور اسرائیل است. گروههای روسی و اسپانیایی فعال ترین گروه جذب بوده اند.
5) سخنگویان عربی (Arabic speakers) :
مدتی است که آگودا گروههایی را در شهرهای مهم و برخی روستاهای عربی که داخل اسرائیل قرار دارند، فعال کرده است تا به همجنس گرایان عرب زبان، خدمات اجتماعی و فرهنگی را ارائه کند و زمینه ملاقات این افراد با یکدیگر را فراهم آورد. البته آگودا بر این باور است که در دوران انتفاضه به خاطر شرایط سیاسی، برخی از گروهها در برخی روستاها مجبورند به گونه ای سری با یکدیگر ملاقات کنند و همین امر قابلیت و تواناییهای گروهها و به تبع آن آگودا را کاهش داده است.
6) گروههای اعتماد (Confidential Group) :
آگودا سعی دارد با راه اندازی، تقویت و توسعه این بخش، مسائل و مشکلات همجنس گرایانی که نمی توانند گرایشهای جنسی خود را بنابر برخی دلایل از جمله متأهل و مذهبی بودن، آشکار کنند را رسیدگی و برطرف کند.
4 ـ فعالیتهای حقوقی و قضایی:
1) گروه Gay Bar :
این گروه متشکل از وکلا و طرفداران آگوداست که وکالت اعضای جامعه همجنس گرایان در دادگاههای حقوقی را برعهده می گیرد.
2) لابیهای کنست (Lobby in Knesset) :
هدف از این کار، پیشرفت در روند کسب حقوق برابر و تشکیل ائتلاف برای بهبود بخشیدن به وضعیت حقوقی جامعه همجنس گرایان است.
3) کنفرانس حقوقی (Legal conference) :
آگودا بر این باور است که از این طریق می توان آگاهی جامعه همجنس گرایان نسبت به حقوق، مسائل و مشکلات آنها را افزایش داد.
4) مرکز اطلاعات حقوقی:
آگودا تلاش دارد با راه اندازی یک کتابخانه الکترونیکی و چاپ و نشر بروشور به زبانهای گوناگون، حقوق، مسائل و مشکلات فراروی جامعه همجنس گرایان را برای جوامع داخلی و خارجی ترسیم کند.
5 ـ مبارزه علیه AIDS :
در این زمینه آگودا به تأسیس گروهها، بنیادها و حتی اجرای برنامه های متعدد می پردازد که عبارتند از:
1) بنیاد زهاوی (Zehavi Fund) :
این بنیاد حامی اقتصادی و پزشکی بیماران ایدزی و حاملان و ناقلان آن است.
2) برنامه WIG Stok :
برنامه ای که برای جمع آوری پول و آشنایی با بنیاد زهاوی اجرا می شود.
3) CAFÉPLUS :
آگودا از این طریق زمینه های ملاقات ماهانه حاملان و بیماران ایدز را فراهم می آورد.
4) Bella Bares :
فعالیت مشترک آگودا و "گروه ضربت علیه AIDS " که به کمک و حمایت از جامعه GLBTمی پردازند.
6 ـ آموزش و تحقیقات:
این بخش از فعالیتهای آگودا از طریق مراکز و پروژه های زیر پیگیری می شود:
1) مرکز چوشن (choshen) :
چوشن یکی از مراکز آموزشی آگوداست که به برگزاری و ارائه سخنرانی در موضوعات مرتبط با گرایشهای جنسی و هویت جنسیتی می پردازد.
2) پروژه مطالعات همجنس گرایی (Gay studies) :
تقویت و تشویق گروهها، دفاتر و مراکز همجنس گرا برای اخذ تصمیمات دانشگاهی و آکادمیک در رابطه با موضوعات جنسی به منظور تعمیق دانش و فهم تئوریک آنها.
3) تأسیس و گسترش کتابخانه های تخصصی :
آگودا مجموعه کاملی از کتابها و مجلات به زبان عبری و دیگر زبانها را در یک کتابخانه مرکزی با هدف تخصصی کردن آن فراهم آورده است و سعی می کند تا در هر دفتر و مرکز و یک کتابخانه ویدئویی را نیز راه اندازی کند.
7 ـ انتشارات و تبلیغات:
1) ماهنامه زمان هاوارود (Zeman Havarod) :
ماهنامه زمان هاوارود با تیراژ 20 هزار نسخه به صورت رایگان در سراسر کشور توزیع می شود. آگودا در نظر دارد اولاً تیراژ و حوزه توزیع ماهنامه را گسترش دهد و ثانیا ماهنامه را به زبانهای مختلف، چاپ و منتشر کند.
2) آگودا تلاش دارد تا از طریق سرویس سخنرانی رودررو (spokes person service)افکار عمومی جامعه را نسبت به آگودا و جامعه همجنس گرایان منعطف و جلب کند.
8 ـ پروژه های در دست اقدام:
1) مرکز تهیه و تدوین اطلاعات: مرکزی برای جمع آوری و تدوین اطلاعات جامعه GLBTدر اسرائیل و خارج آن به صورت نوشتاری و تصویری.
2) خانه نسل طلایی: برنامه مراقبتی شبانه روزی سالخوردگانی که به خاطر همجنس گرایی خود، از کانون خانواده بیرون رانده شده اند.
3) تأسیس و راه اندازی یک مرکز دانشگاهی برای تشویق و حمایت از تحقیقات علمی، توسعه زمینه های تخصصی و افزایش همکاری با نهادهای آکادمیک.
4) تقویت روابط با یهودیان همجنس گرایدیاسپورا.
5) پروژه ضد خشونت برای مواجهه با خشونت پلیس و جامعه نسبت به همجنس گرایان.
9 ـ دوستان آمریکایی آگودا ( American Friends of Aguda )
آگودا با آگاهی از نقش کلیدی یهودیان آمریکا در جریان تأسیس و تداوم دولت اسرائیل و برای تداوم نقش آفرینی آنان در زمینه حمایت از اسرائیل، سعی در جلب توجه و نظر همجنس گرایان آمریکایی دارد. بر همین اساس، دوستان آمریکایی آگودا انجمنی با همین نام را برای حمایت از جامعه همجنس گرای اسرائیل و با هدف فراهم آوردن زمینه های ارتباط میان همجنس گرایان آمریکایی و اسرائیلی یهودی، تشکیل دادند. ریاستانجمن برعهده استوارت اس. کورلاندر (stuart s. Kurlander) قرار دارد.
گذشت سه دهه از آغاز فعالیت آگودا تحولات، بیانگر رشد نسبتا قابل ملاحظه سازمان مذکور در اسرائیل است. سازمانی که با آگاهی از نیاز مبرم رژیم صهیونیستی به وجاهت مدرن و دموکراتیک جهت سرپوش گذاشتن بر جنایات روزمره خود در اراضی اشغالی فلسطین و تلطیف چهره اشغالگر خویش، امتیازات متعددی را برای حمایت از مطالبات جمعی هنجارشکن و بیمار جنسی، تدارک دیده است. اگرچه تحولات جامعه همجنس گرایان در اسرائیل، نشانگر تحقق رؤیاهای اولیه سازمان مذکور است، اما از نگاه برون سازمانی، فعالیتهای آگودا، خالق یک وضعیت تناقض آمیز (پارادوکسیکال) برای دولت اسرائیل است. زیرا این رژیم با حمایت حقوقی از جامعه همجنس گرایان مخالفتهای هنجاری جامعه مذهبی با این رفتار را نیز شعله ور کرده است. (ن. ر: همجنس گرایی در اسرائیل).
مآخذ:
- بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، مؤسسه تحقیقات علمی ـ سیاسی ندا، 16/5/1385، شماره 321.
- www.aguda-ta.org.il/conten/aguda3.asp.
- www.glbjews.org/rubrique.php3?id- rubrique=45/172.