اتحادیه های یهودی و صندوق های رفاه، شورای: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 
(بدون تفاوت)

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۶:۳۸


این سازمان (Council of Jewish Federations and Welfare Funds) سازمانی آمریکایی است که همچون هیأتی مرکزی هماهنگی جمع آوری پول و برنامه ریزی برای بیش از دویست اتحادیه یهودی و صندوق های رفاه را ـ که به 800تجمع یهودی شامل بیش از 95% اعضای گروه های یهودی ایالات متحده و کانادا خدمات رسانی می کند ـ برعهده دارد. مجموع آنچه این شورا در سال 1978 جمع آوری کرد حدود 474 میلیون دلار آمریکا بود که در سال 1981 به 581 میلیون و در سال 1987 به 720 میلیون دلار رسید.

شورای اتحادیه ها در سال 1932 به منظور هماهنگ نمودن عملیات جمع آوری اموالی که اتحادیه های مختلف محلی یهودی جمع می کنند و اختصاص دادن آن به رفع ضرورت های محلی و نیز نیازهای گروه های یهودی مصیبت زده و نیازمند تشکیل شد (البته فعالیت های محلی و داخلی در اولویت قرار دارد).

این شورا در طول دهه های چهل و پنجاه به آژانس برنامه ریزی مرکزی اتحادیه ها تبدیل شد که بر بودجه و تخصیص اموال و بازرسی آنها نظارت داشت. این شورا راهبری، دادن توصیه و مشورت و نمایندگی اتحادیه ها را به عهده دارد و تریبون تبادل تجربیات و برنامه ریزی اهداف کلی، نیازها و برنامه های اتحادیه ها به حساب می آید. از جمله خدمات مهم این شورا، کنگره بودجه شهرهای بزرگ است که شامل 29اتحادیه از بزرگترین اتحادیه های یهودی می شود و بودجه اکثر سازمان های یهودی محلی و ملی آمریکایی (مانند کمیته یهودی آمریکایی و گروه مخالفان افترا) را پس از بررسی و تحلیل برنامه های این سازمان ها پرداخت می کند.

شورای اتحادیه های یهودی از بدو امر بر اختصاص دادن بخشی از منابع مالی اتحادیه ها به مهاجرنشین های یهودی در فلسطین و سپس از سال 1948 به اسرائیل اصرار می ورزید. از آغاز دهه چهل این شورا شروع به هماهنگی و سپس ایجاد اتحاد باندای واحد یهود در جهت جمع آوری کمک های مالی نمود. ندای واحد به تنهایی حدود 50 تا 60 درصد از کمک های مالی را جمع آوری می کرد و اغلب این سرمایه ها از طریق ندای واحد اسرائیل و سپس آژانس یهود به اسرائیل ارسال می شد و بخشی از آنها هم از طریق کمیته مشترک توزیع به کشورهای دیگر اختصاص می یافت. حدود 30 درصد از پول های جمع شده نیز صرف نیازهای داخلی یهودیان ایالات متحده و در رأس آنها احتیاجات آموزشی و بهداشتی، می شد.

با توجه به نقش شورای اتحادیه های یهودی در جمع آوری مبالغ هنگفتی از سرمایه ها در سال 1987 بالغ بر 720 میلیون دلار می شد. این شورا در واقع شریک آژانس یهود محسوب می شود. این حقیقتی است که از زمان سازمان دهی مجدد آژانس در سال 1971 و تخصیص 50% از مواضع کلیدی رهبری آژانس به سازمان های یهودی غیرصهیونیستی جمع آوری کمک، نمایان تر و بارزتر شده است.

شورای اتحادیه ها علاوه بر آنکه یکی از منابع مهم پشتیبانی مالی اسرائیل است، برای تثبیت حمایت آمریکا از اسرائیل و تأکید بر اینکه اسرائیل تنها هم پیمان مورد اعتماد آمریکا در منطقه است، تلاش می کند. این شورا فعالیت خود را در این زمینه در درجه نخست با شورای مشورتی روابط ملی یهودیان هماهنگ می کند. افزون بر آن نشست هایی را با دولت آمریکا و اعضای کنگره و با حضور رؤسای اتحادیه های شهرهای بزرگ برای بررسی مسائل ویژه اسرائیل و دیگر امور خارجی برگزار می نماید.

مجمع عمومی اتحادیه ها بزرگترین تجمع سالیانه منظم یهودیان آمریکاست که بیش از دو هزار تجمع یهودی و گروه های بزرگ صهیونیستی در ایالتمتحده در آن شرکت می کنند. این مجمع تریبون مهمی برای فعالیت های سیاسی طرفدار اسرائیل است که در طی آن گروه های کاری برای پرداختن به مباحث مربوط به اسرائیل، خاورمیانه، لابی عربی در ایالات متحده و مواضعی نظیر آن برگزار می گردد. اصرار رهبران سیاسی (اسرائیل و آمریکا) برای حضور در مجمع عمومی و ارتباط با رهبران یهودی خود نشان دهنده اهمیت این حادثه و وزن سنگین شورای اتحادیه ها در میان گروه های یهودی است.

شورای اتحادیه های یهودی مانند دیگر سازمان های یهودی و سازمان های جمع آوری کمک مالی با مشکل کاهش درآمدهای مالی روبه روست و شاید این مسأله یکی از عوامل اساسی اعمال فشار شورا برای دادن نقش بیشتر به نمایندگان گروه های یهودی و سازمان های جمع آوری کمک مالی در آژانس یهود در سیاست گذاری ها و نظارت بر آن باشد. شورای اتحادیه ها از عملکرد آژانس به شدت انتقاد کرد و در سال 1986 قطعنامه ای را صادر نمود و در آن خواستار دادن اختیارات به رؤسای ادارات آژانس براساس توانایی و تخصص و نه براساس وابستگی های سیاسی یا حزبی آنها شد؛ تا بدین ترتیب عملکرد آژانس بهتر شود و از سیاسی کاری آن کاسته گردد. چند سال پیش از این نیز شورا کمیته آژانس یهود را تأسیس کرد تا تریبونی برای رهبران اتحادیه های یهودی آمریکایی به منظور بحث و تبادل نظر و ارزیابی فعالیت آژانس یهودی باشد.

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و

پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد ششم، چاپ اول، پاییز 1382.