کام، افرایم: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۲۷


افرایم کام (Ephraim Kam) در سال 1941 در تل آویو متولد شد. پس از سپری کردن تحصیلات مقدماتی و متوسطه، در سال 1963 برای تحصیل در رشته مطالعات خاورمیانه، وارد دانشگاه عبری اورشلیم (قدس) شد. کام مدرک کارشناسی خود را در سال 1966 اخذ کرد و برای ادامه تحصیل در سال 1973 عازم دانشگاه هاروارد آمریکا شد. نتیجه تحصیل وی در این دانشگاه، اخذ مدرک کارشناسی در رشته علوم سیاسی بود.

علی رغم تحصیلات آکادمیک افرایم کام دررشته های علوم سیاسی و مطالعات اقتصادی خاورمیانه، وی در درجه نخست به عنوان یکی از کارشناسان برجسته اطلاعاتی اسرائیل و متخصص مسائل امنیتی و کارشناس جمهوری اسلامی ایران شناخته می شود تا جایی که دکتر افرایم سنه در سخنرانی خود در کنست از مقامات اسرائیل درخواست کرده است که به توصیه های امنیتی و اطلاعاتی کام به ویژه در مورد ایران، توجه بیشتری را مبذول دارند.

کام از سال 1995 در مقام معاون مرکز مطالعات استراتژیک یافا در دانشگاه حیفا مشغول فعالیت شد. وی قبلاً یک متخصص عملیات اطلاعاتی ـ جاسوسی بوده که سالها در بخش تحقیقات نیروهای دفاعی اسرائیل (IDF)که بخش اطلاعاتی ارتش اسرائیل را نیز تغذیه می کند، خدمت کرده است. تمرکز فعالیتهای تخصصی وی در امور امنیتی ـ اطلاعاتی به ویژه در مورد ایران، وی را به یک کارشناس برجسته در موضوع تهدیدات ایران تبدیل کرده است.

وی مقالات زیادی در نشریه Global security و نشریاتی چون فاین افیرز و دیگر فصلنامه های مطالعات استراتژیک در مورد ایران و تهدیدات آن به چاپ رسانده است که از زوایای مختلفی چون تهدیدات امنیتی ـ نظامی، صدور انقلاب و طرحهای عملیات اطلاعاتی اسرائیل، تألیف و تدوین شده اند. وی در کتابی تحت عنوان: "از ترور تا بمب اتمی: اهمیت تهدیدات ایران"، به بررسی تهدیدات منطقه ای و جهانی ایران پرداخته است. افرایم کام یکی از مبتکران جدید حملات پیشدستانه تلقی می شود که به ادعای وی این رویکرد تنها گزینه قابل اعتمادی است که اسرائیل باید در برخورد با تهدیدات آنی و فوری برآن تکیه کند.

از میان شخصیتهای مخالف جمهوری اسلامی ایران در اسرائیل و محافل صهیونیستی دکتر "افرایم کام" یک متخصص امنیتی و اطلاعاتی است که بیشتر نوشته ها و مطالعات کارشناسی ـ اجرایی خود راصرف بررسی تهدیدات جمهوری اسلامی ایران کرده است. وی بیشتر از دید یک مقام اطلاعاتی که حوزه تخصص نظری او نیز است، جمهوری اسلامی ایران را یگانه تهدید فراروی اسرائیل تلقی می کند و بر فعالیتهای جاسوسی در جهت اشراف کامل اسرائیل بر فعالیتهای ایران در مسائل نظامی ـ اطلاعاتی تأکید می ورزد.

وی در زمینه مسائل داخلی ایران به حدی دقیق شده است که از سیر تحولات ایران بعد از انقلاب اطلاعات زیادی دارد و بر همین مبنا برای دوره های گوناگون پس از انقلاب تحلیل ارائه می کند. وی در مجموع از ناکافی بودن اقدامات اسرائیل و غرب در قبال ایران به شدت انتقاد می کند. افرایم کام از آن دسته نظریه پردازانی است که معتقد است آمریکا در ایران شکست اطلاعاتی خورده و تهدید ایران هر روز بیشتر می شود، زیرا فعالیتهای ایران باعث ارتقاء موضع این کشور در عراق و افغانستان شده است.

به نظر وی اگرچه ایران از حمله نظامی یا استفاده از ابزار قدرت نظامی برای صدور انقلاب اسلامی 1979 استفاده نمی کند، اما به معنای واقعی کلمه، در تدارک زمینه های شکل گیری الگوی مشابه نظام سیاسی خویش در خارج مرزهایش است که اولین عرصه ورود آن خاورمیانه اسلامی و مستعد رشد افکار اسلامی ضد اسرائیل است. لذا به اعتقاد افرایم کام، غافل شدن سرویسهای اطلاعاتی اسرائیل از تحولات ایران و عدم درک عمیق مسائل این کشور باعث شده است که ایران امروز در تدارک بمب اتمی برای نابودی اسرائیل برآید.

بر همین اساس کام اعلام می دارد: برخورد با ایران الزامی است، اما در این مسیر اسرائیل به تنهایی قادر نیست کاری از پیش ببرد، لذا آمریکا باید ابتکار عمل را در دست بگیرد. در مجموع افرایم کام یک متخصص امنیتی ـ اطلاعاتی است که ایران را بزرگترین و تنها تهدید علیه اسرائیل می داند که تا چند سال آینده سلاح اتمی خواهد داشت.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، 7/2/1385، شماره 292.
  2. www.tau.ac.il/Jcss/sa/v7n3 pkam.html.
  3. http.//Jcpa.org/brief/brief005-5.html.