پیمان ابراهام، سازمان: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۱۴


از بزرگترین و قدیمی ترین سازمانهای خدماتی یهودی به شمار می رود و در 45 کشور شعبه ها و مراکزی را دارا می باشد. تعداد اعضای آن در سال 1970 به نیم میلیون تن بالغ گردید و بودجه آن از 130 ملیون دلار تجاوز کرد.

1700 محفل ماسونی یا لژ (Lodges) ـ برای مردان ـ که 25 درصد آن در خارج از آمریکای شمالی است این سازمان را اداره می کند و در برنامه های آن تمامی خواسته های یهودیان و تعدادی طرح گنجانیده می شود.

سازمان مذکور در تاریخ 13/10/1843 در شهر نیویورک تأسیس شد تا در ردیف جمعیت برادری یهودیان آمریکایی که تعداد اعضای آن در آن موقع به 15 هزار تن بالغ گردید، قرار گیرد. اولین رئیس این سازمان اسحاق دیتینهویگر و جانشین وی هنری جونز بود که در واقع بنیانگذار اصلی آن به شمار می رود. بنیانگذاران اهداف سازمان را در متحد ژساختن یهودیان در زمینه کار برای خدمت به مصالح عالی خودشان، تلاش برای تقویت بنیه معنوی و روحی فرزندان ملت یهودی، گسترش دامنه علوم و فنون، برآوردن نیازهای فقرا و کمک به بیماران،بیوه زنان و یتیمان مشخص نمودند.

سازمان درصدد برآمد در فاصله نیمه دوم قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم مطابق یک برنامه مشخص این اهداف را محقق سازد. این سازمان هنگام آغاز مهاجرت دسته جمعی یهودیان از اروپای شرقی به فلسطین بعد از 1881 در احداث مدارس حرفه ای و اجرای طرحهای امدادی شرکت نمود.

با وجود این که بنای این سازمان در ایالات متحده آمریکا پی ریزی گردید ولی در تمامی نقاط دنیا شعبه هایی برای آن دایر گردید و اینک از خلال "مجلس جهانی سازمان پیمان آبراهام" که در سال 1959 تأسیس شد، فعالیت جهانی خود را انجام می دهد.

اولین مرکز سازمان در فلسطین در سال 1888 و در بیت المقدس تأسیس گردید و ریاست آنرا زئیف هیربرگ برعهده گرفت. این مرکز "یروشلایم" نام گذاری شد.

آن زمان همچنین دفتری دایر نمود که بعدها به دفتر ملی و دفتر دانشگاه مبدل گردید. مرکز مزبور با نصرانی کردن کودکان یهودی توسط مسیحیان مخالفت نمود. نخستین کودکستان عبری را در نزدیکی بیت المقدس احداث کرد و اماکنی برای اقامت مهاجران جدید دائر نمود و به تأسیس مراکز دیگری در یافا (1890)، حیفا و زخرون یعقوب (1911) مبادرت ورزید.

سازمان در دوره قیمومیت بریتانیا مراکزی جدیدی در ریشون لتسیون، رحبوت و رامات گان دایر کرد و در سال 1922 نخستین مرکز زنان وابسته به صهیونیسم با نام "بات تسیون" یعنی (دختر صهیون) تأسیس گردید.

شاخه سازمان در فلسطین بعد از سال 1924به صورت یک شاخه مستقل که می توانست بدون مراجعه به مرکز در ایالات متحده امریکا مراکز جدیدی تأسیس نماید، درآمد.

سازمان در تشکیل (اسرائیل) شرکت کرد و فعالیت اعضای مراکز خود را برای تحقق این هدف متمرکز ساخت و به یاد کشته های خود درختانی را در جنگلی به نام خود در نزدیکی بیت المقدس کاشت و نقش فعالی در فروش اوراق قرضه اسرائیلی ایفا نمود.

سازمان پیمان ابراهام در سال 1967 دارای 156 محفل در (اسرائیل) گردید و این مراکز، جنبش جوانان داوطلب فعال در صفوف مهاجران جدید را حمایت نموده و رهبری جنبش خلقی را که خواهان ایجاد تسهیلاتی برای مراجعت یهودیهای ساکن اتحاد شوروی به (اسرائیل) بودند برعهده گرفتند.

مأخذ:

  1. الموسوعة الفلسطینیة، جلد چهارم، 1984.