گادنا، سازمان

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


گادنا سازمان شبه نظامی است که هاگاناه (Haganah) آن را پیش از سال 1948 برای کمک به خود در فعالیتهای شهری و شبه نظامی و برخی از عملیات تروریستی و نظامی ایجاد کرد. این سازمان از سال 1954 به صورت یک سازمان شبه نظامی رسمی مرتبط با ریاست ستاد ارتش اسرائیل در آمده است.

گادنا با نهادهای کشوری مانند دو وزارتخانه معارف و کشاورزی نیز در ارتباط است و کارکرد آن عبارت است از: آموزش نظامی و عقیدتی به پسران و دختران جوان، آگاه کردن پیش از رسیدن جوانان به سن خدمت اجباری در داخل مؤسسات آموزشی و باشگاهها از مسائل امنیتی و ایمنی و مقتضیات آن، شناساندن سرزمین و پیوند دادن به آن، پایه ریزی ویژگیهای رهبری، فرهیخته کردن نسبت به کردار دسته جمعی و پرورش روح فرمانبری و ذوب کردن ایشان در یک مرام واحد.

گادنا همچنین گزینش نخبگان ایشان را به عنوان افسران ارتش هدف قرار می دهد. عضویت در برنامه گادنا برای دانش آموزان دوره دبیرستان در فاصله سنین 18ـ14 سال اجباری و برای سنین کمتر اختیاری در نظر گرفته شده است. برنامه گادنا در هر مدرسه بر اجرای این برنامه ـ که مشتمل بر تمرینهای بدنی، اردوها، مسافرت با پای پیاده برای بازدید اماکن باستانی و نیز آموزش کمکهای اولیه و آموزش شبه نظامی است ـ نظارت و سرپرستی می کند. از دانش آموزان کلاسهای 9، 10 و 11 خواسته می شود که در تمرینات دو ساعت در هفته و یک روز تمام در ماه، و نیز اردوهای تابستانی سالانه که مدت آن بین 50ـ40 روز نوسان دارد، شرکت کنند.

شرکت در راهپیمایی سالانه که 4 تا 5 روز طول می کشد، جزئی از مراسم جشنهای استقلال جنگی برگزار می شود. و دانش آموزان کلاس دهم، 11 روز در سال برای یک آموزش فشرده در یکی از پایگاههای دریایی، هوایی یا زمینی به سر می برند، اما دانش آموزان کلاس دوازدهم مدت دو هفته را در مناطق مرزی سپری می کنند. دانش آموزان مدارس حرفه ای آن مدت را در کارخانه های صنایع نظامی یا در ساختن استحکامات نظامی می گذرانند.

گادنا بخشی از کوششهایی را به جوانان مهاجرین اختصاص می دهد، بدین گونه که باشگاههای شهرکهای مهاجرنشین را زیر نظر می گیرد. خردسالان به این باشگاهها می آیند و چندین ساعت به فعالیتهای مختلف مشغول می شوند. همچنین زیر نظر گادنا برای افزایش ارتباط با سرزمین اسرائیل و شناخت آن، به مسافرتها و گردشهای ویژه ای با پای پیاده می روند. برای آنان اردوهای تابستانی نیز برپا می کنند. در این باشگاهها به رشد عادتهای مسئولیت پذیری، رفاقت و صداقت در کار تأکید می شود.

این کار از طریق اقدام به فعالیتهای گروهی مختلف تحقق می یابد. تعدادی از اینان را برای شرکت در دوره های "کمک راهنما" نامزد می کنند. و هنگامی که این افراد به سن خدمت اجباری برسند، تشویق می شوند که به عنوان راهنما بین جوانان مهاجر به کار بپردازند. گادنا در "بییراوراه" واقع در النقب دارای مزرعه ای برای آموزش و کارورزی است. به طوری که جوانان مهاجر را برای آموزش کشاورزی و نظامی در صحرا و دشت، به مدت سه هفته به آنجا می آورند.

از جهت دیگر این سازمان به هنگام نیاز، کمبود نیروی انسانی در سازمان صنایع و اداره پست را تأمین و در زمینه های کمک به پلیس، و در کارهای استحکامات سازی و راه سازی نیروی لازم را دراختیار آنها می گذارد و کمبود نیروی آنها را برطرف می سازد. به علاوه سازمان گادنا جوانان یهودی خارج از کشور را به عنوان میهمان برای آموزش به پایگاههای خود دعوت می کند تا در صورت نیاز از آنها در عملیات نظامی و تروریستی علیه عربها به ویژه مبارزان مسلمان فلسطینی استفاده کند.

مأخذ:

  1. عطاری، عادل توفیق: تعلیم و تربیت صهیونیستی در فلسطین اشغالی و دیاسپورا، مجتبی بردبار، مؤسسه زیتون، 1368.