کار عبری

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


"کار عبری" (Hebrew Labour) از مفاهیم محوری صهیونیسم کارگری است. این مفهوم به طور خلاصه یعنی این که یهودی بازگشت کننده به سرزمین موعود باید خود را از آلودگی های تبعیدگاه خلاص کند. تحقق این امر، تنها از راه تملک زمین (مانند وضعیت یهودیان پراکنده که به شغل های کاذب مانند خرید و فروش املاک می پرداختند) امکان پذیر نیست، بلکه یهودی باید خودش و با دست خودش در زمین کار کند.

او بدین ترتیب زمین را از کارگران بیگانه خلاص می کند و خود را طبیعی می سازد و از انزوا و سرباریرها شده و بر سرنوشت سیاسی خود حاکم می شود؛ زیرا یک کشور یهودی را تأسیس می کند که در آن یهودیان از امکان تصمیم گیری در امور سیاسی برخوردارند و می توانند از ناتوانی که در طول تاریخ گریبانگیر آنها بوده است. خلاص شوند. این مفهوم صهیونیستی دارای بعد اسکانی اشغالگرانه است که دارای نگرشهای سوسیالیستی رومانتیکی است. در واقع مفهوم کار عبری یعنی جایگزین کردن مهاجر صهیونیست به جای کشاورز عرب.

اما مفهوم کار عبری در عمل، تحقق پیدا نکرد؛ زیرا فعالیت های کاذب اقتصادی در اسرائیل افزایش پیدا کرد و استفاده از کارگران عرب، روبه فزونی نهاد. پس از انتفاضه و شدت یافتن حملات شهادت طلبانه، تجمع اسکانی کوشید تا از کارگران عرب استفاده نکند؛ اما نتوانست هیچ یک از شهرک نشینان صهیونیست را جایگزین آنان کند؛ پس به ناگزیر از تایلند و رومانی، 48 هزار کارگر وارد کرد (اکنون 33 هزار کارگر از این دو کشور به شکل قانونی، و 15 هزار نفر به صورت غیرقانونی در اسرائیل به سر می برند که بیشتر در زمینه کشاورزی و ساختمان سازی فعالیت دارند).

خارجی ها، ده درصد نیروی کار در اسرائیل را (تا سال 1997) تشکیل می دهند. آنها در بخشهای ساختمان سازی، کشاورزی و در منازل کار می کنند. اگرچه تا همین اواخر با آنها خوش رفتاری می شد، اما اخیرا واکنشهای بدی نسبت به آنان صورت می گیرد. مقامات اسرائیلی معتقدند که سرازیری کارگران خارجی "مشکلات اجتماعی" بسیاری را در پی داشته است. شمار این کارگران، به ویژه به علت محاصره تقریبا مداوم زمینهای فلسطینی، در طی سه سال، پنج برابر شده است (ن. ر: "صهیونیسم کارگری" و "تصرف زمین، کار، نگهبانی و تولید").

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و

پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد هفتم، چاپ اول، 1383.