نظام وظیفه در ارتش اسرائیل

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


قانون خدمت اجباری و نظام وظیفه در ارتش اسرائیل در سپتامبر 1949 توسط کنیست (پارلمان) اسرائیل اعلام گردید و در سال 1959 به اجرا در آمد. این قانون مبتنی بر شرایط، لوازم و خط مشی ویژه ای است.

قانون مزبور با تشریح دو اصطلاح اساسی، شروع می شود: خدمت دوران صلح و ملتزم به خدمت نظام. خدمت دوران صلح، عبارت است از خدمت در نیروهای نظامی و یا نیروی احتیاط ارتش دفاع اسرائیل. ملتزم به خدمت نظام، در برگیرنده مردان 18 تا 49 سال و زنان 18 تا 38 سال می باشد.

اهمیت اساسی این قانون از آن جهت بود که انجام خدمت نظام وظیفه، بر هر مرد و زن اسرائیلی ضرورت داشته و پس از آن نیز تا ایام پیری در خدمت احتیاط قرار می گرفتند. مدت خدمت اجباری برای جوانان ذکور 30 ماه و برای زنان 24 ماه در نظر گرفته شده است. همچنین برای به کارگیری آنان سازمان خاصی تشکیل شد.

مدت خدمت در مورد پزشکان، کمتر از سایرین بود. زنان شوهردار الزامی به خدمت نداشتند ولی به ناچار در خدمت احتیاط قرار می گرفتند. زنان حاملهو یا دارای فرزند، به هیچ نحو در زمان صلح به خدمت گرفته نمی شدند.

اسرائیل تنها دولت موجود در جهان می باشد که نظام خدمت اجباری را برای زنان مقرر داشته است.

بدین ترتیب اسرائیل نقص حکومت ملی خویش را با تشکیل ارتش احتیاط که دارای اطلاعات مقدماتی بسیار بالا و شایستگی جنگی ممتازی بود و جمع آوری و سازماندهی اکثریت جوانان یهود در قالب نیروهای جنگی با در نظر گرفتن انواع مختلف آن، برطرف نمود. در حل این مشکل، اسرائیل نیروهای جنگی خویش را به چهار گروه اصلی تقسیم کرد:

1 ـ یک ارتش نظامی کوچک.

2 ـ خدمت ملی و سربازی اجباری.

3 ـ احتیاط.

4 ـ دفاع منطقه ای با تکیه بر ساکنان شهرکهای مهاجرنشین یهودی.

اسرائیل به طور فعال و برحسب برنامه ای از پیش تعیین شده، نیروهای یادشده را در حالت جنگ به خدمت می گیرد. ارتش اسرائیل به صورت مؤسسه گسترده و عظیمی در آمده است که افراد طوائف و گروههای یهودی مهاجری را که از خارج به فلسطین اشغالی منتقل می شوند، جذب می کند.

این مؤسسه نظامی، تلاش همه جانبه ای را در جهت تسلط و غلبه بر تمام فرقه های نژادی و طبقاتی، انجام می دهد تا هیچ گونه اختلافی در میان افراد ارتش ایجاد نشود.

(ن. ر: خدمت نظام وظیفه در اسرائیل، قانون)

مآخذ:

  1. آلون، ایگال: ایجاد و تکامل ارتش اسرائیل، بیروت 1977.
  2. اشکول، یوسف: امنیت اسرائیل و خدمت در ارتش دفاع اسرائیل، وزارت آموزش و پرورش اردن، بخش پژوهشهای اسلامی، عمان 1975.
  3. اینجر، شالوم: تربیت در ارتش اسرائیل، ترجمه عرمی سمیر سمعان، بخش پژوهشهای اسرائیلی، وزارت آموزش و پرورش اردن، عمان 1976.