قوم مقدس
قوم مقدس (Holy Pleople) ترجمه عبارت عبری "عم قادوش" است. بسیاری از یهودیان ارتدوکس، به اعتبار این که قوم یهود، قوم برگزیده ای است که از رسالت ویژه و نشانه های خاصی برخوردار است که مایه تمایز آنها از دیگر ملتها می شود، این نام را بر قوم یهود اطلاق می کنند. حتی گاهی این طرز تفکر شکلی افراطی به خود می گیرد؛ در یکی از کتابهای مدراش آمده است که قوم یهود وکتاب تورات پیش از آفرینش در عقل خداوند بودند؛ یعنی مانند قرآن در آیین اسلام و حضرت مسیح در آیین مسیحیت. یسرائیل (قوم) و یسرائیل (تورات) با هم برابرند؛ چرا که تنها یسرائیل است که تورات را تحقق بخشیده و دستورهای آن را اجرا می کند.
از این رو جهان بدون این قوم (قوم تورات) هیچ ارزشی ندارد. به عبارت دیگر، قوم مقدس، پایه اصلی تمام هستی است. قوم یهود به سبب حلول خداوند در او و پذیرش بار مسئولیت اوامر و نواهی به قومی مقدس تبدیل شد.
از این رو بایستی زندگی یهودی چنان تنظیم گردد که یهودی دارای نشانه های خدایی شود و بدین سبب زندگی او مقدس گردد. بر همین اساس، قومیت یهود نیز از قداست برخوردار می گردد. بسیاری از مفاهیم دینی بر اعتقاد به قداست یهود تکیه دارد. کابالا نیز به این تفکر ژرفا بخشیده و این قوم مقدس را در کار سامان بخشی هستی، شریک خداوند برمی شمرد. از دیگر اصطلاحاتی که برای اشاره به این تفکر به کار می رود، عبارت "قوم برگزیده" یا "قوم ازلی" است. در واقع تز "قوم مقدس" یا دیگر افکار مشابه، در نهایت بیانگر وجود لایه ای حلولی در ساختار چند لایه یهودی است که در آن قوم به قوم مقدس تبدیل می شود و زمین به زمینی مقدس. یهودیت اصلاح طلب برای رها کردن آیین یهود از چنین اصطلاحاتی تلاش نموده است، اما جنبش صهیونیسم با سکولارسازی این اصطلاحات آنها را دوباره زنده کرد.
مأخذ:
- المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهشهای تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد پنجم،
چاپ اول، پاییز 1382.