سازمانهای یهودی آمریکا، آیین نامه های امنیتی
سازمانهای یهودی آمریکا پس از حادثه 11 سپتامبر 2001 در اولین گام خود تلاش کردند تا ضمن تهیه آیین نامه های امنیتی (Security guidelines) به فضای ناامنی در جوامع یهودی دامن بزند.
در همین راستا، اولین جزوه راهنمای مسائل امنیتی برای یهودیان و اماکن یهودی، به مناسبت سالگرد حادثه 11 سپتامبر در سال 2002 توسط انجمن ضد افترا منتشر شد. مقدمه این جزوه با عنوان "امنیت برای ایام مقدس... و سایر روزها" (Security and high holydays... and every day) آمده است: "افزایش امنیت لزوما بر پایه صرف بودجه و اعتبار حاصل نمی شود، بلکه برپایه تعهد مدیران مؤسسات و نهادها و تبدیل امنیت به بخشی از فرهنگ رایج در یک مؤسسه قابل دسترسی است."
در این آیین نامه همچنین سفارش شده، همه مؤسسات و اماکن یهودی باید یک برنامه (پیشگیرانه) امنیتی (Security Prevention Plan) و یک برنامه (واکنش) اضطراری را (Emergency (Reaction) Paln) در نظر گیرند که صرف نظر ازآموزش اعضاء نسبت به امور امنیتی، اقداماتی همچون بازنگری نحوه برقراری ارتباط سریع با پلیس و نهادهای اورژانسی را در برگیرد. در این جزوه همچنین برای مقابله با تروریسم دستورالعملهایی همچون کم کردن تعداد ورودیهای اماکن یهودی، تسهیل ارتباط با نهادهای امنیتی، شناسایی نیروهای خدماتی، نصب تجهیزات فیلمبرداری، ممانعت از قرار گرفتن هر نوع بسته مشکوک در اطراف اماکن و در نظر گرفتن محدودیت برای پارک اتومبیلها تجویز شده بود.
انجمن ضد افترا یک سال پس از انتشار این جزوه مختصر، بار دیگر جزوه راهنمای کامل تری مشتمل بر 100 صفحه با عنوان "نحوه حفاظت از امنیت مؤسسه یهودی شما" (Keeping your jewish institution safe) منتشر کرد.
سرفصلهای اصلی این جزوه عبارتند از:
1) نحوه استفاده از جزوه.
2) معرفی برنامه ریزی امنیتی.
3) امنیت فیزیکی.
4) ارتباط با کادر اضطراری (Emereney Personnel) .
5) برنامه ریزی برای واکنش به تهدیدات انفجاری (Explosive Threal) .
6) نگاهی کوتاه به تسلیحات کشتارجمعی.
7) حملات مسلحانه و بمب گذاریهای انتحاری.
8) ملاحظاتی برای مدارس و اردوگاههای تابستانی.
9) راهنمای به کارگیری پیمانکاران امنیتی (Security contractor) .
10) اقدامات پس از حادثه (Post incident Review) .
11) امنیت برای ایام مقدس و سایر مناسبتهایویژه.
12) ضمیمه: ارزیابی فهرست تهدیدات.
در سال 2005 نیز جزوه ای با عنوان "نحوه حفاظت از مؤسسه یهودی شما؛ استراتژیهای امنیتی برای جهان پر خطر امروز" (Security in jewish communalife) منتشر شد که مشتمل بر یکصد و بیست صفحه است، توضیح بیشتری پیرامون امنیت در زندگی اجتماعی یهودیان ارائه شده است. به همین دلیل نیز با اختصاص یک فصل به این موضوع، پیرامون مسائلی همچون آموزش صیانت از اطلاعات توضیح داده شده است.
در این جزوه و جزواتی که در سالهای بعد نیز منتشر شدند، تلاش شده تا مؤسسات و نهادهای یهودی به بهانه آگاهی از ملاحظات اولیه امنیتی که از سوی انجمن ضد افترا در سال 2002 منتشر شده بود و به کارگیری نظرات مشورتی سایر نهادهای امنیتی، همواره شرایطی را در نظر گیرند که در آن، مقوله امنیت مورد توجه قرار گرفته و در نتیجه، وجود ناامنی محسوس باشد. برای نمونه انجمن ضد افترا در فصل معرفی برنامه ریزی امنیتی ضمن معرفی افراد، اموال و اطلاعات به عنوان اجزایی که لازم است همواره از آنها صیانت شود، از استراتژیهایی سخن گفته که می توان با توسل به آن از کودکان و بزرگسالان به عنوان افراد در کنار اموال و اطلاعات محافظت کرد.
بخشی از این استراتژیها، ارائه رهنمود مبنی بر کنترل درهای ورودی ساختمان و کاهش تعداد آنها و در دسترس بودن تلفنهای اضطراری است. همچنین توصیه های جدیدی همچون موجود بودن یک دستگاه دوربین فیلمبرداری و عکسبرداری برای ردیابی افراد و وسایل مشکوک، بازرسیهای منظم و نامنظم اطراف محل و استفاده از نظرات مشاورین امنیتی، از سوی ای دل ال تجویز شده است.
افزون بر انجمن ضد افترا، برخی دیگر از سازمانهای یهودی فراگیر همچون شورای یهودی میلواکی (Milwaukee jewish council)نیز با انتشار چنین جزواتی سعی کرده اند تا سازمانهای یهودی از مقوله امنیت به نحو کافی در راستای تحقق اهداف تبلیغاتی خود بهره ببرند. "شورای یهودی میلواکی" به عنوان سازمانی متشکل از 28 سازمان یهودی که در سال 1938 به منظور ایجاد هماهنگی میان امور عمومی و مسائل ارتباطی (Public affairs and Relations issues)جوامع و سازمانهای یهودی تأسیس شد، تنها دو سال پس از رویدادهای 11 سپتامبر با انتشار جزوه ای با عنوان "فهرست امور امنیتی برای مؤسسات یهودی" (Security checklist for jewish instiution) مهمترین توصیه ها و دستورالعملهای امنیتی خود را ارائه داد. سرفصلهای این جزوه عبارتند از:
الف) لزوم همکاری با پلیس.
ب) توجه به مهمترین امور مربوط به امنیت (Basic Security suggestion) .
1) قفل کردن درها و پنجره ها.
2) امکان رؤیت فضای خارج، از طریق درها و پنجره ها.
3) عدم نگهداری اموال منقول اعتباری در منزل و ثبت شماره چکهای اعتباری.
ج) توجه به دیگر پیشنهادهای امنیتی (Additional Security Suggestion) .
1) نرده کشی دیوارها و پنجره ها.
2) نصب زنگ خطر.
3) مشاوره با آژانسهای امنیتی.
د) توجه به اشیاء خارجی.
1) بازرسی روزانه اطراف منزل.
2) اطلاع به پلیس در صورت مشاهده شی ء خارجی.
3) در دسترس بودن شماره تلفن پلیس.
و) تهدیدات تلفنی.
1) تماس با پلیس منطقه.
ه ) رویدادهای مشکوک (Sus Picious Occurrences) .
1) گزارش به پلیس.
2) تماس با پلیس.
ی) اقدامات اضطراری.
1) در نظر گرفتن راههای خروج اضطراری.
2) وجود وسایل اطفای حریق.
این سازمان نیز مانند انجمن ضد افترا تلاش کرده با انتشار جزوه راهنمای مسائل امنیتی، به فضای ناامنی در جوامع یهودی آمریکا دامن زند.
مآخذ:
- بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم، شماره 136، 1/8/1385.
- www.jewishjournal.org/archires/archive aug 30-02.htm.
- www.mjcer.org.
- www.adl.org/jewsh security file.pdf.