راپین، آرتور (1943ـ1876)

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


آرتور راپین (Arthur Ruppin) اقتصاددان و جامعه شناس، از رهبران صهیونیسم و سازمان دهنده مهاجرنشین های کشاورزی در فلسطین است. در آلمان و در میان یک خانواده فقیر متولد شد. درچهارده سالگی ترک تحصیل کرد. ولی در ضمن کار کردن، درس هم خواند تا در سال 1902 دکترای حقوق گرفت.

از سال 1902 تا سال 1905 عضو چند انجمن یهودی شد. در سال 1905، به سازمان جهانی صهیونیسم پیوست و در سال 1907 "دیوید ولفسون" از وی خواست برای بررسی شرایط مهاجرنشین های یهودی به فلسطین برود. این مرحله نقطه عطف زندگی او بود. از این زمان وی همه تلاش های خود را وقف بهبود شرایط مهاجرنشین های یهودی کرد و در فلسطین ماند و رئیس دفتر فلسطین سازمان صهیونیسم در یافا شد.

"احمد پاشا"، والی شام و فرمانده ارتش ترکیه در سوریه، راپین را تبعید کرد، زیرا احتمال می داد که فعالیت های وی در جهت منافع متفقین باشد. اما او به استانبول رفت و عامل ارتباط دفتر فلسطین و دفتر اجرایی سازمان صهیونیسم در برلین شد. در سال 1920 به فلسطین بازگشت، در آنجا ماند و مسؤول دفتر مهاجرنشین ها شد و برای تأمین مالی جنبش مهاجرت و اسکان چند بانک در فلسطین تأسیس کرد.

راپین در تأسیس جنبش بریت شالوم سهیم شد. وی از طرفداران تأسیس یک کشور دوملیتی (عربی ـ عبری) در فلسطین بود. پس از انقلاب 1929 اعراب، راپین مبارزه خود را برای افزایش مهاجرت به فلسطین شدیدتر کرد و به فعالیت خود را برای افزایش مهاجرت به فلسطین شدیدتر کرد و به فعالیت خود در فرایند تصرف زمین های اعراب، با همهروش های ممکن، افزود. وی همچنان میان دو موضع گیری متناقض مردد ماند. از یک سو تلاش می کرد برای تضمین اجرای صهیونیسم مهاجرت وطن گزین را افزایش دهد و از سوی دیگر تلاش می کرد با اعراب (قربانیان طرح صهیونیسم) به تفاهم برسد.

با اوج گیری جنگ با اعراب، راپین در خاطرات خود (در زمان جنگ جهانی دوم) نوشت که اعتقاد دارد یک دیوانگی محض بر سراسر جهان تسلط یافته است. آرتور راپین در سال 1943 در قدس درگذشت.

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد ششم، چاپ اول، پاییز 1382.