اقدامات اسرائیل برای تغییر موقعیت بیت المقدس، قطعنامه های سازمان ملل راجع به

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


رژیم صهیونیستی به منظور یهودی کردن فلسطین به ویژه شهر بیت المقدس و تثبیت حاکمیت خود بر این سرزمین طی حیات سیاسی خود را از آغاز اشغال فلسطین تا کنون دست به اقدامات متعددی در جهت تغییر موقعیت شهر بیت المقدس زده که همواره مورد اعتراض جهانیان به ویژه کشورهای اسلامی قرار گرفته است.

سازمان ملل متحد نیز در هر دوره که با واکنش شدید جهان اسلام روبه رو می شد، به منظور جلوگیری از تبعات سیاسی این اقدامات و خاموش کردن اعتراض مسلمانان نسبت به تغییر موقعیت این شهر اسلامی، به صدور یک قطعنامه در اعتراض به اقدامات اسرائیل برای تغییر موقعیت بیت المقدس اقدام می کرد که اکثرا جنبه سیاسی و تبلیغاتی داشت و صرفا در آنها تجاوزات اسرائیل محکوم می شد بدون اینکه تصمیم عملی برای جلوگیری از تجاوزات رژیم صهیونیستی و یا تحت فشار قرار دادن آن گرفته شود.

قطعنامه هایی که در زیر به آنها اشاره شده، توسط مجمع عمومی و شورای امنیت سازمان ملل صادر شده است بدون اینکه کوچکترین نتیجه عملیدر تغییر سیاست اسرائیل برای یهودی سازی قدس و تغییر موقعیت این شهر داشته باشد.

  • قطعنامه (ES-V) 2253 مجمع عمومی مورخه 4 ژوئیه 1967 راجع به اقداماتی که اسرائیل برای تغییر موقعیت بیت المقدس انجام داده است.

مجمع عمومی، با ابراز نگرانی عمیق نسبت به تغییر موقعیت شهر بیت المقدس توسط اقدامات اسرائیل؛

1 ـ این اقدامات را غیر معتبر تلقی می کند.

2 ـ از اسرائیل می خواهد که فورا تمام اقداماتی را که تا کنون انجام داده است لغو کند و از هر گونه عملی که باعث تغییر موقعیت بیت المقدس شود خودداری کند.

3 ـ از دبیرکل سازمان تقاضا می کند که موقعیت و انجام قطعنامه حاضر را حداکثر تا یک هفته پس از تصویب این قطعنامه به مجمع عمومی و شورای امنیت گزارش کند.

یکهزار و پانصد و چهل و هشتمین اجلاسیه کامل

4 ژوئیه 1967

  • قطعنامه (ES-V) 2254 مجمع عمومی در تاریخ 14 ژوئیه 1967 راجع به اقداماتی که اسرائیل برای تغییر موقعیت بیت المقدس انجام داده است.

مجمع عمومی،

با یادآوری قطعنامه (ES-V) 2253 مورخه 4 ژوئیه 1967 خود،

پس از دریافت گزارش دبیرکل سازمان ملل،

با اظهار شدیدترین نگرانی و تأسف نسبت به عدم اجرای قطعنامه (ES-V)2253 به وسیله اسرائیل؛

1 ـ بر عدم اجرای قطعنامه (ES-V) 2253 مجمع عمومی به وسیله اسرائیل اظهار تأسفمی کند.

2 ـ خواست خود را از اسرائیل در قطعنامه قبلی، مبنی بر لغو تمامی اقداماتی که تاکنون انجام داده است و خودداری از ارتکاب هر گونه عملی که موقعیت بیت المقدس را بر هم می زند، تکرار می کند.

3 ـ از دبیر کل سازمان تقاضا می کند که به شورای امنیت و مجمع عمومی موقعیت و اجرای قطعنامه حاضر را گزارش می کند.

یکهزار و پانصد و چهل و چهارمین اجلاسیه کامل

14 ژوئیه 1967

  • قطعنامه 252 شورای امنیت مورخه 21 مه 1968 راجع به اقداماتی که اسرائیل برای تغییر موقعیت بیت المقدس انجام داده است.

شورای امنیت،

با یادآوری قطعنامه های (ES-V) 2253 و (ES-V) 2254 در تاریخ 4 و 14 ژوئیه 1967 مجمع عمومی؛ پس از بررسی نامه شماره 8560/Sنماینده دائمی اردن راجع به موقعیت شهر بیت المقدس و گزارش دبیر کل سازمان شماره 8146/S، با استماع بیانیه هایی که در شورا شده است.

با توجه به اینکه از زمان تصویب قطعنامه های فوق، اسرائیل بارها اقدامات و عملیاتی را که ناقض این قطعنامه بوده مرتکب شده است،

با توجه به لزوم اقدام نسبت به یک صلح عادلانه و پایدار،

با تأکید مجدد بر غیر قابل قبول بودن تحصیل سرزمین به وسیله فتح نظامی؛

1 ـ بر عدم اجرای قطعنامه های فوق الذکر مجمع عمومی توسط اسرائیل اظهار تأسف می کند.

2 ـ بررسی می کند که تمام اقدامات قانونی و اداری اسرائیل از جمله سلب مالکیت و زمین و اموالکه باعث تغییر موقعیت شهر بیت المقدس شده بی اعتبار است و نمی تواند موقعیت این شهر را تغییر دهد.

3 ـ از اسرائیل با اصرار می خواهد که یک چنین اقداماتی را که تاکنون انجام داده است فورا لغو کند و از انجام هر گونه عملی که موقعیت شهر بیت المقدس را بر هم می زند خودداری ورزد.

4 ـ از دبیرکل سازمان تقاضا می کند که مراتب انجام این قطعنامه را به شورای امنیت گزارش کند.

  • قطعنامه 267 شورای امنیت مورخه 3 ژوئیه 1969 راجع به اقداماتی که اسرائیل برای تغییر موقعیت بیت المقدس انجام داده است.

شورای امنیت،

با یادآوری قطعنامه های 252 مورخه 21 مه 1968 خود و قطعنامه های قبلی مجمع عمومی (ES-V) 2253 و (ES-V) 2254 مورخه 4 و 14 ژوئیه 1967 راجع به اقدامات و اعمالی که برای تغییر موقعیت شهر بیت المقدس انجام شده،

پس از استماع بیانیه های احزاب درگیر در این مسأله،

با در نظر گرفتن اینکه از زمان تصویب قطعنامه های فوق اسرائیل اقدامات بیشتری برای تغییر موقعیت شهر بیت المقدس انجام داده است،

با تأکید مجدد بر این اصل تثبیت شده که تحصیل اراضی در نتیجه فتح نظامی غیرقابل قبول است."

1 ـ اجرای قطعنامه (1968) 252 خود را مجددا تأکید می کند.

2 ـ بر عدم توجه اسرائیل نسبت به انجام قطعنامه های فوق الذکر شورای امنیت و مجمع عمومی ابراز تأسف می کند.3 ـ با شدیدترین عبارات از هر گونه اقدامی که به منظور تغییر وضعیت شهر بیت المقدس انجام شده انتقاد می کند.

4 ـ تأکید می کند که تمام اقدامات قانونی و اداری اسرائیل برای تغییر موقعیت بیت المقدس، از جمله سلب مالکیت زمین و اموال عربها در این منطقه بی اعتبار است و نمی تواند موقعیت این شهر را بر هم زند.

5 ـ بار دیگر از اسرائیل مصرا می خواهد که تمام اقداماتی را که به منظور تغییر موقعیت بیت المقدس انجام داده است فورا لغو کند و در آینده نیز مرتکب چنین اعمالی نشود.

6 ـ از اسرائیل می خواهد که بدون هیچ گونه اتلاف وقت، شورای امنیت را از قصد خویش نسبت به اجرای مفاد این قطعنامه آگاه کند.

7 ـ تصمیم می گیرد که در صورت جواب منفی اسرائیل و یا عدم جواب آن، شورای امنیت بدون تأخیر برای بررسی اقدامات دیگری در این مسأله تشکیل جلسه دهد.

8 ـ از دبیر کل سازمان می خواهد که به شورای امنیت اجرای این قطعنامه را گزارش کند.

  • قطعنامه 298 شورای امنیت در تاریخ 25 دسامبر 1971 راجع به اقدامات اسرائیل برای تغییر موقعیت شهر بیت المقدس.

شورای امنیت،

با یادآوری قطعنامه (1968) 252 و (1969) 267 خود و قطعنامه های قبلی (ES-V)2253 و (ES-V) 2254 ژوئیه 1967 مجمع عمومی راجع به اقدامات و عملیات اسرائیل به منظور تغییر موقعیت منطقه اشغالی شهر بیت المقدس، پس از بررسی نامه نماینده دایمی اردن درباره بیت المقدس (10313/S)و گزارشهای دبیر کل سازمان (8052/S)، 8146/S، 9149/S و ضمیمه یک 9537/S و 10124/S و ضمیمه های یک و دو) و پس از استماع بیانیه های احزاب درگیر در این مسأله،

با تأکید مجدد بر این اصل که تحصیل اراضی توسط فتح نظامی غیرقابل قبول است،

با ابراز نگرانی از عدم اجرای قطعنامه های فوق توسط اسرائیل،

با ابراز نگرانی بیشتر از اقدامات اسرائیل به منظور تغییر موقعیت منطقه اشغالی شهر بیت المقدس از زمان تصویب قطعنامه های فوق،

1 ـ اجرای قطعنامه های (1968) 252 و (1969) 267 شورا را مجددا تأکید می کند.

2 ـ بر عدم توجه اسرائیل نسبت به قطعنامه های قبلی تصویب شده به وسیله سازمان ملل راجع به اقدامات و عملیات این کشور به منظور تغییر موقعیت شهر بیت المقدس ابراز تأسف می کند.

3 ـ با صراحت کامل تأکید می کند که هر عمل قانونی و اداری که به وسیله اسرائیل برای تغییر موقعیت شهر بیت المقدس از جمله سلب مالکیت زمین و اموال تغییر وضعیت جمعیتی و تخریب قانون به منظور الحاق بخشهای اشغالی انجام می شود کلاً بی اعتبار است و نمی تواند موقعیت این شهر را بر هم بزند.

4 ـ از اسرائیل شدیدا می خواهد که تمام اقدامات و عملیات قبلی خود را لغو کند و از هر گونه اقدامی که به منظور تغییر موقعیت شهر بیت المقدس انجام می شود و یا به حقوق مردم اصلی، منافع جامعه بین المللی و یا به صلح عادلانه و پایدار لطمه می زند، خودداری کند.

5 ـ از دبیر کل سازمان تقاضا می کند که بامشورت با رئیس شورای امنیت و به کار بردن وسیله ای به انتخاب وی از جمله اعزام یک نماینده یا یک هیأت ـ در مورد مقتضی ـ و در ظرف 60 روز پس از انجام این قطعنامه مراتب را به شورای امنیت گزارش کند.

مأخذ:

  1. کتان، هنری: فلسطین و حقوق بین الملل، غلامرضا فدایی عراقی، انتشارات امیرکبیر، 1368.