بلاوستاین، خانواده

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۱۲ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


خانواده بلاوستاین (The Blaustein Family) خانواده ای یهودی از صاحبان صنایع است. پایه گذارش لوییس بلواستاین (1937ـ1869) از روسیه به آمریکا آمد (1888) و کار خود را در نیویورک به عنوان فروشنده دوره گرد آغاز نمود. در 1892 به شرکت استاندارد اویل رفت و پله پله ترقی نمود تا در 1910 به یک پست اداری دست یافت. در همان سال این شرکت را ترک کرد و شرکت نفتی آموکو را در بالتیمور تأسیس نمود.

بلاوستاین از رشد روزافزون نیاز به خودرو بهره گیری کرد و سوخت مرغوبی تولید نمود. وی پمپ بنزینهایی برای عرضه این سوخت احداث نمود که در مجموع 5 درصد از پمپ بنزینهای آمریکا را تشکیل می داد. شرکت وی چنان توسعه یافت که به یکی از بزرگترین شرکتهای نفتی کشور تبدیل شد. در سال 1924 شرکت نفتی و حمل و نقل پان امریکن(شرکت بزرگی که بعدها زیر پوشش شرکت استاندارد اویل آو ایندیانا) نیمی از سهام شرکت بلاوستاین را به مبلغ پنج میلیون دلار خرید و در سال 1933 با آن آمیختگی شد.

این شرکت چنان گسترش یافت که صاحب پالایشگاهها و بندرهایی شد و به عرصه بانکداری، بیمه، املاک و حمل و نقل دریایی نیز پا گذاشت.

جیکوب بلاوستاین (1970ـ1892)، پسر لوییس، نیز در توسعه شرکت دست داشت و در چند پست اداری و اجرایی شرکت مشغول شد و در سالهای 1933 تا 1937 رئیس شرکت بود. در دوره جنگ جهانی دوم جیکوب با توجه به تجربیاتش، نایب رئیس کمیسیون بازاریابی اداره نفت آمریکا شد.

جیکوب بلاوستاین در شمار ثروتمندترین مردان آمریکا بود. وی به امور یهودیان توجه داشت و از 1949 تا 1954 رئیس کمیته آمریکایی ـ یهودی، عضو هیأت مدیره دانشگاه عبری و انستیتو علوم وایزمن در اسرائیل بود.

جیکوب عضو کنگره دعاوی یهودیان علیه آلمان بود و در تعریف و تعیین روابط حکومت صهیونیستی با گروههای یهودی نقش داشت. وی در 1950 با بن گوریون به توافق رسید که نه اسرائیل در امور یهودیان آمریکا دخالت کند و نه یهودیان آمریکایی در امور داخلی اسرائیل. پس از این بود که بن گوریون، یهودیان جوان آمریکا را به مهاجرت به اسرائیل فراخواند و همین مسئله خشم رهبران یهودیان آمریکا را ـ که به آمریکایی بودن خویش اهمیت بیشتری می دادند ـ برانگیخت.

به هر حال پشتیبانیهای مادی و معنوی بلاوستاین و دیگر یهودیان آمریکایی از اسرائیل، بیشتر در چارچوب همان چیزی رخ می داد که ما آن را"صهیونیسم وطنی" نامیده ایم. هم اکنون خانواده بلاوستاین در میان لیست چهارصد خانواده و شخصیت ثروتمند آمریکایی است که ثروتش در 1985 حدود 850 میلیون دلار برآورد شده است.

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهشهای تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد سوم، زمستان 1382.