نهم ماه آو

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۳۰ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


"نهم آو" (Ninth of Av) عبری "تیشعا بآو" می شود. یهودیان در این روز به مناسبت سالگشت سقوط بیت المقدس و انهدام معبد اول و دوم (این دوحادثه از نظر یهودیان در یک روز واقع شده است) روزه می گیرند و عزاداری می کنند. سنتهای یهودی میان این تاریخ و دیگر فجایعی که به گمان یهودیان در همین تاریخ روی داده است، ارتباط برقرار می کنند؛ اگرچه واقعا چنین چیزی صحت نداشته باشد. برای مثال می توان از سقوط قلعه بیتار (135 میلادی)، اخراج یهودیان از انگلیس (1290 میلادی) و اخراج آنها از اسپانیا (1426 میلادی) نام برد.

در این عید سفر مرائی پس از نماز عشا در معبدخوانده می شود. همچنین در هنگام نماز صبح یا بعد از آن در سایه یک شمع کم نور مرثیه هایی که به فجایع تاریخ یهود اشاره دارد، خوانده می شود. نمازگزاران به علامت عزا بر روی زمین و یا بر صندلیهای کوتاه می نشینند. در این روز همچنین به زیارت اهل قبور می روند و برای بازگشت قوم یسرائیل به فلسطین دعا می کنند. در نهم آو حمام کردن، خوردن و آشامیدن، خندیدن و آرایش کردن حرام است و نمازگزاران در آن به یکدیگر خوشامد نمی گویند.

گفته می شود که ماشیح در نهم آو متولد خواهد شد و به همین دلیل برخی از زنان یهودی به موی خود روغن می مالند. یهودیان اصلاح طلب این روز را جشن نمی گیرند. مناخیم بگین پیشنهاد داد که سالروز کشتار یهودیان به دست نازیها در نهم آو گرامی داشته شود، ولی نهاد دینی حاخامها با پیشنهاد وی مخالفت کرد و مدعی شد که نهم آو یک مناسبت دینی است در حالی که کشتار یاد شده چنین نیست.

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهشهای تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد پنجم، چاپ اول، پاییز 1382.