مصر در فرایند صلح اعراب با اسرائیل، مواضع ـ 1991

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۲۹ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


رژیم مصر در طرح صلح جدید آمریکا در سال 1991 و فرایند صلح اعراب با اسرائیل به عنوان یک طرف مستقیم برای حل و فصل مسائل وارد نشد. اما به عنوان یک عامل واسطه و شریک قدیمی در حفظ چارچوب توافقهای کمپ دیوید وارد معرکه گردید. با توجه به تلاشهای این کشور در ایفای نقش میانجی و اظهارات مقامات این کشور پیرامون فرایند صلح با اسرائیل مواضع این کشور را به طور خلاصه چنین می توان برشمرد.

1) زمان به نفع اعراب نمی باشد و نهایتا می بایست به سوی انتخاب صلح تا پایان راه بروند. مصریها معتقدند عقب نشینی اسرائیل از کرانه غربی چه به طور کلی و چه جزئی تحت حاکمیت حزب لیکود بر اسرائیل اگر بعید نباشد بسیار دشوار خواهد بود. لیکن این امیدواری وجود دارد که برای عملیات صلح دینامیک خاصی وجود دارد که اسرائیل را در مراحل آینده تحت فشارهای بین المللی و منطقه ای قرار داده و این رژیم را به ایجاد تغییر افکار عمومی اسرائیل جهت قبول عقب نشینی های زیربنایی در خصوص آینده کرانه باختری، غزه و قدس مجبورمی سازد.

2) مصریها نمایندگی مشترک اردنی ـ فلسطینی را ضمن دور نگه داشتن نمایندگان فلسطینی های خارج در مرحله اول گفتگوها پذیرفته و همچنین تلاش می کنند برای ایجاد شکل میانه ای بین حق بازگشت فلسطینی های خارج و رد آن. یعنی به حق بازگشت فلسطینی های خارج به شکلی محدود و مقید به گفتگوهای مربوط به آن نگاه می کنند و خواستار تأخیر در گفتگو پیرامون آینده قدس به مراحل پایانی گفتگوها می باشند.

3) مصریها براساس بازگشت جولان به سوریه حرکت می کنند و اعطای وضعیتی بین حکومت خودمختار و دولت مستقل تحت اشراف اردن و اسرائیل (به مدت 5 سال) را در نظر دارند. به شرط آنکه مسئله آینده زمین و فلسطینی ها در طول سالهای مرحله انتقالی مورد بحث قرار گیرد. این اندیشه خیلی با اندیشه اسرائیلی ها تفاوت ندارد و اگر اختلافی هم هست در مورد چگونگی نگرش به پایان کار می باشد.

4) مصریها معتقدند که در مرحله کنونی ایجاد یک جایگزین برای ساف دشوار بوده ولیکن در صورت توانایی فلسطینی ها در تغییر رهبری خود، مصریها از آن حمایت می کنند. کمااینکه از این مسئله که نقش فلسطینی های کرانه غربی و غزه در مراحل گفتگوها به حساب رهبری ساف و با هماهنگی و تفاهم با اردن صورت گیرد، حمایت می کنند. در هر صورت مصریها تلاش می کنند که برگه فلسطینیان به دست سوریه نباشد. این در حالی است که مرحله تفاهم مصری ـ سوری در این مقطع در سطح بسیار بالا بوده است.

مأخذ:

  1. روزنامه اخبارالاسبوع، 23/3/1991.