پایگاههای نظامی اسرائیل

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۱۴ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


مقدمه:

شناخت مکان استقرار پایگاههای نظامی اسرائیل در سطح نیروهای سه گانه زمینی، دریایی و هوایی، به منزله آشنایی با بخشی از جغرافیای نظامی و استراتژیک رژیم صهیونیستی است. لذا بررسی پراکندگی این پایگاهها در قلمرو اراضی اشغالی 1948، در کانون توجه گزارش حاضر قرار دارد.

اطلاعات موجود درباره پراکندگی و مکان استقرار پادگانها، پایگاهها و قرارگاههای نظامی هر کشور، تا آنجا در دسترس است که منابع نظامی و امنیتی آن کشور، اجازه درج و نشر آن را داده اند و اسرائیل نیز از این قاعده مستثنی نیست، به ویژه با حساسیت منحصر به فردی که این رژیم نسبت به تأسیسات و پایگاههای نظامی و امنیتی خویش دارد، این قضیه نمود بیشتری پیدا می کند.

با این حال در این نوشتار کوشش شده براساس دقت و صحت اطلاعات موجود، حول محور مورد بحث، مطالبی گردآوری و تدوین شود.

پایگاههای نظامی اسرائیل به لحاظحساسیتهای ویژه این رژیم به طور مشخص برآورد نشده است و از این رو براساس آمار و داده های موجود، تنها می توان آن تعداد از پایگاههایی که اطلاعات مربوط به آنها منتشر شده اند را مورد بررسی قرار داد.

الف ـ پایگاههای نظامی نیروی هوایی:

1 ـ پایگاههای مستقر در شمال اسرائیل:

منظور از این پایگاهها آن دسته از پایگاههایی اند که به طور پراکنده در شهرهای شمالی اسرائیل مستقر می باشنط÷د. این شهرها عبارتند از: صفد، عکا، طبریه، حیفا، ناصره و ناهاریا.

1) آمیاد (Amiad) :

این پایگاه در شمال غربی دریاچه طبریه واقع شده است و پایگاه هواپیماها و هلیکوپترهای سبک جنگی به حساب می آید و با نام شاکار 20 (Shachar 20) نیز شناخته می شود.

2) بت زیت (BetZet :

پایگاه بت زیت در شمال شرقی ناهاریا (Nahariya) قرار دارد و پیش از این با نام ال بسا (El Bassa) شناخته می شد. این پایگاه مختص هواپیماها و هلیکوپترهای سبک جنگی است. نام عبری آن شاکار 33 (Shachar 33) است.

3) بیرانت (Biraneet) :

پایگاه بیرانت در مجاورت با مرز لبنان قرار گرفته و محل استقرار هلیکوپترهای جنگی از نوع AH-2 است.

4) دالتون (Dalton) :

دالتون یا شاکار 23 (Shachar 23) در شمال اسرائیل و 15 کیلومتری مرز لبنان قرار دارد و محل استقرار هواپیماها و هلیکوپترهای سبک جنگی است.

5) عین شمر (Ein Shemer) :

این پایگاه نیز در مجاورت مرز لبنان قرار دارد و پایگاه هلیکوپترهاو جنگنده های سبک است.

6) گیبور (Gibor) :

گیبور یا شاکارا 16 (Shachar 16) ، در شرقی ترین قسمت شهرک شامونا (Shamona) و در فاصله اندکی از مرز لبنان قرار گرفته است. این پایگاه توسط هلیکوپترهای گشتی مورد استفاده قرار می گیرد.

7) حیفا (Haifa) :

این پایگاه در شمال شهر حیفا واقع شده و به تجهیزات اعلام شرایط اضطراری مجهز است.

8) مادوکوت (Maduchot) :

پایگاه مادوکوت، شاکار 14 (Shacharl 14)نیز خوانده می شود و پایگاه جنگنده ها و هلیکوپترهای سبک است. این پایگاه در نزدیکی شهرک کدماد زوی (Chodmad Zevi)در مناطق اشغالی جولان واقع شده است.

9) رامات دیوید (Ramat David) :

پایگاه رامات دیوید در جنوب شرقی حیفا قرار دارد و اسکادرانهای 109، 110، 117 و 190 از این پایگاه استفاده می کنند.

10) رفایا (Ravaya) :

پایگاه رفایا در 30 کیلومتری جنوب دریاچه طبریه و در چند کیلومتری جنوب شهرک بیت شیان (Beith She-an)قرار دارد. هواپیماها و هلیکوپترهای سبک جنگی در رفایا استقرار دارند.

2 ـ پایگاههای مستقر در مرکز اسرائیل:

پایگاههای نظامی مستقر در مرکز اراضی اشغالی به دو بخش تقسیم می شوند. دسته نخست را از آن دسته از پایگاههایی تشکیل می دهند که در جوار شهرهای اسرائیلی نشین نظیر: بیسان، یافا، نتانیا، تل آویو، قدس غربی، هرتزلیا و رمله واقع گردیده ودسته دوم را پایگاههایی تشکیل می دهند که در نزدیکی شهرهای فلسطینی مانند طولکرم، رام الله و الخلیل مستقر می باشند.

1) بیت ایل (Beit El) :

بیت ایل که با نام شاکار 31 (Shachar 31)هم شناخته می شود، در چهار کیلومتری رام الله و در مجاورت روستای بیت این (Beitin) واقع شده است.

این پایگاه به طور متداول توسط هلیکوپترهای ترابری مورد استفاده قرار می گیرد. ارتفاع آن از سطح دریا 2920 فوت و مجهز به تأسیسات هشداردهنده است.

2) هرتزلیا (Herzlia) :

این پایگاه در شمال تل آویو در نزدیکی شهر هرتزلیا قرار دارد و توسط اسکادران 101 مورد استفاده قرار می گیرد.

3) کفرسیرکین (Kfarsirkin) :

پایگاه کفرسیرکین در شرق پتح ـ تیکوا(Petach-Tikva) ، قرار دارد. هم اینک پایگاه مزبور در اختیار جنگنده ها و هلیکوپترهای سبک نیروی هوایی اسرائیل است.

4) نتانیا (Netanya) :

این پایگاه در نزدیکی شهر نتانیا، قرار دارد و محل استقرار اسکادران 101 است.

5) پالماخ (Palmachim) :

پایگاه پالماخ در اوایل دهه 70 توسط IAFساخته شد. این پایگاه در ابتدا با هدف استقرار تسلیحات موشکی و سپس عملیات هلی برد، تأسیس شد. در حال حاضر، اسکادرانهای 124، 151، 160، 161، 193، 194 و 200 در آنجا مستقرند. پالماخ در شمال شرقی بندر آشدود واقع شده است.

6) داو هوز (Dav Hoz) :

این پایگاه در نزدیکی تل آویو قرار دارد و در حال حاضر مورد استفاده اسکادرانهای 100، 125، 128، 135 و 191است.

7) جریکو (Jericho) :

این پایگاه در شرق عسقلان، جنوب شرقی تل نوف (Telnof) ، جنوب رودخانه ناهال و در میان کریات گات (Kiriat Gat) و بیت شمش (Beit-Shemesh) ، قرار دارد. در حال حاضر، اسکادرانهای 150، 199 و 248 در این پایگاه مستقرند.

8) تل نوف (Telnof) :

پایگاه تل نوف در شرق اشدود (Ashdod)قرار دارد و اسکادرانهای 106، 114، 118، 119، 133، 148، 201 و505 درآنجا مستقرند.

3 ـ پایگاههای مستقر در جنوب اسرائیل:

منظور از این پایگاهها، پایگاههای واقع در شهرهای جنوبی اسرائیل مانند بئرسبع و نقب است.

1) عین ـ یاهاف (Ein-Yaahav) :

یک پایگاه کوچک نظامی واقع در مرکز آراوا (Arava) ، 100 کیلومتری شمال ایلات است. از این پایگاه برای مقاصد نظامی و در بعضی موارد غیرنظامی استفاده می شود.

2) هاتزوا (Hatzeva) :

هاتزوا یا شاکار 32 (Shachar 32) در جنوب بحرالمیت و در مجاورت مرز اردن قرار دارد. در این پایگاه هواپیماها و هلیکوپترهای سبک جنگی قرار دارند.

3) هاتزریم (Hatzerim) :

پایگاه هاتزریم در اوایل دهه 60 توسط نیروی هوایی ارتش اسرائیل ساخته شد و از سال 1966 مورد استفاده قرار گرفت. این پایگاه در جنوب اسرائیل قرار دارد، ارتفاع آن از سطح دریا 722 فوت (220 متر) است و در حال حاضر محل استقرار، اسکادرانهای 102، 107، 123، 130، 141، 142، 155، 162، 247 و 252 است.

4) اوودا (Uvda) :

این پایگاه به وسیله آمریکا در شمال غرب ایلات ساخته شد و در حال حاضر، اسکاندرانهای 137، 143، 145 و 202 در آنجا مستقرند.

5) رامون (Ramon) :

پایگاه رامون در جنوب غرب بئرسبع واقع در صحرای نقب قرار دارد. این پایگاه توسط آمریکا ساخته شد و در سال 1981 گشایش یافت و هم اینک، اسکادرانهای 113، 127، 140، 147 و 1253 از آن استفاده می کنند.

6) اشدما (Shdema) :

پایگاه اشدما در مرکز نقب قرار دارد و اصولاً مورد استفاده هواپیماها و هلیکوپترهای سبک جنگی می باشد.

ب ـ پایگاههای نظامی نیروی دریایی:

1 ـ پایگاه نظامی حیفا:

این پایگاه در بندر حیفا واقع شده و از مهمترین پایگاههای نظامی دریایی اسرائیل به شمار می رود. بندر حیفا، قدیمی ترین بندر اسرائیل است که در سال 1933 توسط انگلیس ساخته شد. در حال حاضر، پایگاه نظامی حیفا مکان استقرار زیردریاییهای اسرائیل است. علاوه بر این، قایقهای گشتی و ناوگان کوچکی از کشتیهای موشک انداز نیز در این پایگاه قرار دارند.

2 ـ پایگاه نظامی آتلیت (Atlit) :

پایگاه نظامی آتلیت در بندر آتلیت واقع در چندکیلومتری جنوب حیفا قرار دارد و منحصرا در اختیار نیروی دریایی اسرائیل است. اسکادران 13 نیروی دریایی این کشور در پایگاه آتلیت مستقر و این اسکادران به قایقهای گشتی مجهز است.

3 ـ پایگاه نظامی ایلات (Eilat) :

ایلات، در جنوبی ترین قسمت اسرائیل واقع شده و نخستین بار در سال 1951 مورد استفاده نیروی دریایی اسرائیل قرار گرفت. در اوایل دهه 80 ، تعدادی از فرماندهان ارشد نیروی دریایی در این پایگاه استقرار یافتند. و در حال حاضر نیز قایقهای گشتی یگان 915 در پایگاه ایلات حضور دارند.

4 ـ پایگاه نظامی سرفرماندهی:

سرفرماندهی نیروی دریایی اسرائیل در شهر تل آویو استقرار دارد. این پایگاه مدیریت عملیاتهای دریایی، کسب اطلاعات، اقدامات لجستیک و نظارت بر حسن انجام وظایف نیروهای انسانی را عهده دار است.

5 ـ پایگاه نظامی اشدود (Ashdod) :

پایگاه نظامی اشدود واقع در بندر اشدود در 40 کیلومتری جنوب تل آویو است. این پایگاه نظامی در حال حاضر در اختیار قایقهای گشتی یگان 916 قرار دارد.

ج ـ پایگاههای نیروی زمینی ارتش اسرائیل

درباره پراکندگی نیروی زمینی ارتش اسرائیل و موقعیت و توانمندی واحدها، اطلاعات بسیاری در دست نیست. در سال 1988، مؤسسه مطالعات استراتژیک لندن تعداد نفرات نیروهای زمینی ارتش اسرائیل را 104 هزار نفر ارزیابی کرد. در سال 1998 این مؤسسه تعداد مزبور را 175 هزار نفر تخمین زد. علاوه بر این تعداد 430 هزار نفر نیز به عنواننیروهای ذخیره، شمارش شدند. در سال 2004 تعداد نفرات نیروی زمینی 125 هزار نفر و نیروهای ذخیره 600 هزار نفر برآورد شده است.

به لحاظ پراکندگی تا سال 1988 بیشتر نیروهای زمینی در مرز شمالی و شرقی اسرائیل در مجاورت با اردن، سوریه و لبنان مستقر بودند. هنگامی که ارتش سوریه قسمت اعظم نیروهای خود را از لبنان خارج کرد، شش یگان نظامی خود را در بلندیهای جولان مستقر ساخت. در مقابل اسرائیل نیز تانکهای و نفرات نظامی خود را به جولان انتقال داد. نیروهای ذخیره نیز در مواقع مورد نیاز در نقاط مختلف به خدمت گرفته می شوند.

در یک تقسیم بندی کلی می توان موقعیت جغرافیایی استقرار نیروی زمینی ارتش اسرائیل را در سه مرکز فرماندهی این نیرو خلاصه کرد. فرماندهی شمال به ریاست ژنرال آوی میزراهی (Avi Mizrahi)، فرماندهی جنوب به ریاست ژنرال دان هارل (Dan Harel) و فرماندهی مرکز به ریاست ژنرال یائیر ناوه (Yair Naveh)، سه مقر سرفرماندهی یاد شده اند.

مآخذ:

  1. www. aeroflight. co. uk/waf/Israel/israf 1.htm
  2. www. global security.org/Israel/Navy/haifa/htm
  3. Atlit; Eilat; Bases; Ashdod
  4. Allrefer.com-Israel-Ground forces/Israel in formation Resource
  5. www. Idf. il/DOVER/site/main page/htm