زنان صهیونیست آمریکا، سازمان

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۲۰ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


الف ـ تاریخچه:

سازمان زنان صهیونیست آمریکا توسط گروهی دوازده نفره موسوم به محفل مطالعاتی خواهران صهیون و به رهبری در هنریتاژولد (Henrietta Szold) سال 1912 تأسیس شد. در واقع تصمیم این گروه به توسعه تشکیلاتشان در سطح یک سازمان ملی، اساس فکری تأسیس این سازمان بود. در زمان تأسیس سازمان، این گروه دو هدف داشت: ترویج آموزش یهودی و صهیونیستی در آمریکا، و پرستاری در زمینه بهداشت عمومی و آموزش پرستاری در فلسطین. ولی نظریات رهبری هنریتاژولد موجب تشکیل آن چنان سازمان بزرگ صهیونیستی شد که به گفته ای امروزه در آمریکا و پورتوریکو بیش از 370 هزار نفر عضو دارد.

هنریتاژولد کارش را به عنوان یک معلم و مدیر امور آموزشی در شهر بالتیمور آمریکا شروع کرد، و به مدت 16 سال در این شهر تدریس نمود. او ضمن تدریس، اقدام به تشکیل مدرسه شبانه ای برای روسهای مهاجر یهودی نمود که خود اداره آن را به عهده داشت، سپس شغل دوم خود را به عنوان منشی هیأت دبیران انجمن انتشاراتی یهودیان، شروع کرد که بیست و سه سال طول کشید و بالاخره در سال 1916 و در سن 56 سالگی سومین شغل خود را به عنوان مبلغ تمام وقت فلسطین و تبلیغ کننده ای توانا برای هداساه (نک: هداساة) آغاز نمود. او در سال 1920 به فلسطین رفت و به استثناء سه سال اقامت در نیویورک تا روز فوتش در 1945 در فلسطین ماند.

سازمان نیرومندی که ژولد خلق کرد از ابتدای تأسیس به صورتی مستمر به فعالیتهای صهیونیستیو جمع آوری کمکهای مالی پرداخت و برخلاف سایر سازمانهای صهیونیستی بعد از 1948 دچار کاهش در تعداد اعضای سازمان نشد.

ب ـ ساختار سازمانی:

سازمان زنان صهیونیست آمریکا به عنوان سازمانی غیرانتفاعی و معاف از مالیات در ایالت نیویورک تشکیل شد و برای فرار از دادن گزارش سالیانه که طبق قوانین جاری این ایالت سازمانها مکلف به آن هستند به عنوان سازمانی مذهبی به ثبت رسید و بدین لحاظ از دادن گزارش فوق که طبق قانون می بایستی در دسترس عموم قرار گیرد معاف گردید.

سازمان زنان صهیونیست آمریکا تنها سازمان صهیونیستی است که تعداد زیادی عضو دارد، زنان یهودی عضو این سازمان با سنین و مشاغل مختلف، متعلق به 1400 بخش محلی هستند که براساس سن و علایق گروهی سازماندهی شده اند.

بالاترین سطح تعیین کننده خط مشی های سازمان، هیأتی مرکب از 140 نماینده از سرتاسر آمریکا است. این هیأت سالی دوبار تشکیل جلسه می دهد تا خطمشی هایی اساسی و مهم سازمان را بررسی کند. تصویب خط مشی هایی اساسی و مهم سازمان را بررسی کند. تصویب خط مشی های که از اهمیت کمتری برخوردارند با هیأت اجرایی سازمان در نیویورک است و معمولاً تصمیمات متخذه از طریق این هیأت به بخشهای محلی و اعضاء ابلاغ می گردد.

در بررسی که در اواسط دهه هشتاد انجام گرفت، رئیس این سازمان از نظر اهمیت مسئولیتهای او به رئیس یک شرکت بزرگ آمریکایی تشبیه شده که سازمانی را با 30 واحد منطقه ای و 350هزار عضو و بودجه ای چندین میلیون دلاری سرپرستی و ادارهمی کند.

این سازمان به عنوان یک سازمان صهیونیستی عضو فدراسیون صهیونیستهای آمریکاست و از طریق فدراسیون جهانی صهیونیستهای متحد که تشکیلاتی است غیر حزبی با جنبش جهانی صهیونیستها در ارتباط است. این سازمان در نشریات خود، بر این نکته تأکید بسیار دارد که به هیچ یک از احزاب سیاسی اسرائیل وابستگی ندارد. این سازمان در واشنگتن دارای نماینده داوطلبی است که در جلسات مطبوعاتی وزارت خارجه آمریکا شرکت می کند. در سازمان ملل نیز به عنوان یک سازمان غیردولتی شناخته شده و جزء ناظرین رسمی هیأت آمریکا در این سازمان می باشد.

ج ـ امور مالی:

طبق اظهارنامه ای که سازمان زنان صهیونیست آمریکا برای سازمان درآمدهای داخلی آمریکا تکمیل کرده است درآمد این سازمان از اول ژوئیه 1981 تا ژوئن 1982 ده میلیون دلار بوده که یک دوم آن کمکهای مستقیم مردمی است، 8/2 میلیون دلار وجوه مربوط به حق عضویت، 1/1 میلیون دلار سود سهام و بهره و حدود 000/900 هزار دلار هم درآمد حاصله از اجرای بعضی از برنامه ها، بوده است. در طرف دیگر جمع مخارج سازمان 1/9 میلیون دلار بوده که 45 درصد آن صرف برنامه های خدماتی گردیده، 43 درصد خرج هزینه جمع آوری کمکها و اعانات و 12 درصد مخارج مدیریت.

ارزش دارایی خالص این سازمان در پایان همان سال 8/22 میلیون دلار تعیین گردیده و در سال 1982 ـ 1983 بیش از 49 میلیون دلار کمک مالی و اعانه جمع آوری کرده است.

تا سال 1983 سازمان زنان صهیونیست آمریکاتنها یک سازمان صهیونیستی آمریکایی بود که اعضای آن تبعه آمریکا بودند ولی در شصت و نهمین جلسه سالیانه گردهم آیی نمایندگان این سازمان در اوت 1983 هیأت مدیره طی آن تصمیم گرفت که این سازمان در سطح بین المللی فعالیت کند. در اجرای این تصمیم سازمان شروع به عضوگیری و تشکیل گروههای جمع آوری کننده کمکهای مالی در خارج از آمریکا نمود و برای اینکه این تشکیلات هم که از اعضای غیرآمریکایی تشکیل شده از معافیت مالیاتی برخوردار گردد، سازمانی وابسته به انجمن نجات پزشکی سازمان زنان صهیونیست آمریکا اعلام گردید و از این طریق توانست وجوهی را که برای اسرائیل می فرستد طبق قانون از پرداخت مالیات معاف گرداند.

د ـ حمایتهای سازمان از اسرائیل:

این سازمان همانند دیگر سازمانهای صهیونیستی آمریکا در حمایت از اسرائیل دو وظیفه اساسی را انجام می دهد: 1ـ اطلاعات مختلفی درباره اسرائیل تهیه کرده و در اختیار آمریکاییان قرار می دهد. 2ـ برای اجرای برنامه هایی خاص در اسرائیل به صورت گسترده ای به جمع آوری کمکهای مالی و اعانات می پردازد.

یکی از نقشهای مهم این سازمان از هنگام تأسیس، ایجاد و یا کمک به ساختن مؤسسات بهداشتی و درمانی در اسرائیل بوده است. در این زمینه ساختمان بیمارستان دانشگاهی هداساه و مدرسه عالی پزشکی دانشگاه عبری هداساه در اورشلیم را می توان نام برد. علاوه بر این برای ایجاد مدارس پرستاری، دندانپزشکی، درمانگاههای سرپایی و مراکز بهداشت محلی به میزان قابل توجهی این سازمان کمک مالی کرده است.

جمع آوری کمکهای مالی برای اجرای برنامه های متنوعی در اسرائیل از قبیل برنامه آموزشی حرفه ای برای جوانان عقب افتاده یهودی، تشویق به مهاجرت به اسرائیل از دیگر فعالیتهای این سازمان است و از این نظر، یعنی تشویق جوانان به مهاجرت به اسرائیل از سرتاسر جهان یکی از بزرگترین سازمانهای جهان است. این سازمان به کمک بخش جذب مهاجرین آژانس یهودیان و همچنین کمکهای وزارت کار اسرائیل شش مرکز خدماتی در این رابطه ایجاد کرده است.

سازمان زنان صهیونیست آمریکا در فعالیتهای صندوق ملی یهودیان، خود را در همه جهات سهیم دانسته و در حقیقت بزرگترین حمایت کننده مالی این صندوق در جهان به شمار می رود. طبق آمار و اطلاعات موجود، این سازمان از سال 1929 به بیست پروژه صندوق کمک مالی کرده و سازمان حاضر نیز به هر سه سال یکبار به پروژه جدیدی که صندوق مجری آن است کمک مالی می کند.

این سازمان در داخل آمریکا، یکی از تشکلهای بسیار مجهزی است که اطلاعات کاملی از اسرائیل، و بیشتر در زمینه های پیشرفت و توسعه و همچنین امنیت آنها تهیه کرده و در اختیار مردم آمریکا قرار می دهد. در واقع اطلاعات تهیه شده توسط این سازمان، تکرار اظهارات مقامات رسمی اسرائیل است که به نحوی وسیع تر و از طریق امکانات عمومی و ارتباطات پزشکی هداساه در اختیار مردم قرار می گیرد.

نمونه ای از این نوع فعالیت مربوط به 18 ژوئیه سال 1982 است که هواپیماهای اسرائیل به شدت بیروت را بمباران می کردند. در این رابطه، سازمان مقاله ای را به صورت آگهی در روزنامه معروف نیویورک تایمز به چاپ رساند. در زیر این مقاله نام وامضا یازده تن از پزشکان دانشگاهها و مراکز پزشکی معروف آمریکا بود و مقاله چنین عنوان داشت: "ما، اعضای هیأت مشاور پزشکی سازمان هداساه مایلیم حقایق زیر را با مردم آمریکا در میان گذاریم" و در متن مقاله و یا آگهی اشاره به این مطلب شده بود که جنگ داخلی لبنان در سال 1975، سیستم مراقبتهای بهداشتی در این کشور به ویژه در مناطق جنوبی آن را به نابودی کشانده و در سال 1976، دولت اسرائیل و سازمانهایی چون زنان صهیونیست قدم پیش گذارند تا این نیاز شدید مردم جنوب لبنان را به مراقبتهای بهداشتی تأمین کنند، ولی در این مقاله هرگز از این حقیقت که اسرائیل سیستم مراقبتهای بهداشتی را که جمعیت هلال احمر فلسطینیان و جنبش ملی لبنانی در سال 1975 به وجود آورده بودند چگونه به نابودی کشاندند ذکری نشد.

در شصت و نهمین جلسه سالیانه مجمع عمومی سازمان زنان صهیونیست آمریکا، 1983، جین. ج کرک پاتریک Jeane. J.KiRK Pattrick نماینده دائمی آمریکا در سازمان ملل عالی ترین نشان این سازمان یعنی جایزه هنریتاژولد را دریافت کرد. در ضیافت شامی که مجمع ترتیب داده بود میرروزنه Meir Rosenneسفیر اسرائیل در آمریکا و سناتور جوزف بی دن (Joseph Biden) از دل آوَر (Delaware)آمریکا سخنرانی کردند و نماینده دائمی کشور کستاریکا در سازمان ملل جرج اربی نا (Jorge Arbina) به سبب دوستی کشورش با اسرائیل و انتقال سفارتخانه اش از تل آویو به قدس مورد ستایش قرار گرفت.

این سازمان همانند دیگر سازمانهای صهیونیستی دیگر توجه خاصی نسبت به جوانان دارد، در نشریه ای از سازمان به نام "حقایقی درباره هداساه" چنین آمده:

"هداساه برنامه های متنوعی را با هویت یهودی و در قالبی صهیونیستی برای جوانان اجراء می کند. این برنامه ها از طریق بخش جنبش جوانان موسوم به "طلوع" و کمپهای تابستانی برای جوانان، کلوپهایی که در تمام فصول سال فعالند، سمینارهای آموزش رهبری و دیگر برنامه های خاص اسرائیل اجراء می گردند.

هداساه بخش دیگری دایر نموده که دارای 8 هزار عضو است. این بخش خود از دو سطح تشکیل گردیده: سطحی که نوجوانان از 9 سالگی تا سنین دوره دبیرستانی عضو آن هستند به نام "یهودای جوانان" و سطح دوم برای جوانانی در سنین دانشگاهی که گروههایی جهت حمایت از مهاجرت به اسرائیل در این سطح سازماندهی شده اند. در بین اعضای جوان تر مجله ای توزیع می شود به نام "یهودی جوان" که قدیمی ترین نشریه مخصوص کودکان یهودی در آمریکاست. کمپ مخصوص برای آموزش رهبری برای بزرگسالان و 5 کمپ منطقه ای برای نوجوانان هر تابستان فعالیت می کنند که همگی شعب تابستانی بخش جنبش جوانان موسوم به "طلوع" می باشند.

بخش جنبش جوانان صهیونیست این سازمان در گزارشی از فعالیتهای خود در 1983 می گوید که بیش از دو هزار دانش آموز برای کمپهای تابستانی و 800 نفر برای کمپ آموزش رهبری نام نویسی کرده اند. علاوه بر فعالیتهایی که در بالا اشاره شد این سازمان در تابستان سمینارهایی برای آموزش رهبری و تورهایی برای بازدید از اسرائیل به نام "مقصد، اسرائیل است" ترتیب می دهد.

مأخذ:

  1. اوبرین، لی: المنظمات الیهودیة الامریکیة و


::#نشاطاتها فی دعم اسرائیل، مؤسسة الدراسات الفلسطینیة، بیروت 1986.