پرز، شیمون، طرح صلح ـ 21/10/1985

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۱۴ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


شیمون پرز، نخست وزیر وقت اسرائیل در تاریخ 21/10/1985 سخنانی را در سازمان ملل متحد ایراد کرد. وی در این سخنرانی طرح صلحی را مطرح ساخت و خواهان پایان یافتن حالت جنگ میان اسرائیل و اردن و آغاز مذاکرات صلح در همانسال شد.

پرز پیشنهاد کرد که کمیسیونهایی تشکیل شود تا در مدت سی روز برای هماهنگ کردن پشتیبانی بین المللی، که زمینه ساز آغاز مذاکرات مستقیم میان اسرائیل و اردن خواهد شد، برنامه ریزی کند.

طرز پرز در بندهای زیر خلاصه می شود:

1 ـ دستیابی به قرار داد صلح میان اسرائیل و کشورهای غربی و حل مسأله فلسطین.

2 ـ نگذاشتن پیش شرط از هر دو طرف.

3 ـ اساس مذاکرات را قطعنامه های 242 و 338 شورای امنیت تشکیل می دهد، و سایر پیشنهادها در دستور کار مذاکرات قرار داده می شود.

4 ـ مذاکرات میان طرفهای درگیر به صورت مستقیم انجام می گیرد.

5 ـ در صورت لزوم و با توافق طرفهای درگیر، مذاکرات با حمایت بین المللی انجام می شود.

6 ـ مذاکرات پیش از پایان سال جاری در اردن یا اسرائیل یا هر کشور دیگر مورد توافق انجام می شود. پرز آمادگی اسرائیل را برای برگزاری جلسه افتتاحیه در عمان اعلام داشت.

7 ـ مذاکرات میان هیأت اسرائیلی و هیأت اردنی یا اردنی ـ فلسطینی انجام خواهد شد، مشروط به این که هدف هیأت اخیر صلح باشد و نه ترور سیم.

پرز پیشنهاد کرد که مذاکرات به تدبیر فوری مرزی و حل مسأله فلسطین منجر شود. وی گفت که معاهده کمپ دیوید می تواند مبانی مناسبی برای این امر باشد و می توان از اعضای دایمی شورای امنیت خواست تا از این مذاکرات حمایت کنند.

پرز افزود که از دیدگاه اسرائیل کشورهایی که با هر یک از طرفهای مذاکره کنند روابط دیپلماتیک ندارند نباید در مذاکره شرکت کنند،زیرا این امر درمذاکرات مستقیم تأثیر خواهند گذاشت. از برخی اعضای شورای امنیت نیز برای شرکت در مذاکرات دعوت می شود. وی تأکید کرد که معاهده کمپ دیوید می تواند مبنایی برای صلح باشد، هر چند اردن در آن شرکت نداشته است، پرز برای نخستین بار خواستار مشخص شدن برنامه کاری و اقدامات اداری و چارچوب بین المللی مذاکرات از طریق کمیسیونهای مشترک اردنی ـ اسرائیلی شد، و تأکید کرد که این کمیسیونها می توانند ظرف 30 روز کار خود را آغاز کنند.

مأخذ:

  1. منیر الهور وطارق الموسی: مشاریع التسویة القضیة الفلسطینیة 1985ـ1947، دارالجلیل للنشر 1986.