موشکهای هوا به هوای اسرائیل: تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
نسخهٔ کنونی تا ۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۲۹
قلمرو محدود سرزمینهای اشغالی فلسطین باعث شده است تا اسرائیل از عمق استراتژیک مطلوب برخوردار نباشد. بدین لحاظ به منظور جبران این ضعف، برتری "هوایی" خود در سطوح منطقه ای و تقویت تولید تسلیحات هوایی اعم از جنگنده، موشک، ضد موشک و موشکهای هوا به هوا را در رأس سیاستهای نظامی خویش قرار داده است. این رژیم در راستای کم اثر کردن پیامدهای منفی فقدان عمق استراتژیک، تمرکز ویژه ای را بر تولید موشکهای هوا به هوا معطوف کرده است؛ موشکهایی که به عنوان یکی از مهمترین تسلیحات نظامی اسرائیل در جنگهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته اند موشکهای هوا به هوای "شفریر" و "پیتون" از جمله آنهاست.
اولین نسل از موشکهای هوا به هوا در اسرائیل با نام "شفریر" (Shafrir) ساخته شد.
گامهای اولیه تولید موشک هوا به هوا در سال 1950 برداشته شد و نیروی هوایی اسرائیل با مشارکت کارشناسان و متخصصین آمریکایی و اسرائیلی سرانجام در سال 1959، اولین موشک هوا به هوا با نام "شفریر 1" را تولید کرد. سران نظامی از ساخت این موشک استقبال نکردند، زیرا طراحی نامطلوب بدنه و کلاهک موشک احتمال اصابت آن به هدف مورد نظر (هواپیما) را کاهش می داد. بر این اساس، متخصصان جنگ افزارسازی مجددا فراخوانده شده و طرح مدرنیزه کردن "شفریر 1" به آنها واگذار شد. پنج سال بعد (جولای 1964) شرکتجنگ افزارسازی "رافائل" (Rafael) ، موشک جدید خود را با نام "شفریر 2" معرفی کرد که از لحاظ طول، وزن و قطر، هیچ تفاوتی با موشک "شفریر 1" نداشت، ولی از قابلیت انهدام بیشتری برخوردار بود.
اسرائیل در جنگ "یوم کیپور" از این موشکها استفاده کرد. بنابر ادعای منابع صهیونیستی، حدود 192 جنگنده اسرائیلی با به کارگیری موشکهای "شفریر 2"، تعداد 277 فروند از مجموع 945 جنگنده هوایی (600 جنگنده مصری و 345 جنگنده سوری) را منهدم کردند. منابع اسرائیلی، مجموع سهم موشکهای "شفریر 2" به کار گرفته شده در این جنگ را 7/50 درصد از کل موشکهای شلیک شده اعلام کرده و مدعی شدند که 1/32 درصد جنگنده های هوایی مصر و سوریه توسط این موشک منهدم شدند.
مشخصات ظاهری موشکهای "هوا به هوا"ی شفریر 1 و 2 به قرار زیر است:
طول موشک: 2 متر و 50 سانتیمتر
طول کلاهک: 55 سانتیمتر
قطر بدنه موشک: 15 سانتیمتر
وزن کل موشک: 93 کیلومتر
وزن کلاهک: 11 کیلوگرم
برد مفید: 5 کیلومتر
پس از جنگ "یوم کیپور"، رژیم صهیونیستی بیش از پیش به ارتقای سطح کیفی و کمی موشکهای هوا به هوا اندیشید و از این رو به طراحی و ساخت مدلهای پیشرفته موشکهای هوا به هوا روی آورد که حاصل آن، ساخت موشک "پیتون" بود. (نک: پیتون، موشکهای هوا به هوا).
مآخذ:
- بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، 15/11/1384، شماره 283.
- www.Israel-weapons.com/wepons/missile- systems/air-missiles/python/python 1. pyton 2.