آمیت، مئیر: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
 
جز (۱ نسخه واردشده)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۷:۳۹


مئیر آمیت (Meir Amit) در سال 1921 در شهر تیبریاس واقع در کرانه دریای جلیله متولد شد. در سال 1948 به سازمان تروریستی هاگاناه پیوست و در جنگ اول اعراب و اسرائیل مشارکت فعال داشت. در سال 1950 از دانشگاه کلمبیا فارغ التحصیل و در سال 1951 به عنوان رئیس بخش عملیاتی ستاد کل ارتش منصوب شد. در سال 1954 به فرماندهیشاخه عملیاتی رسید و در عملیات پنهانی جنگ سال 1956 (سوئز) نقش عمده ای داشت. او در این جنگ، در واقع فرمانده دوم ستاد ارتش و در طول نبرد صحرای سینا دستار اول موشه دایان بود. موفقیتهای او در این جنگ باعث شد تا فرماندهی جنوبی ارتش اسرائیل به او واگذار شود.

مئیر آمیت در ژانویه 1962 به ریاست واحد اطلاعات نظامی منصوب شد. در سال 1963 یک روز پس از استعفای هارل رئیس موساد، بن گوریون با پذیرش این استعفا، مئیر آمیت را به سمت موساد منصوب کرد. از جمله حوادث تاریخی دوران ریاست آمیت بر موساد، جنگ سال 1967 و اشغال بلندیهای جولان سوریه، کرانه غربی رود اردن، نوارغزه و صحرای سینا از سوی اسرائیل است که نقش آمیت در آنها قابل توجه بود.

رویداد دیگر ربودن یک میگ 21 روسی متعلق به عراق در زمان ریاست آمیت در موساد بود. وی از طریق همکاری و هماهنگی موساد با سازمان سیا و سرویس اطلاعاتی ترکیه، در اوت 1966 توانست از طریق مأموران اطلاعاتی خود در عراق یک خلبان غیرمسلمان عراقی را جذب و او را به اسرائیل فراری دهد. گفتنی است که یک گروه از فانتوم های آمریکایی به سمت مدیترانه پرواز کرد و به سوی اسرائیل هدایت شد.

براساس گفته های منابع اسرائیلی و غربی، آمیت پس از ورد به موساد به عنوان رئیس، برخی هواداران و نزدیکان رئیس قبلی موساد یعنی ایسر هارل را برکنار و یا تعویض و سیستم قدیمی موساد را مدرنیزه کرد. این موضع خشم هارل را برانگیخت به گونه ای که از طریق افراد نزدیک خود سعی در کارشکنی و اخلال در کار آمیت می کرد. در زمان ریاست آمیت ارتباط موساد با سازمان سیا و دیگر سرویسهای اطلاعاتی و دولت آمریکا بیش از پیش افزایش یافت. خود آمیت اغلب به واشنگتن می رفت.وی تا سال 1963 در سمت ریاست موساد باقی ماند.

مآخذ:

  1. استیون، استوارت: نخبه جاسوسان اسرائیل، ترجمه م. دانشمند، شرکت انتشاراتی پاژنگ، تهران، چاپ اول، 1371.
  2. کاتز، ساموئل: جاسوسان خط آتش، محسن اشرفی، مؤسسه اطلاعات، چاپ اول، 1375.
  3. کاکبورن، اندروولسکی: ارتباط خطرناک، محسن اشرفی، مؤسسه اطلاعات، تهران، چاپ اول 1371.
  4. بلک، یان و موریس، بنی: جنگهای نهانی اسرائیل، "تاریخ ناگفته دستگاه جاسوسی اسرائیل"، جمشید زنگنه، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، تهران، 1372.