یعلون، موشه: تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
نسخهٔ کنونی تا ۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۳۱
محتویات
الف ـ پیشینه شخصی و علمی:
ژنرال موشه یعلون در سال 1950 در شهر کریات حاییم از شهرهای یهودی نشین واقع در اراضی اشغالی 1948 متولد شد. دوره آموزش ابتدایی و متوسطه خود را نیز در آن شهر سپری کرد.
وی پس از ورود به دانشگاه تحصیلات خود را در رشته علوم سیاسی در دانشگاه حیفا ادامه داد و پس از اخذ مدرک لیسانس در سال 1968 به ارتش اسرائیل پیوست.
در سال 1968 نیز دوره فرماندهی عالی و فرماندهی ستاد را در دانشکده افسری کمبرلی انگلستان (The command and staff college in kimberly)به پایان رساند.
ب ـ سوابق نظامی:
ژنرال یعلون، هفدهمین رئیس ستاد کل ارتش رژیم صهیونیستی و از باسابقه ترین چهره های نظامی این رژیم می باشد که در سال 1968 به ارتش پیوست و در یگان چترباز ناحال (سازمان جوانان مبارز داوطلب) به خدمت پرداخت.
وی در جنگ یوم کیپور در سال 1973 به عنوان سرباز ذخیره (در یگان چترباز) خدمت کرد و پس از آن به یگان آموزش افسری منتقل شد و دوره های آموزشی در این یگان را تکمیل کرد.
در "عملیات لیطانی" لبنان (در سال 1978) نیز فرماندهی واحد چتربازان (اکتشافی) را برعهده داشت. بین سالهای 1979 تا 1982 نیز در یگان ویژه مشغول خدمت شد و در عملیات "صلح برای جلیله شرکت کرد. وی پس از این عملیات، به سمت فرمانده تیپ چترباز منصوب گردید و در پایان دوره فرماندهی خود در سال 1982 در جریان تهاجم اسرائیل به لبنان، در حالی فرماندهی تیپ چترباز را برعهده داشت به شدت زخمی شد.
یعلون در سال 1986 برای طی دوره های عالی نظامی از جمله دوره فرماندهی عالی، به انگلستان رفت و پس از بازگشت با درجه سرهنگی به فرماندهی یگان ویژه منصوب شد.
اما مدت زیادی در این پست باقی نماند و پس از گذشت یک سال، در سال 1989 به نیروی زرهی پیوست تا اینکه در فوریه سال 1990 دوباره فرماندهی تیپ چترباز را برعهده گرفت. در ژانویه 1992، فرماندهی ارتش اسرائیل در منطقه کرانه باختری به یعلون واگذار شد و او با دستیابی به این مقام، به درجه "سرتیپی" ارتقا یافت.
در آگوست سال 1993 وی به عنوان فرمانده واحد آموزش نیروهای زمینی در کیبوتص تسئیلیم و همچنین فرمانده تیپ زرهی (نیروی زمینی) انجام وظیفه کرد.
در ژوئن سال 1995 با دریافت درجه سرلشکری به ریاست اداره اطلاعات ارتش اسرائیل منصوب شد و در می 1998 نیز مسئولیت فرماندهی ارتش رژیم صهیونیستی در منطقه مرکزی (اسرائیل) را عهده دار گردید.
انتصاب یعلون به مقام معاونت رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل در سپتامبر سال 2000، از مهمترین پستهای او، قبل از تصدی مقام ریاست ستاد مشترک ارتش توسط وی می باشد.
در ژوئن 2002 نیز بنیامین بن الیعزر وزیر دفاعوقت رژیم صهیونیستی در پی مشورت با شارون نخست وزیر این رژیم، موشه یعلون را به عنوان ریاست اَتی ستاد مشترک ارتش اسرائیل به کمیسیون مسئول انتصاب مقامات ارشد معرفی نمود که پس از موافقت این کمیسیون مسئول انتصاب مقامات ارشد معرفی نمود که پس از موافقت این کمیسیون با پیشنهاد مذکور، یعلون به عنوان هفدهمین رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل برگزیده شد و در تاریخ 9 ژوئن سال 2002 رسما فعالیت خود را آغاز کرد.
پیش از انتصاب یعلون به این سمت، دان هالوتس فرمانده سابق نیروی هوایی اسرائیل، کساندیدای مطلوب و موردنظر شارون برای این پست بود. اما شارون در آن برهه زمانی که انتفاضه الاقصی در اوج خود قرار داشت و دامنه خشونت و درگیری تمامی مناطق اشغالی (فلسطین) را فرا گرفته بود و از سوی دیگر هیچ جایگزین مناسبی نیز برای هالوتس به منظور فرماندهی نیروی هوایی وجود نداشت، ترجیح داد که با پیشنهاد الیعزر مبنی بر انتخاب یعلون به سمت رئیس ستاد مشترک ارتش (اسرائیل) موافقت کند.
ج ـ دیدگاهها و مواضع:
دیدگاهها و نقطه نظرات سرلشکر "موشه یعلون" درباره مسائل و موضوعات مختلف به ویژه موضوعات مناقشه برانگیزی چون طرح تخلیه، دیوارحائل و... با توجه به سوابق نظامی وی و همچنین تصدی پستهای مختلف فرماندهی در ارتش رژیم صهیونیستی می باشد. این دیدگاه عبارتند از:
1 ـ توافقنامه اسلو و مذاکرات صلح:
یعلون از شخصیتهای نظامی تندرو و افراطی است که با هر گونه قرارداد و توافقنامه صلحی با طرف فلسطینی، از جمله توافقنامه اسلو مخالف بوده و آن را اقدامی زیانبار برای امنیت اسرائیل می داند.
2 ـ دیوارحائل:
یعلون در اظهارات خود درباره "دیوارحائل" همواره از آن تحت عنوان "پروژه حصار کشی" یادمی کند و بر این باور است که احداث دیوارحائل توسط رژیم صهیونیستی کمک شایانی را به کاهش "آمار حملات تروریستی در داخل اسرائیل" (اراضی اشغال 1948) نموده است.
3 ـ طرح تخلیه:
با توجه به موقعیت حساس یعلون در IDF (نیروی دفاعی رژیم صهیونیستی) وی هیچ گاه به طور صریح و آشکار درباره موافقت یا مخالفت خود با طرح تخلیه اظهارنظری نکرده است. اما وی معتقد به استفاده از روشهای مسلحانه و خشونت آمیز در قبال شهرک نشینان در صورت مخالفت آنها با طرح تخلیه (شهرکها) بود.
4 ـ مواضع یعلون در قبال ایران:
یعلون جمهور اسلامی ایران را خطری جدی و بزرگ برای منطقه خاورمیانه و به ویژه اسرائیل دانسته و مدعی است که کشورهای منطقه در آینده ای نه چندان دور سیاستشان را در قبال اسرائیل تغییر داده و سیاستهایی افراطی را در پیش خواهند گرفت. به اعتقاد یعلون در چنین شرایطی کشورهای منطقه تحت حمایت ایران دست به اقداماتی مخالفت آمیز با اسرائیل خواهند زد.
وی همچنین بر این ادعاست که ایران در صدد توسعه فن آوری هسته ای است و اسرائیل از این بابت به شدت نگران است. زیرا مقامات تل آویو بر این باورند که ایران از این سلاحها در راستای تهدید این رژیم استفاده خواهد کرد. یعلون همچنین مدعی است که گروههای جهادی فلسطینی با هزینه جمهوری اسلامی ایران و توسط جنبش حزب الله لبنان (که به ادعای رژیم صهیونیستی از سوی ایران حمایت می شود) تربیت می شوند.
5 ـ یعلون و خدمت جوانان عرب 48 در ارتش اسرائیل:
وی با خدمت داوطلبانه جوانان عرب 48 در ارتش رژیم صهیونیستی کاملاً موافق بوده و طی سخنانی در این باره نیز اعلام کرده است که درهایارتش اسرائیل به روی تمامی شهروندان جوان عرب باز است و آنها می توانند در تمامی یگانهای ارتش به طور داوطلبانه خدمت کنند.
مأخذ:
- بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی - علمی ندا، 3/3/1384، شماره 248.