زیوی ـ فرکش، آهارون: تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ کنونی تا ۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۲۰
سرلشکر آهارون زیوی ـ فرکش (Aharon Zeevi-Farkash) از چهره های فعال و کهنه کار تشکیلات نظامی ـ امنیتی رژیم صهیونیستی است.
محتویات
الف ـ پیشینه سیاسی:
آهارون زیوی ـ فرکش در سال 1948 در رومانی متولد شد و در سال 1962 به همراه خانواده اش به اسرائیل مهاجرت کرد.
وی دارای مدرک کارشناسی مطالعات خاورمیانه از دانشگاه تل آویو (Tel Aviv) بوده و مدرک کارشناسی ارشد خود در رشته تاریخ خاورمیانه را نیز از این دانشگاه اخذ کرده است.
زیوی دوره های فرماندهی تیپ و فرماندهی لشکر را در دانشکده افسری (ارتش اسرائیل) به پایان رسانده است. وی همچنین موفق به گذراندن دوره های مختلف علوم نظامی نظیر تجزیه و تحلیل وضعیت استراتژیک (SPA) (Strategic Posture Analysis) و برنامه ریزی استراتژیک (Strategic Planing)شده است.
زیوی به پنج زبان عبری، انگلیسی، عربی، آلمانی و رومانیایی تسلط کامل دارد.
ب ـ سوابق نظامی:
ژنرال زیوی فرکش، شانزدهمین رئیس سرویس اطلاعات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی (امان) و از باسابقه ترین چهره های نظامی این رژیم است که فعالیت نظامی خود را در سال 1966 با ورود به نیروی هوایی اسرائیل (IAF) آغاز کرد.
وی در سال 1967 پس از طی دوره های آموزش خلبانی به سرویس اطلاعات نیروی هواییمنتقل شده و در این سرویس به فعالیت مشغول شد.
زیوی فرکش بیشترین دوران خدمت خود را در سرویس اطلاعات IAF گذرانده و در طول 2 دهه (1990ـ1970) خدمت در این سرویس، فرماندهی یگانهای مختلف اطلاعاتی را برعهده داشته است که از جمله آنها می توان به فرماندهی واحد اطلاعات نیروی هوایی ارتش اسرائیل در جنگهای ژوئن 1967، یوم کیپور (1973) و جنگ لبنان (1982) اشاره کرد.
وی در سال 1990 به مقام فرماندهی واحد اطلاعات نیروی زمینی ارتش (اسرائیل) در جبهه مرکزی دست یافت و تا سال 1993 که به عنوان مشاور رئیس شاخه طرح و برنامه ریزی عملیات در ستاد کل ارتش منصوب گردید، در این پست به انجام وظیفه پرداخت.
زیوی فرکش در سال 1996 با دریافت درجه سرلشکری (Major General به ریاست واحد طرح و برنامه ریزی عملیات در ستاد مشترک ارتش منصوب شد و در می 1998 نیز ریاست یگان لجستیک نیروی زمینی ارتش (اسرائیل) را به مدت چهار سال (2002ـ1998) عهده دار گردید.
در آگوست 2002 موشه یعلون (Moshe Yaalon) که در آن زمان، ریاست ستاد کل ارتش اسرائیل را برعهده داشت، ریاست سازمان اطلاعات نظامی ارتش (امان) را به دلیل تجربه طولانی مدت زیوی فرکش در فعالیتهای جاسوسی و اطلاعاتی به وی واگذار کرد.
پایان مأموریت زیوی فرکش در مقام ریاست سرویس اطلاعات نظامی اسرائیل، مقارن با مجموعه تحولاتی بود که دان هالوتص رئیس ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی به دنبال تخلیه شهرکهای نوارغزه، در پاره ای از مناصب نظامی و امنیتیصورت داد. براساس تحولات مذکور، عاموس یادلین وابسته نظامی سابق سفارت اسرائیل در آمریکا جایگزین زیوی فرکش شد. زیوی تا زمان تصدی رسمی ریاست امان از سوی یادلین (پایان ژانویه 2006)، ریاست مجموعه مذکور را برعهده داشت.
ج ـ دیدگاهها و مواضع:
دیدگاهها و نقطه نظرات سرلشکر "زیوی فرکش" درباره مسائل و موضوعات مختلف با توجه به سوابق نظامی و تصدی وی در پستهای مختلف فرماندهی به شرح ذیل می باشد:
1 ـ مذاکرات سازش:
زیوی فرکش از معدود چهره های نظامی رژیم صهیونیستی است که موافق ادامه روند مذاکرات سازش بوده است و نفع فلسطینیان را در پایان دادن به خشونت و برقراری صلح با اسرائیل می داند. به عبارت دیگر از آنجا که وی مایل به آغاز روند سیاسی برای دستیابی به توافقی مشترک میان دو طرف (فلسطین و اسرائیل) است، از گفتگو با طرف فلسطینی استقبال می کند.
2 ـ تشکیلات خودگردان فلسطین و محمودعباس:
زیوی فرکش که در زمان حیات عرفات، همواره وی را مانع اصلی در عدم توفیق مذاکرات سازش و گفتگو میان اسرائیل و تشکیلات خودگردان می دانست، پس از مرگ عرفات، ضمن حمایت از محمودعباس (ابومازن) از وی به عنوان فردی که توانایی شکستن بن بست موجود و به سرانجام رساندن مذاکرات سازش را دارد، یاد می کند. وی همچنین معتقد است که ابومازن برای برقراری صلحبا موانع و مشکلاتی روبه روست که اسرائیل باید در حل آنها به وی (محمودعباس) کمک کند.
3 ـ فرکش و گروههای جهادی فلسطین:
زیوی ضمن ابراز نگرانی شدید خود از قدرت روزافزون گروههای جهادی فلسطین، به ویژه گروههای جهادی فلسطین، به ویژه جنبش حماس و احتمال پیروزی این جنبش در انتخابات شورای قانونگذاری فلسطین (در 25 ژانویه 2006) هشدار داد که در صورت پیروزی حماس در این انتخابات، ما شاهد تشکیل "حماسستان" در نوارغزه و "فتحستان" در کرانه باختری خواهیم بود.
4 ـ طرح تخلیه غزه:
زیوی فرکش از جمله حامیان طرح شارون مبنی بر تخلیه شهرکهای نوارغزه بود. در این راستا وی اعتقاد داشت که در صورت توقف فرایند صلح پس از اجرای طرح تخلیه، حملات تروریستی علیه اسرائیل افزایش خواهد یافت.
5 ـ سوریه:
وی همواره از دولت سوریه به عنوان دولتی حامی تروریسم یاد کرده و بر این باور است که حمایت سوریه از تروریسم برای موقعیت این کشور (در منطقه) اهمیت حیاتی دارد. زیرا توقف این گونه فعالیتها منجر به از بین رفتن قدرت سوریه در منطقه خواهند شد.
زیوی فرکش همچنین بشار اسد رئیس جمهوری سوریه را از نظر سیاسی فرد نابالغی می داند که پس از آنکه مجبور شد ارتش سوریه را از لبنان خارج کند، به عنوان یک رهبر ضعیف شناخته شد.
6 ـ جمهوری اسلامی ایران:
سرلشکر آهارون زیوی در آخرین گزارش امنیتی خود به کمیسیون امور خارجه و دفاع کنست، ضمن اشاره به خطراتی که منطقه خاورمیانه را تهدید می کند خاطرنشان ساخت که: "کاهش توان بازدارندگی آمریکا در عراق منجر به آن شده است که ایران از این وضعیت بهره جسته و تلاش کند تا به کشور بزرگی تبدیل شود که "تروریسم تشیع" را صادر کرده و برای ساخت سلاح اتمی و ابزار انتقال آن نظیر "موشک شهاب" تلاش کند.
وی در گزارش دیگری درباره پرونده هسته ای ایران آورده است: "ایران به تلاش خود برای غنی سازی اورانیوم ادامه می دهد و در این زمینه موفق شده است 45 تن گاز UF-6 را که به تولید اورانیوم غنی شده کمک می کند، تولید کند. این در حالی است که آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکنون موفق نشده است، وضعیتی را پدید آورد که با ارجاع پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت سازمان ملل موافقت شود".
زیوی فرکش در این باره مدعی است که اگر جامعه بین المللی نتواند پرونده هسته ای ایران را به شورای امنیت (سازمان ملل) ارجاع دهد، این به معنی شکست تلاشهای دیپلماتیک در این زمینه خواهد بود.
مآخذ:
- بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی ـ علمی ندا، 28/10/1384، شماره 280.
- www.idfi.il/dover/site/mainpage.asp.
- www.haaretz.com (6/2/2005).
- www.jpost.com (5/2/2004).