تحقیقات جهانی در امور بین الملل، مرکز: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۱۵


مراکز تحقیقات و امنیتی اسرائیل با توجه به تفکر میلیتاریستی حاکم بر این رژیم، از جایگاه مهمی برخوردارند. هدف این گونه مراکز مطالعاتی که به عنوان مهمترین گروههای فکری در این جامعه (اسرائیل) محسوب می شوند، ایجاد بانکهای اطلاعاتی در حوزه های مختلف سیاسی و امنیتی برای بهره گیری دولتمردان و سیاستمداران رژیم صهیونیستی از اطلاعات و داده های تحلیلی این مراکز است.

در همین راستا، می توان مرکز تحقیقات جهانی در امور بین الملل (گلوریا) را از جمله مراکز مهم تحقیقات امنیتی و بین المللی داخل اسرائیل دانست که در حوزه های مختلف سیاسی و بین المللی به فعالیت مشغولند.

الف ـ تاریخچه:

مرکز تحقیقات جهانی در امور بین الملل The Global Reserach in International (GLORIA) Affairs center ، از بزرگترین مراکز تحقیقاتی واقع در مرکز آموزش عالی هرتزلیا (IDC) Interdisciplinary Center Herzliyaاولین مؤسسه خصوصی آموزش عالی در اسرائیل است.

مرکز یادشده با گردهم آوردن نسل جدیدی از تحلیلگران، متخصصان و کارشناسان امور سیاسی وبین المللی از سازمانهای مختلف دولتی و غیردولتی (NGO) علمی و دانشگاهی داخل و خارج اسرائیل به فعالیتهای تحقیقاتی و پژوهشی گسترده در حوزه های امور بین الملل به ویژه در زمینه امنیت بین المللی (در منطقه خاورمیانه) و مسائل مرتبط با آن در منطقه می پردازد و از این جهت نقش بسیار مؤثری را در ارائه شناخت و آگاهی در زمینه مسائل مختلف مرتبط با منطقه، به مقامات رژیم صهیونیستی ایفا می کند.

فعالیت عمده این مرکز، کار تحلیلی روی مسائل و موضوعات سیاسی و امنیتی در سطوح منطقه ای و بین المللی است. مطالعه و تحقیق درباره موضوعاتی چون سیاست آمریکا در منطقه خاورمیانه، روابط کشورهای منطقه (خاورمیانه) و آثار وسیع امنیتی، سیاسی، اقتصادی این روابط بر منطقه، اوضاع ترکیه و روابط آن با اسرائیل، جنبشهای اسلامی و بنیادگرایی اسلامی (که این مرکز از آن تحت عنوان "تروریسم" یاد می کند)، مسائل و موضوعات سیاسی و امنیتی مرتبط با کشورهای منطقه از جمله سوریه، اردن، لبنان، تحولات عراق، کشمکش فلسطین و اسرائیل و موضوعات مرتبط با فرایند صلح خاورمیانه، در دستور کار مرکز گلوریا قرار دارد.

مرکز گلوریا همچنین پروژه های تحقیقاتی و طرحهای سیاسی و استراتژیک خود را به صورت کتاب، مقاله، گزارشهای تحقیقی، اطلاعات موجود در سایت اینترنتی مرکز و نشریه تخصصی مرکز مذکور تحت عنوان MERIA ، در اختیار دولتمردان و تصمیم گیرندگان سیاسی اسرائیل قرار می دهد.

ب ـ ساختار نیروی انسانی مرکز:

1 ـ کادر اجرایی:

کادر اجرایی سازمان متشکل از هیأت مدیره، هیأت مشورتی و کمیته اجرایی است که در ذیل به معرفی هر یک از بخشهای مذکور می پردازیم.

1) هیأت مدیره:

پرفسور باری رابین (Barry Rubin) ، دکتر یوری گوردون (Uri Gordon) ، کامرون اس. براون (Cameron S. Brown) ، روون پاز (Reuven Paz) و کرن ریبو (Keren Ribo) در هیأت مدیره مرکز عضویت دارند. پرفسور باری رابین، مدیریت مرکز گلوریا را برعهده دارد.

2) هیأت مشورتی:

این شورا به ارائه خدمات مشورتی در زمینه موضوعات مرتبط با فعالیت مرکز به سیاستمداران، تصمیم گیرندگان سیاسی، دانشگاهیان، روزنامه نگاران و دانشجویان می پردازد. ریاست این هیأت برعهده دکتر "یوری گوردون" است.

3) کمیته اجرایی:

اعضای این کمیته که ریاست آن را "کرن ریبو" برعهده دارد، بر روند اجرای برنامه ها و پروژه های مرکز نظارت دارند.

2 ـ اعضای اصلی:

1) پرفسور باری رابین.

2) کامرون اس. براون.

3) رون پاز.

4) کرن ریبو.

5) دکتر یوری گوردون.

ج ـ اهداف و برنامه های مرکز:

بنابر ادعای مسئولان مرکز گلوریا، این مرکز،تحقیقاتی را در زمینه موضوعات سیاسی و امنیتی به ویژه در ارتباط با منطقه خاورمیانه انجام می دهد. این مرکز با انجام تحقیقات، پژوهشها، کتب، نشریات، همایش و سخنرانی، خطوط راهنمایی را برای سیاستمداران، دیپلماتها، نظامیان و... فراهم می کند.

سازماندهی و برگزاری نشستها و همایشهایی در سطوح داخلی و بین المللی با موضوعاتی نظیر: بنیادگرایی اسلامی، منازعات اسرائیل و فلسطین، جنبشهای اسلامی، روابط ترکیه و اسرائیل، مسائل سیاسی کشورهای منطقه از جمله لبنان، سوریه، عراق، ایران و بررسی آخرین تحولات این کشورها، روابط اسرائیل با اتحادیه اروپا و آمریکا و بالاخره تحلیل و بررسی مهمترین مسائل مرتبط با منطقه خاورمیانه، از جمله برنامه های مرکز برای دستیابی به اهداف آن است.

د ـ پروژه های مرکز:

مهمترین برنامه ها و پروژه های مرکز گلوریا که با کمک متخصصان و کارشناسان خود فعالیت گسترده ای را برای اجرای آنها آغاز کرده عبارتند از:

1 ـ ایجاد مؤسسه مطالعات ترکیه (TSI) :

مرکز در راستای آگاهی و شناخت هرچه بهتر کشور ترکیه ـ به عنوان یکی از متحدان استراتژیک اسرائیل در منطقه ـ اقدام به ایجاد مؤسسه مطالعات ترکیه (TSI) Turkish Studies Institute در درون مرکز کرده است.

2 ـ پروژه سیاست خارجی آمریکا:

مرکز در چارچوب این پروژه به تحقیق وبررسی درباره سیاست آمریکا در منطقه خاورمیانه و تأثیر آن بر کشورهای منطقه و ارائه گزارشهای تحلیلی در این باره می پردازد.

هدف مرکز از اجرای پروژه مذکور، مطالعه و شناخت منافع و اهداف آمریکا در منطقه است.

3 ـ پروژه خاورمیانه حقیقی:

هدف از اجرای این پروژه، ارتقاء سطح آگاهی و دانش سیاسی جامعه (اسرائیل) نسبت به منطقه خاورمیانه و تحولات آن است. در این راستا محققان و کارشناسان مرکز، کتب و مقالات بسیاری را در این باره ارائه داده اند. مهمترین کتبی که در این زمینه منتشر شده، عبارتند از:

ـ اقتصاد و تجارت در خاورمیانه معاصر/پاتریک کلاوسون (Patrick Clawson) .

ـ جنبشهای اسلامی معاصر در خاورمیانه/باری رابین (Barry Rubin) .

ـ بنیادگرایی اسلامی در سیاستهای مصر. باری رابین (Barry Rubin) .

ـ عراق پس از صدام/میخائیل رابین (Michael Rubin) .

4 ـ پروژه اسلام گرایان رادیکال:

این پروژه به منظور تحقیق درباره جنبشهای اسلامی و بنیادگرایی اسلامی به ریاست روون پاز (Reuven Paz) از سال 2002 در مرکز به اجرا درآمد. پاز خود مبدأ این پروژه بوده است.

"گروههای اسلامی رادیکال و حامیان آنها"، "حمایت دولتهای اسلامی از تروریسم"، "فرهنگ جهاد و مبارزه"، "ایدئولوژی و سیاستهای جنبشهایاسلامی" از جمله موضوعات محوری اند که مرکز در چارچوب این پروژه به مطالعه و تحقیق درباره آنها می پردازد.

5 ـ پروژه خاورمیانه و اروپا:

مطالعه و تحقیق درباره روابط اروپا با کشورهای منطقه خاورمیانه و تأثیرات ناشی از این روابط بر اروپا در دستور کار مجریان این پروژه قرار دارد.

ه ـ نشریه تخصصی مرکز:

نک: مریا، نشریه:

مرکز تحقیقات گلوریا توانسته است با ایجاد یک گروه فکری منسجم از اندیشمندان، محققان و کارشناسان برجسته سیاسی داخل و خارج اسرائیل و ارائه محصولات فکری خود به دستگاههای سیاستگذاری رژیم صهیونیستی، در مقام مشاور، فرایند تصمیم گیریهای سیاسی، امنیتی و استراتژیک اسرائیل را متأثر سازد.

مؤسساتی از این دست را می توان مجاری فکری و تبلیغاتی رژیم صهیونیستی دانست که با هدف تدارک خوراک فکری و سیاسی به محافل آکادمیک داخلی و خارجی، تأسیس شده و جریانهای غالب فکری و نظری در حوزه های مورد علاقه اسرائیل را متأثر می سازند. مؤسسه گلوریا نیز با توجه به ماهیت و ساختار صهیونیستی خویش درصدد است تا با بهره گیری از جدیدترین نظریات در حوزه های علمی و آکادمیک، بسیج فکری علیه مخالفان خویش را سازماندهی کرده و در صورتهای پنهان و غیرمستقیم به مبارزه با مخالفان خویشبپردازد.

مآخذ:

  1. www.gloria.idc.ac.it/about-us.html.
  2. www.gloria.ac.it.
  3. www.gloria.idc.ac.it/usfpp lusfpp.html.
  4. www.gloria.idc.ac.it/rme/rme.html.
  5. www.e-prism.org/pages/index.htm.
  6. www.gloria.idc.ac.it/europe/index.