صندوق ابتکار عمل آبراهام: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 
(بدون تفاوت)

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۲۳


صندوق ابتکار عمل آبراهام (The Abraham Fund Initiatives) به عنوان یک سازمان مستقل و غیردولتی در اسرائیل به ثبت رسیده و از اهمیت خاصی در سطوح داخلی و خارجی برخوردار است. بنابر ادعای مسئولان صندوق مذکور، این سازمان یکی از مراکز صلح طلب اسرائیل به شمار می رود و به منظور ترویج حقوق همه جانبه اعراب و برابری این حقوق با حقوق یهودیان فعالیت می کند.

الف ـ تاریخچه تأسیس:

صندوق ابتکار عمل آبراهام، سازمانی غیرانتفاعی، مستقل و غیرسیاسی بوده که در راستای تقویت روابط اعراب و یهودیان فعالیتهای خود را از سال 1989 آغاز کرد. این سازمان توسط الن سلیفکا (Alen Slifka) و یوگن وینر (Eugene weiner) تأسیس شد. مؤسسان سازمان مذکور، نام آبراهام را به دلیل پیوند مشترکی که حضرت ابراهیم (ع) میان اعراب و یهودیان ایجاد کرده بود، برای نامگذاری سازمان مذکور برگزیدند.

این سازمان به منظور برقراری مساوات، عدالت و همکاری میان شهروندان یهودی و عرب اسرائیل و در راستای حمایت از برابری اعراب و یهودیان، فعالیتهای مبتکرانه خود را آغاز کرد.

ب ـ اهداف سازمان:

1 ـ ارتقای ارزشهای اخلاقی نظیر درک متقابل، تساهل و تسامح و اعتماد میان اعراب و یهودیان.

2 ـ ایجاد فضایی مساعد به منظور تحقق مساوات در عرصه های سیاسی و اجتماعی میان همه شهروندان.

3 ـ کسب احترام برای اقلیتهای اسرائیلی و اعطای امتیازات بیشتر به آنها.

ج ـ دیدگاه سازمان:

مسئولان صندوق ابتکار عمل آبراهام معتقدند که شهروندان عرب و یهودی به منظور ایجاد یک زندگی مسالمت آمیز، بایستی اختلافهای عقیدتی، مذهبی و تاریخی خود را کنار گذاشته و فضایی آرام و دور از تشنج ایجاد کنند، چراکه تنها در این صورت است که می توان صلحی پایدار را متصور شد. این سازمان، تساوی حقوق مدنی اعراب و یهودیان و احترام به حقوق فردی و هویت سیاسی، فرهنگی و مذهبی اقلیتهای عرب در اسرائیل را از مهمترین اهداف مورد توجه خود معرفی کرده است.

د ـ ابتکارات سازمان:

ازجمله مواردی که به عنوان ابتکارات سازمان می توان از آنها یاد کرد، اصولی است که سازمان بر مبنای آنها تشکیل شده است و عبارتند از:

1 ـ ضرورت همزیستی و تساوی حقوق اعراب و یهودیان در اسرائیل برای آینده، ارتقای ثبات و امنیت این کشور و تأمین رفاه حال شهروندان (اعم از عرب و یهودی).

2 ـ همزیستی و مساوات حاصل نمی شود مگربه واسطه تلاش برای نهادینه ساختن آن و تدوین سیاستها و برنامه هایی برای عملی ساختن این طرح در همه بخشهای جامعه.

3 ـ تعهد همه شهروندان عرب و یهودی اسرائیل به اعلامیه استقلال این کشور به منظور برقراری عدالت سیاسی و اجتماعی.

ه ـ ساختار اداری و اجرایی سازمان:

صندوق ابتکار عمل آبراهام از یک هیأت مدیره، هیأت امناء، شورای عمومی و تعدادی کارکنان تشکیل شده است.

1 ـ اعضای اصلی:

1) رئیس هیأت مدیره: آلن سلیفکا (Alan Slifka) .

2) رئیس هیأت امناء: اسحاق ناوون (Yitzhak Navon) .

3) نایب رئیس: داو لاوتمن (Dov Lautman) .

2 ـ کارکنان سازمان:

1) جلال توامه (Jalal Abu-Tuameh) .

2) جیمز کوهن (James Cohen) .

3) فیصل عزیزه (Faisal Aziza) ، استاد دانشگاه حیفا.

3 ـ شورای عمومی:

این شورا مجموعه ای مرکب از اعراب و یهودیان اسرائیلی برجسته و صاحب نام است که سیاستهای کلی و خط مشی های اصلی سازمان را تعیین می کند. ریاست این شورا را الی امیر(Eli Amir) ، داو لاوتمن رئیس صنایع دلتا گالیل (Delta Galil) و فیصل عزیزه، به طور مشترک برعهده دارند.

4 ـ شعبات سازمان:

صندوق ابتکار عمل آبراهام دارای دو شعبه اصلی در بیت المقدس و نیویورک است. ریاست شعبه بیت المقدس را دان پاتیر (Dan Pattir) و شعبه نیویورک را عامی نحشون (Ami Nahshon) برعهده دارند.

و ـ برنامه های سازمان:

برنامه های صندوق ابتکار عمل آبراهام در سه دسته قابل بررسی است:

1 ـ ارتقای همکاری و مساوات میان اعراب و یهودیان:

این برنامه با هدف توسعه سطح روابط و همکاریهای شهروندان عرب و یهودی و ارائه الگوهای مثبت از نحوه تعامل آنها با یکدیگر پایه ریزی شده است.

از اهداف این برنامه، توجه بیشتر به نیازهای اعراب، ارائه خدمات عادلانه و مناسب و همچنین ترویج فرهنگ برابری قومیتها بوده که در حوزه هایی کلیدی نظیر امور آموزشی، تخصیص بودجه و خدمات اجتماعی از تأثیرگذاری بیشتری برخوردار است.

براساس این بخش از برنامه ها، صندوق آبراهام در مقاطع زمانی مختلف مقالاتی را منتشر می کند که در آنها طرحهایی تحت عنوان "طرحهای پیشنهادی برای برابری اعراب و یهودیان" ارائه شده است.

به طور مثال، در یکی از مقالات سال 2003، پس از بررسی وضعیت پیشین و کنونی اعراب و یهودیان، هشت طرح ارائه شد که عبارتند از:

1) کمک به شهروندان عرب و یهودی به منظور زندگی بهتر باید به عنوان یکی از مهمترین اقدامات در نظر گرفته شود.

2) اسرائیلیها و جمعیت یهودیان دیاسپورا باید بیاموزند که چاره جویی برای حل مشکلات، نه تنها از لحاظ اخلاقی مطابق ارزشهای یهودیان است، بلکه برای تحقق ثبات و امنیت کشور اسرائیل ضروری تلقی می شود.

3) سرمایه گذاریهای دولت و بخش خصوصی برای اقلیتهای عرب باید افزایش یابد.

4) فرهنگ همکاری و احترام به حقوق شهروندی باید در اسرائیل نهادینه شود.

5) همکاری متقابل میان اعراب و یهودیان باید در نهایت احترام و ارتقای ارزشهای فرهنگی و قومی طرفین باشد.

6) اسرائیل باید یک کشور دموکراتیک یهودی باشد که حقوق فردی، اجتماعی، سیاسی، ملی و مذهبی اقلیت عرب را به رسمیت می شناسد.

7) مسئله اعراب و یهودیان یک مسئله همگانی در اسرائیل بوده و حل این معضل بر همگان واجب است.

8) باید فضایی مساعد در اسرائیل برای زندگی اعراب اسرائیلی فراهم شود.

2 ـ ارائه مدلهای جدیدی از همکاری:

این بخش از برنامه های صندوق آبراهام با هدف نزدیک ساختن نظریه و عمل از طریق ارائه مدلهای جدید به سیستم آموزشی، پایه ریزی شده است. در این بخش همچنین بر ارتقای سطح دانش تأکید زیادی می شود، چنانکه تأکید زیادی بر آموزش زبان عربی در اسرائیل، آشنایی با فرهنگ، مذهب و سنتهای اعرابو یهودیان شده است.

3 ـ حمایت از همکاریهای متقابل اعراب و یهودیان:

صندوق آبراهام به منظور تقویت روابط و همکاریهای میان اعراب و یهودیان، سازمانها، مراکز و مجامع مختلف اسرائیلی را تشویق به حمایت از این سازمان می کند. از جمله این مراکز می توان به مرکز ماکوم (Makom) ، نوه شالوم (Neve Shalom) ، یسودوت (Yesodot)و... اشاره کرد. مراکز فوق با توجه به کار ویژه خود در زمینه تقویت همکاریهای اعراب و یهودیان حمایتهای خود را در قالب پروژه های معین ارائه می کنند.

ز ـ اقدامات صورت گرفته:

اقدامات اصلی صندوق آبراهام، که تا سال 2006 صورت گرفته، شامل موارد زیر است:

1 ـ شبکه همکاریها:

این شبکه به منظور تقویت همکاریهای اعراب و یهودیان از طریق آگاهی رسانی به شهروندان اسرائیلی به وجود آمده است. در این راستا شبکه مذکور با پخش برنامه های مختلف آموزشی، انجام پروژه ها، برگزاری کارگاههای آموزشی و همچنین راه اندازی سایت اینترنتی، مردم را از اهمیت موضوع مورد بحث آگاه می سازد. این شبکه با مرکز "حل اختلاف شهروندان" (The Citizenz Accord Forum) در ارتباط و همکاری مستقیم است.

2 ـ انجمن پلیس:

هدف از تشکیل این انجمن، اصلاح و بهبودروابط میان نیروی پلیس و جمعیت مناطق عرب نشینی است که پلیس بر آنها نظارت دارد. ازجمله فعالیتهای این انجمن نیز ارائه خدمات آموزشی متنوع برای نیروهای پلیس و برنامه های آموزشی مشترک برای جوامع عرب و یهودی است.

3 ـ ارائه خدمات آموزشی به دولت:

این بخش از فعالیتهای صندوق آبراهام به منظور افزایش آگاهی ارگانهای دولتی و کارکنان آنها برای رسیدگی به نیازهای اعراب صورت می گیرد. در این راستا، سازمان مذکور به برگزاری سمینارها و کارگاههای آموزشی پرداخته و سعی دارد بدین وسیله مشکلات اقلیت عرب در اسرائیل را برطرف کند. این بخش از فعالیتهای سازمان با همکاری وزارتخانه های دارایی، صنایع و تجارت و امور خارجه انجام می شود.

4 ـ استفاده از زبان به عنوان پل فرهنگی:

هدف از این اقدام، تقویت زبان عربی و فرهنگ اعراب در مدارس ابتدایی یهودی است. به این ترتیب آموزش زبان و فرهنگ اعراب یکی از وظایف مهم معلمان یهودی تلقی می شود. برنامه آموزش مذکور در 39 مدرسه ابتدایی اسرائیل در شهرهایی نظیر: حیفا (Haifa) ، کارمیل (Karmeil) ، تل آویو، قدس و... اجرا می شود. این بخش از فعالیتهای سازمان در همکاری مشترک با ادارات آموزش و پرورش تل آویو، قدس و حیفا، بنیاد اورشلیم و... به انجام وظایف خود می پردازد.

ح ـ انتشارات سازمان:

صندوق آبراهام در راستای دستیابی به اهداف وبرنامه های خود در مقاطع زمانی مختلف به انجام پروژه های مختلفی پرداخته و آنها را در قالب کتاب یا مقاله منتشر می کند. برخی از آنها عبارتند از:

1 ـ پروژه "نظم و قانون":

این پروژه در ارتباط با قوانین حاکم بر سیستم حقوقی اسرائیل بوده و به طور مشخص به بررسی قوانین و مقررات حاکم بر زندگی اعراب اسرائیلی و یهودیان پرداخته است.

پروژه مذکور با برگزاری نظرسنجی های مختلف، ارزیابی قابل توجهی از سیستم حقوقی اسرائیل و مناسبات حقوقی اعراب و یهودیان ارائه داده است. این پروژه که توسط پرفسور اریه راتنر (Arie Ratner) و دانا یاگیل (Dana Yagil)اساتید دانشگاه حیفا انجام شد و دو سال (از 2000 تا 2002) به طول انجامید، و در قالب یک کتاب منتشر شده است.

2 ـ پروژه "تقسیم مرزها برای تساوی جمعیتی اعراب و یهودیان":

هدف از انجام این پروژه، اثبات این نظریه است که "ازدیاد اثبات این نظریه است که "ازدیاد جمعیت اعراب سبب عدم تساوی جمعیتی اعراب و یهودیان در اسرائیل شده است". در این پروژه، برخی از صاحب نظران و متفکرین اسرائیلی با توجه به نظریه مذکور، دیدگاههای موافق و مخالف خود و همچنین پیشنهادهایی را به منظور برقراری عدالت میان اعراب و یهودیان ارائه داده اند.

این پروژه توسط دکتر الی رخس (Elie Rekhess) انجام و به صورت یک مقاله منتشر شده است.

3 ـ پروژه "ارزیابی همکاری اعراب و یهودیان":

هدف این پروژه، بررسی و مطالعه معیارهای همکاری اعراب و یهودیان است. صندوق آبراهام به این منظور 47 نمونه (Case) از همکاری اعراب و یهودیان طی سالهای 1999 و 2000 را مورد ارزیابی قرار داده و ضمن بررسی دلایل همکاری، در موارد مختلف خواستار مشارکت سازمانها و گروههای دیگر و حمایت از این مرکز شده است. پروژه مذکور در سال 2000 توسط دکتر عفت مواز (Ifat Moaz) استاد دانشگاه عبری اورشلیم به پایان رسید و نتایج آن در قالب پروژه های تحقیقاتی و نظرسنجی های سازمان منتشر شده است.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، شماره 300، 3/4/1385.
  2. www.Abrahamfund.org/main/site New/index.ph p?page=38$$mod=print$$stId=36; page=121$$mod=print$$stId=...; page=58$$mod=print$$stId=124; page=97$$stId=219; page=70$$stId=77; 70$$stId=125; page=70$$stId=139; page=70$$stId=878; page=70$$stId=880; page=70$$stId=881; page=70$$stId=882; 116$$mod=print$$stId=1...