ترومپلدور، ژوزف (1920-1880): تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ کنونی تا ۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۱۵
ژوزف ترومپلدور (Joseph Trumpeldor) رهبر صهیونیست و سمبل نسل قدیم صهیونیست های پیشگام رزمنده بود که به فلسطین آمدند. پدرش در ارتش روسیه سرباز بود. جوزف پیش از آن که در دانشکده دندانپزشکی به تحصیل بپردازد، به مدرسه ای دینی رفت. افکار تولستوی در او اثر گذاشت و با اندیشه های صهیونیستی درآمیخت و اندیشه مستعمره های صهیونیستی مسلح در فلسطین در ذهن او شکل گرفت. در سال 1902 در ارتش روسیه به خدمت پرداخت؛ و در جنگ روسیه و ژاپن دست چپش قطع شد؛ و به دریافت چند مدال نائل شد. سپس داوطلبانه به جبهه بازگشت و اسیر ژاپنی ها شد.
در دوران اسارت، یک گروه صهیونیستی از اسرا تشکیل داد. ترومپلدور ابتدا به تحصیل در رشته کشاورزی و سپس حقوق پرداخت. در سال 1911، گروهی از صهیونیست های اوکراین را سازمان داد که قصد مهاجرت به فلسطین داشتند؛ در سال 1912 در مهاجرنشین داگانیا مشغول به کار شد. سپس در سال 1913 در کنگره یازدهم صهیونیسم (1913) حضور پیدا کرد.
در بازگشت به فلسطین، مقامات عثمانی او را به اسکندریه تبعید کردند؛ او در اسکندریه در تشکیلگردان قاطری صهیونیستی مشارکت کرد و معاون فرمانده این گردان شد. پس از شرکت کردن این گردان در جنگ در کنار نیروهای انگلیسی، وی با ژابوتنسکی، به منظور تشکیل سپاه یهودی، به لندن رفت. در سال 1917، به روسیه مسافرت کرد تا مقامات روسی را به تشکیل یک نیروی نظامی یهودی قانع سازد تا این نیرو به قفقاز اعزام شود و از آن جا با جنگ خود را به فلسطین برساند.
پس از موفقیت های ابتدایی، ترومپلدور در این مأموریت خود شکست خورد و دستگیر شد؛ سپس به تشکیل جنبش پیشگام در روسیه روی آورد. در سال 1919 به فلسطین مسافرت کرد و به [ژنرال] آلنبی پیشنهاد داد تا نیرویی متشکل از ده هزار سرباز یهودی به نیروهای انگلیسی بپیوندد، اما پیشنهاد او پذیرفته نشد.
وی پس از بازگشت به فلسطین به تجهیز و مسلح ساختن یهودیان مستعمره نشین بر ضد اعراب پرداخت.
پیش از این ترومپلدور پیشنهاد کرده بود که با یک ارتش صد هزار نفری یهودی به فلسطین حمله شود! ترومپلدور برای پایگاه یهودیان مهاجر از روسیه یک دفتر اطلاعات تأسیس کرد و در دفاع از آبادی های صهیونیستی در جلیل علیا شرکت کرد و در همین منطقه به دست اعراب در سال 1920 کشته شد.
او از مبارزان افراطی جنبش صهیونیسم به شمار می آمد.
پس از این، جنبش بتار که به نام اوست (بریت ترومپلدور) به تمرکز بر جنبه های نظامی صهیونیسم، که در اندیشه ترومپلدور بود، روی آورد. سازمان های صهیونیستی مربوط به امور جوانان همچنانترومپلدور را به عنوان الگوی برتر مطرح می کنند. و سرانجام در سال 1920 به دست انقلابیون عرب کشته شد.
مآخذ:
- کیالی، عبدالوهاب: موسوعة السیاسة، مؤسة العربیة للدراسات و النشر، جلد اول، 1990.
- المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد ششم، چاپ اول، پاییز 1382.