صلح، دسته های

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


در پی انحلال کمیته اعلای عربی در تاریخ 1/10/1937 توسط حکومت قیمومیت انگلیس، حزب دفاع به رهبری راغب نشاشیبی و طرفدارانش برای تشکیل یک فرماندهی فلسطینی که جایگزین آن کمیته باشد تلاش زیادی کردند. آنها هنگامی که در این اهداف خود شکست خورند، شروع به متهم کردن انقلاب (انقلاب 1939ـ1936) به ترور و ارتکاب کشتارها کرده و رهبران انقلاب را به تبدیل و تغییر انقلاب براساس اهداف و منافع شخصی و استیلا بر اموالی که مخصوص خرید سلاح و مهمات نظامی و جنگی می شد متهم نمودند.

حکومت قیمومیت انگلیس از فعالیتهای حزب دفاع حمایت نمود و گروهی به نام "دسته های صلح" را برای ضربه زدن به انقلاب در کشور به وجود آورد. این گروه به توجیه "چارلز تیجارت" که یک افسر اطلاعاتی انگلیس بود و تحت نظر فخری نشاشیبی کار می کرد چندین اقدام وحشیانه از جمله قتل و ضرب و شتم... در تعداد زیادی از مناطق فلسطین مانند نعلین، ابوغوش و عنبتا و غیره مرتکب شدند.

اما انقلاب فلسطین با شدیدترین وجه در مقابل فعالیت و کارهای "دسته های صلح" ایستاد و توانست تعداد زیادی از افراد آن را دستگیر و در دادگاه انقلاب محاکمه کند که حکم اعدام برای آنها صادر گردید. از جمله، ابراهیم عبدالرزاق از بیت ریما در ناحیه بیت المقدس و ابونجیم شنطی می باشند. همچنین عارف عبدالرزاق یکی از رهبران انقلاب حکمی را در 30/11/1938 مبنی بر اعدام فخری نشاشیبی به دلیل خروجش از اجتماع امت و همکاری با رژیم انگلستان و صهیونیستها، صادر نمود.

حکومت قیمومیت از تشکیل "دسته های صلح" اهداف زیر را دنبال می کرد:

1) مخدوش ساختن چهره انقلاب فلسطین در داخل و خارج آن.

2) شعله ور ساختن آتش جنگ داخلی بین اهالی و ضربه زدن به گروههای انقلابی، تا باعث ضعف آنها گردد.

3) از بین بردن اعتماد مردم نسبت به انقلاب با ارتکاب اعمال وحشیانه و قتل و کشتار توسط "دسته های صلح" و متهم ساختن انقلاب به آن اعمال.

لیکن جنبش ملی فلسطین بر این سازمان که با همکاری استعمار انگلیس و صهیونیستها به وجودآمده بود، فائق آمد و جلوی فعالیت آنها را گرفت.

مآخذ:

  1. خله، کامل محمود: فلسطین و الانتداب البریطانی، 1922ـ1939، بیروت 1974.
  2. علوش، ناجی: صلح المقاومة العربیة فی فلسطین، بیروت 1969.