سوننفلد، یوسف (1932-1848)

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


یوسف سوننفلد (Yosef sonnenfeld)حاخام اعظم یهودیان ارتدوکس در فلسطین است. وی از زمان آغاز سرپرستی بریتانیا بر فلسطین تا هنگام مرگ خود، در سال 1932، این منصب را داشت. وی در مجارستان به دنیا آمد و در کودکی پدرش را از دست داد. شوهر مادرش می خواست او به تحصیلات غیردینی بپردازد؛ ولی او خود با این کار مخالفت کرد و اصرار داشت که به جرگه حاخام های یهودی بپیوندد. در شانزده سالگی حاخام شد. پس از آن، به حلقه درس حاخام معروف، آبراهام شاح، پیوست و در سال 1873 با آموزگار خود به فلسطین رفت تا در همانجا زندگی کند و بماند.

سوننفلد دشمنی بود که در برابر صهیونیست ها و ادعاهای سکولاریستی آنان آرام نمی نشست. پس از استعفای حاخام شمویل سالانت، پیشنهاد منصب حاخام قدس را نپذیرفت. با نفوذ صهیونیست ها در مدارس یهودی و تسلط آنان بر تجمع یهودیان درفلسطین مبارزه می کرد. حاخام سوننفلد با ملک حسین (شاه حجاز) دیدار کرد تا به وی اعلام کند که ساکنان یهودی تمایل صادقانه ای به همکاری، صلح و روابط حسن همجواری با دوستان و همسایگان عرب خود دارند.

حاخام سوننفلد در سال 1929 بیانیه ای صادر کرد و در آن اعراب را به زندگی در صلح و دوستی با یهودیان فراخواند و تأکید کرد که یهودیان می خواهند خالصانه عبادت کنند و زندگی دینی خالصانه ای در سرزمین مقدس داشته باشند. وی هرگونه مشارکت و همکاری با صهیونیست ها را در محکوم کردن کلی سرپرستی انگلستان بر فلسطین،رد کرد. زیرا معتقد بود که صهیونیست ها از روی عمد اعراب را تحریک می کنند و همین تحریکات علت ناآرامی هاست. حاخام سوننفلد در سال 1931 مثل همیشه به کنفرانس اسلامی که در قدس تشکیل می شد خوشامد گفت و همگان را به زندگی صلح آمیز در سرزمین مقدس فراخواند.

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد ششم، چاپ اول، پاییز 1382.