تریلینگ، لئونیل (1975ـ1905)

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


لئونیل تریلینگ (Lionel Trilling) منتقد ادبی و رمان نویس آمریکایی یهودی است. از پدر و مادری مهاجر به دنیا آمد و بیشتر عمرش را به استادی ادبیات انگلیسی در دانشگاه کلمبیا گذرانید. ماتیو آرنولد (1939) و ای. ام. فورستر از مهمترین تألیفاتاوست. رمان وسط سفر (1947) به جاذبیت مارکسیسم برای روشنفکران پرداخته است. از مهمترین آثار نقدی وی وجدان لیبرالیست (1950) است که می کوشد در آن بر اهمیت پیچیدگی فکر و رابطه ادبیات با تمدن تأکید ورزد. کتاب دیگری به نام ذات معارض (1955) دارد. مقاله وردزورث و حاخامها در این کتاب، از آثار کمیاب اوست که به موضوعی یهودی پرداخته است.

تریلینگ در این مقاله وردزورث، عشق او، طبیعت پذیری اش و مخالفتش با جنگ را با همین موضوعات در نوشته های حاخامها مقایسه می کند و شباهتی میان آنها برقرار می نماید. مقاله دیگری نیز درباره اسحاق بابل، نویسنده روسی یهودی، دارد و در آن توضیح می دهد که بابل به تعارض دیالکتیکی جسم و روح و جامعه و فرد اعتقاد داشته است و یهودیتش اگرچه در تعمیق این احساس نقش داشته است، اما پایه و اصل آن نبوده است. تریلینگ با حکومت صهیونیستی موافق نیست و درست در نقطه مقابل وجدان لیبرال ـ با همه ترکیبی و چند صدایی بودنش ـ می ایستد.

او این عقیده اش را در مجله کومنتاری منتشر کرد. بنابراین اطلاق "نویسنده آمریکایی یهودی" بر تریلینگ بسیار دشوار می نماید؛ زیرا در آثار خود جز به اشاره به موضوعات یهودی نپرداخته است و در مواردی هم که چنین موضوعاتی را آورده است از زاویه انسانی و جهانی بودنش به آن نگریسته است. تریلینگ خود گفته است که توجه به "هویت یهودی" به کسی که دوست دارد روشنفکر یا هنرمندی آمریکایی باشد، هیچ ارتباطی ندارد. از دیگر نوشته های او پس از تمدن (1965) بود. از واپسینکتاب هایش نیز اخلاص و اصالت (1974) بود که به جنبشهای هیچ انگار و ضد انسان و تمدن ـ که در دهه شصت پدیدار شده بودند ـ حمله می کرد. وی در تدریس و تحقیق خویش از روان شناسی و تاریخ تمدن بهره می گرفت.

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهشهای تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد سوم، زمستان 1382.