کنگو، طرح اسکان یهودیان در

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۲۷ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


در چارچوب تلاش های سازمان جهانی صهیونیسم برای اجرای طرح های مهاجرت و اسکان یهودیان در سایه حمایت یک قدرت استعماری بزرگ و پس از شکست طرح های اسکان در عریش، شرق آفریقا، آنگولا و...، هرتزل در ژوئیه سال 1903، با فرانتس فیلیپسن ارتباط برقرار کرد.

فیلیپسن یک سرمایه گذار یهودی بلژیکی بود که در کنگو انحصارات فراوانی داشت و ارتباط هرتزل با وی به منظور جلب همکاری او با ایده تأسیس دولت یهودی در کنگو (Congo)و وساطت او نزد پادشاه بلژیک برای حمایت از این طرح بود.هرتزل با روش معمول خود که در مذاکره با سران قدرت های بزرگ استعماری داشت، اعلام کرد که سازمان جهانی صهیونیسم به دولت بلژیک "مالیات سالانه" می پردازد و در مقابل اجازه اسکان شماری از یهودیان در کنگو و بهره برداری از منابع طبیعی منطقه در قالب یک دولت خودمختار تابع بلژیک، در حل مشکلات اقتصادی این کشور سهیم می شود.

فیلیپسن با وجود علاقه ای که به طرح های مهاجرت و اسکان یهودیان داشت،پیشنهاد هرتزل را نپذیرفت و از ایفای هر نقشی در این باره خودداری کرد. ظاهرا علت این عدم همکاری نگرانی او از ورود سرمایه گذاری یهودی به کنگو، بروز رقابت و به خطر افتادن منافع گسترده خود در این کشور بود.

مأخذ:

  1. المسیری، عبدالوهاب: دایره المعارف یهود، یهودیت و صهیونیسم، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهش های تاریخ خاورمیانه، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، جلد ششم، چاپ اول، پاییز 1382.