یهودیان سیاه پوست در اسرائیل

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


مقدمه:

یکی از مسائل مطروحه در حوزه اجتماعی اسرائیل که اساسا در حیطه اختیارات وزارت کشور این رژیم می باشد، مسئله اعطای تابعیت به اعضای گروه یهودیان سیاه پوست می باشد. اعضای این گروه در بدون ورود به اراضی اشغالی 30 نفر بودند و امروزه به بیش از 3 هزار نفر رسیده اند، با اقدامات مختلف توانستند مقامات سیاسی رژیم صهیونیستی را متقاعد کنند که به آنها تابعیت دایم اعطاء نمایند.

بخشی از اعضای گروه یهودیان سیاه پوست، تمایلات و گرایشات نژادپرستانه شدیدی دارند.

الف ـ سیاهان یهودی چه کسانی هستند؟

سیاهان یهودی، سیاهان آمریکایی آفریقایی تباری هستند که با عنوان "ملت یهوه" فعالیت می کردند. اولین گردهمایی این گروه در سال 1880 در شهر چانانگونه ای ایالت تنسی آمریکا به همت یک کارگر راه آهن به نام "اف. اس چری" برپا شد. وی در سخنرانی خود پیوسته تأکید می کرد که سیاهان آمریکایی یکی از دوازده قبیله گم شده قوم بنی اسرائیل می باشند. امروزه کانون فعالیت این شاخه از گروه یهودیان سیاه پوست در شهر شیکاگوی آمریکا تمرکز یافته است.

اولین گروه از گروه سیاهان یهودی به تشویق رهبر معنوی این گروه به نام "بن آمی بن اسرائیل" که مدعی شده بود طی یک ندای آسمانی وظیفه دارد فرزندان اصیل اسرائیل را به سرزمین اجدادیشان برگرداند با ویزای توریستی از آمریکا به اراضی اشغالی عزیمت نمودند، گروه دوم نیز طی سالهای 1969 و 1970 به این سرزمین مهاجرت نمودند.

آنها در بدو ورود خود مورد استقبال جامعه اسرائیل قرار نگرفتند و حاخامهای ارتدوکس ادعاهای این گروه را در راستای یهودی بودن نپذیرفتند در نتیجه آنها به عنوان شهروند اسرائیلی محسوب نمی شدند. آنها به طور غیرقانونی در منطقه دیمونا (شهری که تنها راکتور اتمی رژیم صهیونیستی در آنجا قرار دارد) اسکان یافتند مقامات رژیم صهیونیستی برای بازگرداندن اعضای این گروه تلاش نکردند، ولی در عین حال از اعطای حق شهروندی (اقامت دایم) به آنها خودداری نمودند، اعضای گروه سیاهان یهودی به سکونت غیرقانونی خود ادامه داده و شروع به زاد و ولد نمودند و تعداد آنها روبه فزونی نهاد.

ب ـ قوانین و آداب گروه سیاهان یهودی:

اعضای این گروه خود را یک گروه مذهبی نمی دانند و معتقدند تنها به دلیل قوانین یا طرز لباس پوشیدن و نوع زندگی خاصی نباید آنها را یک گروه مذهبی نامید. طبق رسوم داخلی، افراد این گروه تنها لباسهایی را می پوشند که از الیاف طبیعی مانند ابریشم و کتان تهیه شده باشد، خوردن گوشت، فرآورده های لبنی، تخم مرغ، شکر، مشروبات الکلی، استعمال دخانیات و مواد مخدر به طور مطلق ممنوع است و کسانی که در حین خوردن و استفاده از موارد مذکور دستگیر شوند، شدیدا مجازات می شوند، اعضا باید از اسامی یهودی استفاده کنند و اسامی قبلی خود را که میراث بردگی آنها بود را به کار نبرند.

گیاه خواری و سنت تعدد زوجات در نزد سیاهان یهودی بسیار رواج دارد و کنترل زاد و ولد ممنوع است و طبق رسوم یهودیان سیاه پوست، رهبر این گروه وظیفه دارد که مشخص نماید چه فردی با چه کسی ازدواج نماید و به طور کلی اجرای مراسمازدواج و طلاق در حیطه اختیارات رهبر این گروه است.

یهودیان سیاه پوست در برخی از آداب و رسوم با شهروندان یهودی مشترکند، مانند فرایض روز شباط (روزهای شنبه) آموزش زبان یهودی به کودکان، اعیاد یهودی و مطالعه تورات، اما دارای یک سری آداب متفاوت نیز می باشند، آنها برخلاف یهودیان سفیدپوست ارتدوکس، تلمود (احکام دینی تورات یا به تعبیری مبانی فقهی یهودیان) را نمی پذیرند. از این رو آنها اعتقادات حاخامها را مبنی بر اینکه کسانی یهودی واقعی قلمداد می شوند که به تعالیم تلمود همچنین یهودیان سیاه پوست برخلاف یهودیان ارتدوکس تأکید چندانی بر داشتن مادر "یهودی" ندارند و معتقدند یهودیت هم از مادر و هم از پدر به فرزند منتقل می شود. علت دیگری که یهودیان سیاه پوست تلمود را قبول ندارند مربوط به "افسانه همیتیک" (Hamitic nyth) است. براساس این افسانه، در "کتاب مقدس" تمام سیاه پوستان از نسل نفرین شده ها می باشند.

ج ـ بحران هویت یهودیان سیاه پوست:

یهودیان سیاه پوست به دلیل عدم پذیرش تابعیت آنها به مدت بیش از سی سال منزوی و به دور از جامعه اسرائیل به زندگی خود در منطقه کویری دیمونا ادامه داده اند. آنها معتقدند که "هویت آنها در اسرائیل تعریف می شود، زیرا که یهودیان واقعی می باشند." از این رو آنها از بازگشت به آمریکا امتناع می ورزند. مشکل اصلی آنها برای اقامت دایم منوط به شرکت در مراسم مذهبی تغییر آیین به دین یهودیت (که برابر است با انکار ریشه های یهودی خود) و پذیرفتن تلمود است که آنها این اقدام را قبول ندارند.

مشکلات فوق سبب شده است که گروه یهودیان سیاه پوست پست ترین جابگاه اجتماعی را در اسرائیل تصاحب نمایند. از این رو در شرایط سخت و بدون امکانات، زندگی فقیرانه ای دارند، و آمار بیکاری در میان آنها بسیار بالا است. شرایط مذکور موجب شده که آنها تلاش بیشتری انجام دهند و برایگذراندن زندگی و تأمین مایحتاج خود اقدام به تأسیس فروشگاههای کوچک و رستورانهای گیاه خواری نمودند. تمام اعضای گروه یهودیان سیاه پوست خواستار تابعیت دایم در اسرائیل می باشند تا از این طریق از مزایای شهروندی برخوردار شوند و بتوانند در جوار شهرهای بزرگ شهرکهایی مخصوص به خود را بنا کنند.

د ـ ارتقاء جایگاه اجتماعی یهودیان سیاه پوست:

اعضای گروه یهودیان سیاه پوست به انحاء مختلف برای گرفتن تابعیت دایم تلاش نمودند، و با برگزاری کنسرتها، انجام مصاحبه های مطبوعاتی و به طور کلی تا حد امکان از راههای مسالمت آمیز و جدای از خشونت، سعی نمودند رژیم صهیونیستی را به اعطای تابعیت دایم متقاعد نمایند. رژیم صهیونیستی نیز در این میان موضع خود را از برخوردهای نامناسب و خشن به تحمل مدبرانه تغییر داد. این گروه همچنین به تبلیغات وسیعی در سطح جامعه اسرائیل دست زدند و ضمن اعلام سلامت نفس و جسمی اعضای خود مدعی شدند که به علت رعایت رسومات داخلی، هیچ یک از اعضای این گروه مبتلا به بیماری ایدز نمی باشد و با این کار سلامت این گروه را در سطح جامعه به منظور جلب حمایت از هدف خود که همانا گرفتن تابعیت دایم بود، اعلام نمودند.

بعضی از اعضای افراطی گروه یهودیان سیاه پوست با ملحق شدن به صفوف گروههای آنتی سمیتیک، مبادرت به فعالیت و تبلیغات بر علیه یهودیان سفیدپوست نمودند. در تعالیم این گروه از یهودیان سفیدپوست با عنوان "شیاد" نام برده می شود و یهودیان سیاه پوست خود را "وارثان حقیقی سرزمین اسرائیل" می دانند.

سرانجام در سال 1990 و در پی توافق اعضای این گروه با وزارت کشور رژیم صهیونیستی، یهودیان سیاه پوست منزلت اجتماعی قانونی را به دست آوردند. براساس توافقنامه مذکور، ابتدا به آنها یک ویزای توریستی داده شد که آنها با استفاده از این ویزااجازه کار یک ساله را به دست آوردند، در سال 1991 به آنها اجازه اسکان موقت برای یک دوره پنج ساله داده شد. در انتهای دوره پنج ساله یعنی در سال 1996 این وضعیت برای سه سال دیگر تمدید شد.

در سال 1999 نیز امتیازات ویژه ای به گروه یهودیان سیاه پوست اعطا گردید که عبارتند از:

1 ـ حق استفاده از مستمریهایی که توسط مؤسسه بیمه ملی پرداخت می شود، از قبیل حمایت از کودکان، کمک به معلولان و سالمندان که موجب شد 830 تن از اعضای گروه یهودیان سیاه پوست از این مزایا استفاده نمایند.

2 ـ وزارت آموزش و پرورش با پرداخت یارانه در کار ساخت یک مدرسه برای کودکان گروه مذکور، کمک نمود.

شایان ذکر است که کنگره آمریکا نیز مبلغ یک میلیون دلار معادل چهار میلیون و پانصد هزار شیکل (واحد پول رژیم صهیونیستی) به منظور تجهیز نمودن مدرسه مذکور، کمک نمود. هم اکنون 700 دانش آموز از گروه یهودیان سیاه پوست، در 14 کلاس این مدرسه، مشغول به تحصیل می باشند.

در قبال امتیازات مذکور، اعضای گروه یهودیان سیاه پوست نیز متعهد شدند که اعضای جدید را به داخل اسرائیل دعوت نکنند (به عنوان اعضای جدید به گروه خود ملحق نکنند) و همچنین رسم داخلی خود مبنی بر آزادی تعدد زوجات را لغو نمایند.

سرانجام در سال 2003 میلادی فعالیتها و اقدامات گروه یهودیان سیاه پوست نتیجه داد و آوراهام پوراز وزیر کشور رژیم صهیونیستی به اعضای گروه مذکور تابعیت دایم اعطاء نمود. (با این امتیاز یهودیان سیاه پوست می توانند در ارتش رژیم صهیونیستی نیز خدمت کنند) این اقدام توسط گابی لالوش شهردار دیمونا به اطلاع گروه یهودیان سیاه پوست رسید.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، 5/6/1382، شماره 192.
  2. www.Angelfire.com.
  3. www.wwrn.org.
  4. www.Gngel fire.com.
  5. www.Religion newsblog.com.
  6. www.newsday/dlack. hebrews.com.
  7. www.Metimes.com.
  8. www.Us-Israel.org.