گالیلی، یتسرائیل

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


نام حقیقی وی "یتسرائیل بریت شینکو" می باشد. در سال 1911 در "اوکراین" به دنیا آمد. در سال 1914 به همراه خانواده اش به فلسطین مهاجرت کرد. در دهه 20 رهبر جنبش "جوانان کارگر" (نوآر هاعووید) شد. وی یکی از مؤسسین کیبوتس "نَعان" در سال 1930 بود و تا زمان مرگش عضو باقی ماند. از ابتدای جوانی به امور نظامی علاقه مند بود، چنانکه در سال 1941 نماینده سازمان هیستادروت در رهبری مرکزی سازمان [نظامی] هاگاناه شد.

وی از جمله رهبران جناح چپ و مخالف باگروه "ماپای" و "سیع بیت" بود. در سال 1944 و پس از تجزیه گروه ماپای، عضو حزب "اَحدوت هاعفوداه" شد. در تابستان 1947 رئیس شورای فرماندهی هاگاناه شد، ولی در اوج جنگ 1948 بن گوریون وی را مجبور به استعفاء کرد. همین امر باعث ایجاد بحران خطرناکی در هاگاناه شد.

بعد از سال 1948، پس از اینکه حزبش در تأسیس حزب ماپام شرکت کرد وی نیز از جمله بارزترین رهبران ماپام شد و نماینده اولین دور مجلس اسرائیل شد. پس از انشعاب در ماپام در سال 1954، دبیر کل حزب احدوت هاعفوداه گردید. وی برای اولین بار در سال 1966 به عنوان وزیر مشاور وارد هیأت دولت شد که تا سال 1977 همچنان ادامه داشت. علی رغم اینکه او دارای سمت وزارتی نبود ولی نفوذ زیادی در هیأت دولت داشت. چنانکه به عنوان مشاور اصلی لِوی اِشکول و گلدا مایر، مسئول بسیاری از تصمیم گیریهای مهم دولت بود.

وی غالبا مواضع تندی اتخاذ می کرد، به عنوان مثال در سال 1969 و در جلسه بحث و گفت وگوی علنی با "ژاکوب تالمون" پژوهشگر تاریخ، اعلام داشت که: "فلسطینیان ملتی را تشکیل نمی دهند [!]". به دلیل نقش ویژه اش در هیأت دولت، از جمله مقصرین اصلی شکست [اولیه] اسرائیل در جنگ 1973 به شمار می رود، و همین امر باعث کاهش نفوذ سیاسی وی تا زمان مرگش در سال 1986 شد.

دیگر مناصب وی عبارتند از:

عضو هیأت مدیره دانشگاه عبری بیت المقدس و دانشگاه حیفا، صاحب کرسی صهیونیسم در دانشگاه عبری بیت المقدس، حاخام کنیسه دانشگاه عبری بیت المقدس، عضو هیأت مدیره مؤسسه علمی وایزمن، رئیس خانه هنرمندان بیت المقدس 70 ـ 1967، صاحب کرسی حکمت الهی عملی در حوزه علمیه مذهبی یهودیان آمریکا، رئیس انجمن آمریکاییها و کاناداییهای اسرائیل، مؤسس دانشگاهبِراندی در آمریکا، دریافت درجه دکترای افتخاری از دانشگاههای: براندی، نیویورک و پنسیلوانیا.

مأخذ:

  1. شریدة، محمّد: رهبران اسرائیل، بیژن اسدی و مسعود رحیمی، انتشارات کویر، 1378.