سیاست اسرائیل، انجمن

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


لابی یهودی برای ارتقای حمایتهای آمریکا از اسرائیل دو راهبرد عمده را در پیش گرفته است:

1) نفوذ گسترده در سیاستهای واشنگتن به وسیله اعمال فشار بر کنگره و شاخه اجرایی آن،

2) تبلیغ به منظور نشان دادن چهره ای مثبت از اسرائیل،

برخی از سازمانها و مراکز غیردولتی که نقش مؤثری در اعمال فشار اسرائیل بر آمریکا دارند، با هدف تأثیرگذاری بر سیاستهای آمریکا در قبال مسائل خاورمیانه و به ویژه حل کشمکش اعراب و اسرائیل، فعالیت می کنند.

انجمن سیاست اسرائیل (IPF) از جمله سازمانهای مذکور است.

الف ـ تاریخچه تأسیس:

انجمن سیاست اسرائیل (IPF) (Israel Policy Forum) در سال 1993 پس از امضای توافقنامه اسلو به عنوان یکی از مهمترین سازمانهای غیردولتی اسرائیلی در راستای بسیج افکار عمومی یهودیان آمریکا و به منظور حمایت از تلاشهای دیپلماتیک مستمر آمریکا در خاورمیانه به وجود آمد. IPF یک مرکز اصلی برای سیاستگذارانی است که هدف تأثیرگذاری بر سیاستهای آمریکا در رابطه با حل و فصل اختلافات اسرائیلیها و فلسطینیان را دنبال می کنند. این سازمان دارای یک دفتر در اسرائیل و یک دفتر در نیویورک است. دفتر دیگری نیز در واشنگتن وجود دارد که محل انتشارات IPFاست.

ب ـ اهداف سازمان:

به اعتقاد مسئولان IPF در صورت حل اختلافات اسرائیلیها و فلسطینیان از طریق پذیرش راهکار دو دولت اسرائیلی ـ فلسطینی، اسرائیل و همسایگان عرب این کشور با امنیت، ثبات و رفاه بیشتری زندگی خواهند کرد. این سازمان هدف اصلی خود را افزایش امنیت جهانی و کاهش جنگ، درگیری و ترور اعلام کرده است، به طوری که همواره علاوه بر ارائه راه حلهای مناسب در راستای حل مسئله اسرائیل و فلسطین، نسبت به عملکرد کشورهایی که آنها را حامی تروریسم می داند، معتقد است که آمریکا به عنوان شریک قابل توجه اسرائیل، نقشی مهم و تأثیرگذار بر روند صلح خاورمیانه و به ویژه معضل فلسطین و اسرائیل دارد، لذا مسئولان IPF ، با استفاده از حمایت و همکاری سیاستگذاران اسرائیلی چنین سازمان را ایجاد کرده و در جهتتحقق اهداف آن تلاش می کنند. IPF در حقیقت سازمانی است که در راستای افزایش امنیت اسرائیل و منافع سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه، فعالیت می کند.

ج ـ فعالیتهای سازمان:

فعالیت IPF در چهار حوزه زیر قابل بحث و بررسی است که عبارتند از:

1 ـ کسب حمایت بین المللی:

IPF به طور منظم با سیاستگذاران کلیدی آمریکا (در کنگره و قوه مجریه این کشور) و رهبران خاورمیانه، به منظور ارائه راهکار مناسب برای حل مسئله اسرائیل و فلسطین در ارتباط بوده و همچنین با سازمانها و مجامع مختلف برای جلب حمایت آنها همکاری می کند.

2 ـ انجام امور تحقیقاتی:

IPF نمایندگانی را از شعبه نیویورک این سازمان، به اسرائیل اراضی اشغالی فلسطین، اردن، مصر و دیگر مناطق خاورمیانه و نیز از شعبه اسرائیل خود به آمریکا ارسال می کند تا بدین وسیله آنها با سیاستگذاران و محققان مختلف آشنا شده و به انجام تحقیق و پژوهش درباره سیاستهای آمریکا در خاورمیانه و مسائل مورد توجه اسرائیل بپردازند.

3 ـ ارائه خدمات آموزشی:

IPF علاوه بر همکاری با دانشجویان، سیاستگذاران، کارشناسان امنیتی و دیگر متخصصان مسائل سیاسی و بین المللی در امور تحقیقاتی، به برگزاری همایشها و کنفرانسهایی در رابطه با مناقشات اسرائیل و فلسطین پرداخته و به طور هفتگی گزارش آنها را منتشر می کند. پژوهشها و همایشهای IPF وهمچنین برنامه های آموزشی این سازمان درصدد ارائه راهکار برای حل مناقشات اسرائیل و فلسطین هستند.

4 ـ ایجاد شبکه ای از افراد متخصص در حوزه های مختلف:

IPF شبکه ای از افراد متخصص، متعهد و تأثیرگذار بر حوزه های سیاست، اقتصاد، فرهنگ و... را از سراسر آمریکا گردآوری کرده تا بدین وسیله درباره مسئله اسرائیل و فلسطین سیاستهای لازم ارزیابی و پیشنهاد شوند. بنابر ادعای مسئولان این سازمان، IPF مجموعه ای است با نفوذ که در راستای ایجاد آینده ای بهتر در اسرائیل، خاورمیانه و آمریکا تلاش می کند.

د ـ کادر اجرایی سازمان:

IPF از یک رئیس، چند معاون، تعدادی کارمند و جمعی از صاحبنظران و متخصصین امور سیاسی و بین الملل تشکیل شده است که بخشی از آنها در دفتر اسرائیل و بخشی نیز در دفتر نیویورک مشغول کارند. برخی از آنان عبارتند از:

1) جک بندهیم (Jack dheim) : مدیرعامل.

2) جاناتان جاکوبی (Jonatan Jacoby) : مدیر اجرایی.

3) ماروین لندر (Lender Marvin) : مدیرعامل هیأت اجرایی.

4) سیمور ریچ (Seymour Reich) : مدیرعامل هیأت اجرایی.

5) استفان کوهن (Stephen Cohen) : پژوهشگر ملی (Stephen Cohen) : پژوهشگر ملی (National Scholar) .

6) استیون اشپیگل (Stephen Spiegel) : پژوهشگر ملی.

ه ـ انتشارات سازمان:

انتشارات IPF از سه بخش تشکیل شده که عبارتند از:

1 ـ انتشار خلاصه اخبار و برنامه های رسانه ها:

IPF به صورت روزانه، اخبار و مقالات جدید مربوط به اسرائیل، خاورمیانه و سیاستهای آمریکا در قبال اسرائیل را منتشر می کند.

2 ـ انتشار گزارشهای تحلیلی:

برخی از این گزارشها توسط خبرنگاران، تحلیلگران و پژوهشگران IPF بررسی شده و انتشار می یابند.

3 ـ انتشار اظهارنظرهای تحلیلگران:

دست اندرکاران این سازمان، دیدگاههای خود یا سران اسرائیل در مورد موضوعات مختلف را به صورت نقل قول کوتاه منتشر می کنند.

نام برخی از انتشارات IPF به شرح زیر است:

ـ "حملات هوایی اسرائیل به غزه": (خلاصه اخبار 29 ژوئن 2006).

ـ هشدار مصر به اسرائیل مبنی بر پایبندی به قرارداد صلح": (خلاصه اخبار 26 ژوئن 2006).

ـ "دولت و سیاست اسرائیل": (گزارش تحلیلی از دان پرتز (Don Peretz) و جدعون دورون (Gideon Doron) .

ـ "لمس کردن صلح": (گزارش تحلیلی از یوسی بیلین (Yossi Beilin) و فیلیپ سیمپسون (Philip Simpson) .

ـ "تا پایان سال 2005 یک یهودی هم در نوارغزه باقی نمی ماند": (از سخنان آریل شارون درجلسه کمیته دفاع و امور خارجه کنست ـ 2 ژوئن 2004).

"هدف دو دولت دموکراتیک اسرائیل و فلسطین، زندگی مسالمت آمیز در کنار یکدیگر است، آمریکا نیز به این هدف کمک خواهد کرد": (از سخنان جرج بوش در 2 فوریه 2005).

و ـ دیدگاهها و مواضع:

IPF از جمله سازمانهایی است که به منظور اعمال نفوذ در شرایط حساس، سعی در تأثیرگذاری بر تصمیمات دولت آمریکا می دارد. به طور مثال در سال گذشته 12 نفر از فعالان سیاسی اسرائیل در IPF به رهبری سیمور ریچ به منظور کمک فوری به شهرک نشینان قبل از عقب نشینی اسرائیل از نوارغزه، در کنگره آمریکا حضوری یافتند. اعضای این گروه IPF که شدیدا از نقش آمریکا در روند صلح خاورمیانه حمایت می کنند، از یک طرح پیشنهادی در مجلس آمریکا مبنی بر حذف "حق رئیس جمهور برای نادیده گرفتن محدودیتهای قانونی به منظور تصویب طرح کمک مستقیم به تشکیلات خودگردان فلسطین" به شدت انتقاد کردند.

چندی قبل از آن نیز این سازمان در راستای مخالفت آیپک (لابی رسمی صهیونیستها در جامعه یهودیان آمریکا) با طرح نقشه راه (که از سوی کمیته چهارجانبه تنظیم شده بود) و چانه زنی برای تحت فشار قرار دادن دولت بوش، اقدام به برقراری ارتباط با نمایندگان کنگره آمریکا کرد و از آنها خواست تا از هر گونه اقدامی که مانع پیشرفت به سوی صلح می شود خودداری ورزند.

در سال 2004، پس از دعوت جرج بوش از محمودعباس نخست وزیر وقت تشکیلات خودگردان برای حضور در واشنگتن، IPF اقدام به برگزاری اجلاس ملاقات رهبران سازمانهای یهودی باعباس کرد. IPF به عنوان سازمان دهنده اصلی این اجلاس با انتشار بیانیه ای با عنوان "یهودیان آمریکا باید دست دوستی به سوی عباس دراز کنند"، اعلام کرد، به عنوان یک گروه مدافع اسرائیل معتقد است که موفقیت ابومازن ضروری است، زیرا تحقق این امر به معنای تضمین امنیت اسرائیل است.

IPF معتقد است که موفقیت تشکیلات خودگردان در پیشبرد اهداف خود، به معنای ایجاد دموکراسی، رشد مسئولیت پذیری و تحقق دیگر اصول آمریکایی در جهان عرب است. بنابر ادعای مخالفان برگزاری اجلاس IPF ، این حرکت در واکنش به اعلام برگزاری تظاهرات علیه حضور عباس توسط سازمانهای صهیونیستی آمریکا و با هدف بی اثر کردن این فعالیت صورت گرفت. در حالی که به اعتقاد موافقان، برگزاری اجلاس و ملاقات با ابومازن، آنان را متقاعد کرد که وی نسبت به صلح متعهد بوده است.

در این رابطه، روزنبرگ یکی از تحلیلگران IPF با اشاره به اینکه نقطه قوت نقشه راه الزام طرفین به انجام اقدام به صورت موازی و نه متناوب است، تصریح کرد: در حالی که طیف افراط گرای سازمانهای یهودی بر اولویت اقدام از طرف فلسطینی تأکید دارند، موافقان همکاری با مقامات تشکیلات خودگردان از همکاری متقابل حمایت می کنند.

مآخذ:

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل، 4/7/1385، شماره 312 و 27/1/1382.
  2. بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم، 11/8/1383.
  3. مرکز اطلاع رسانی فلسطین، مقاله "لابی صهیونیسم و تأثیر آن بر سیاست خارجی آمریکا"، نویسندگان استفان وولت و جان میر شمایر،

18/4/1385.

  1. www.ipforum.org/printer.cfm?Rid=1739; 1757;6;1739;1749;1761.
  2. WWW.Charitynavigator.org/index.cfm/bay/Search. Summary/orgid/5002/print/1.htm.
  3. www.15 minutesmagazine.com/archives/Issue-36/events-0205-06.htm.
  4. www.sourcewatch.org/ndex.php?title=Irael-policy-forum.
  5. www.ipforum.org/isplay.cfm?id=10$$sub=11.