بیروت، عملیات کشتار رهبران فلسطین
سحرگاه 21 فروردین ماه 1352 ه . ش. چندین کماندوی اسرائیلی، در حالی که لباسهای غیرنظامی پوشیده بودند و از اتومبیلهای مرسدس بنز آخرین سیستم استفاده می کردند، یکی از مناطق پرجمعیت بیروت (پایتخت لبنان) را مورد حمله قرار دادند، مرکز تجمع نیروهای مبارز فلسطین را به گلوله بستند و گروهی از چریکها و رهبرانشان، از جمله کمالناصر سخنگوی جنبش فلسطین و محمد ابویوسف معروف به ابونجار (مرد شماره 2 الفتح) و کمال عدوان را به قتل رساندند.
در این حادثه دهها غیر نظامی نیز در بیروت کشته و زخمی شدند. کماندوهای اسرائیلی که با سه اتومبیل وارد منطقه مسکونی و پرجمعیت بیروت شده بودند، برای این که پلیس بیروت نتواند اقدامی انجام دهد، مرتب با مسلسل به اطراف شلیک می کردند به نحوی که پلیس نتوانست برای حمایت از منطقه اقدامی به عمل آورد. بر اثر این عملیات کماندوهای اسرائیلی، برق بیروت قطع شد و خسارات زیادی به ویژه بر فلسطینیان وارد آمد.
در تل آویو، فرماندهی نیروهای اسرائیل اعلام کرد که گروهی چترباز و کماندوی نیروی دریایی این کشور، 4 پایگاه اعراب فلسطینی را در لبنان مورد حمله قرار داده و در این حادثه 4 سرباز زخمی شده اند. محافل آگاه اسرائیل نیز گفتند که این عملیات در واقع تلافی اقدامات روز قبل فلسطینیان در نیکوزیا (قبرس) و حمله به سفارت اسرائیل و هواپیمای العال بوده است.
به دنبال این حادثه، جنبش فلسطین اعلام کرد که حمله کماندوهای اسرائیل با همکاری سازمان "سیا" و دخالت مستقیم آمریکا صورت گرفته و دیپلماتهای آمریکایی مقیم بیروت در آن دست داشته اند. این جنبش سوگند انتقام یاد کرد و به چند رشته انفجار و عملیات تخریب در داخل خاک اسرائیل و تأسیسات نفتی آمریکا در لبنان، دست یازید. جنبش فلسطین اعلام کرد که این کشتار در سیاست نهضت فلسطین تغییری نمی دهد و فلسطینیان را در احقاق آنچه که از دست داده اند، مصمم تر می کند. از سوی دیگر، در شرایطی کهگلدامایر نخست وزیر رژیم صهیونیستی پیروزی حمله به لبنان را به ارتش این کشور تبریک گفته بود، موجی از اعتراض نسبت به این تجاوز اسرائیل، در ممالک مختلف جهان برپا شد.
مأخذ:
- کیهان سال: جلد 12، سال 1352.