آب، کمیته وین 1992

از دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل


در دومین مرحله مذاکرات چندجانبه صلح اعراب با اسرائیل و در چارچوب تصمیمات اجلاس مسکو طی روزهای بیست و یکم تا بیست و نهم اردیبهشت ماه 1371 برابر با 11 تا 19 ماه می 1992 پنج کمیته فرعی مربوط به آوارگان ـ کنترل تسلیحات و امنیت منطقه ـ توسعه اقتصادی ـ آب ـ و محیط زیست به ترتیب در پایتختهای کانادا، آمریکا، بلژیک، اطریش و ژاپن تشکیل گردید و اجلاس مربوط به آب به نام کمیته آب "وین" معروف گردید که در زیر به تحولات مربوط به آن اشاره می شود.

کمیته آب به عنوان یکی از کمیته های کاری گفت وگوهای چندجانبه عملیات صلح خاورمیانه، کار خود را با حضور 130 کارشناس و دیپلمات از 83 کشور و سازمان آغاز کرد. اجتماع وین اولین اجلاس از نوع خود در مسائل آب در خاورمیانه می باشد که به واقع آغاز راهی طولانی است. الکساندر کریستانی رئیس اتریشی کنفرانس بین المللی آب در خاورمیانه، تصریح کرد که در دومین روز کنفرانس توافق در تبادل معلومات مربوط به منابع آب خاورمیانه خاتمه یافت. وی افزود که کلیه حاضران در اجلاس پیشنهاد نمودند تا تبادل معلومات در خصوص منابع آب اساس کار دیدار آینده را تشکیل دهد.

سخنگوی هیأت اسرائیلی در این مذاکرات گفت: اسرائیل پیشنهاد کرد که یک بانک منطقه ای برای معلومات منابع آب که کلیه کشورهای ذینفع و همچنین سازمانهای بین المللی از آن اطلاع یابند، تشکیل گردد.

وی افزود که چنین بانکی شامل معلومات عمومی منابع آب و شبکه رودها و جویها و آب و هوا و نتایج بررسیها در مورد تکنولوژی بهره برداری از منابع آب و به کارگیری آب خواهد بود.

رئیس هیأت فلسطینی "ریاض الخضری" گفت: فلسطینیان به صورت مبدئی با تبادل معلومات موافقند. وی افزود: ما مایل به همکاری و آماده بحث برای وصول به راه حل هستیم. یک سخنگوی فلسطینی گفت: اسرائیل به رغم بارش باران به شکل استثنایی در این زمستان ادعا می کند با کمبود آب روبه رو است. این کشور به فرسایش آب در کرانه غربی و غزه متهم است به صورتی که 83 درصد آبها را اسرائیلیها و تنها 17 درصد را ساکنان فلسطینی استفاده می کنند. وی همچنین تصریح کرد اسرائیل از سال 1967 کلیه اطلاعات در خصوص آب را یک سرّ نظامی دانسته و به ندرت به فلسطینیان اجازه حفر چاه می دهد در حالی که مرتب چاههای جدیدی برای شهرکهای یهودی حفر می کند.

کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس که در کلیه کمیته های گفت وگوهای چندجانبه شرکت داشتند در خصوص مسأله آب این کشورها معتقد بودند که مسائل آب در منطقه شامل آنها نمی شود و آنها خود را ذیربط در طرحهای تأمین آب دولتهای منطقه نمی دانند چرا که معتقدند با توجه به تصفیه آب دریا که در آن خودکفا شده اند کمبود آب ندارند.

در پایان این اجلاس که دو روز به طول انجامید. کلیه شرکت کنندگان اتفاق نظر داشتند که طرحهای تقدیم شده در خصوص موارد آب را علی رغم اختلافاتی که در طریق علاج مسأله آب در خاورمیانه وجود دارد در کنفرانس آینده بررسی نمایند.

مأخذ:

  1. روزنامه های عربی الحیاة و السفیر، مورخ 29/4/1984.